Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 15:19 3 560 21

За втора поредна година Асен Василев изисква от фирмите да декларират командировъчните

  • асен василев-
  • декларация-
  • командировачни

С тази цел от миналата година не само работодателите, но и всички платци на доходи към физически лица, бяха задължени да ги докладват пред НАП, дори и за тях да не се дължи данък

За втора поредна година Асен Василев изисква от фирмите да декларират командировъчните - 1
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година финансовото министерство се опитва да наложи на работодателите да декларират всички добавки, които дават към заплатите на всеки един от служителите си, дори и когато са освободени от облагане. Сред тях са и парите, изплатени за пътни, дневни и квартирни при командировки, изброява Мила Кисьова за "Сега".

Миналата година опитът да се докладва пред НАП на кого е даден всеки лев, изплатен за командировка, предизвика силен отпор сред бизнеса. Работодателите обявиха, че това е огромна административна тежест, която изисква попълване на голям брой справки. Освен това според тях изплатените командировъчни пари не могат да се третират като доход за работника или служителя. Тогава в Народното събрание това предложение на МФ отпадна, но сега финансовият министър Асен Василев го внася отново.

"В практиката често се констатират случаи на отклонение от данъчно облагане чрез изплащане на част от възнаграждението под формата на „необлагаем доход“ - напр. под формата на командировъчни пари", посочва МФ в мотивите за промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Но не са само командировъчните - МФ предвижда сериозно разширяване на информацията, която фирмите трябва да дават пред НАП за необлагаемите доходи на своите служители. Премахнати са всички действащи в момента изключения за деклариране в справката за изплатените доходи. Така например работодателите трябва да описват раздадената безплатно храна или порционни пари, които в повечето случаи се полагат при специфичен режим на работа, например работа на смени. На деклариране вече подлежи и раздадено работно облекло и предпазни средства, или парите, дадени за закупуване на работно облекло. МО, МВР и агенциите от сектор "Сигурност" също ще трябва да декларират храната, снаряжението и допълнителни компенсации, които раздават на военните, полицаите и други служители.

От работодателите вече се иска да декларират за всеки един служител какви допълнителни осигуровки или застраховки са правели през годината за своя сметка, както и дали са давали помощи за лечение, за транспорт до местоработата или доходи в натура.

Всички тези необлагаеми доходи ще трябва да се описват в справките, които фирмите подават в НАП всяка година до 28 февруари, наред с изплатените облагаеми доходи през предходната година.

Миналата година в последния момент бе въведено изискване да се докладват раздадените ваучери за храна, което също предизвика напрежение. Счетоводителите имаха по-малко от два месеца да съберат и подготвят тази информация за всеки един работник.

МФ обяснява събирането на информация за всички доходи на гражданите, включително и освободените от данък, с намерението да създаде подоходен регистър, който да показва реалното им имотно състояние. Така можело по-прецизно да се определи кой от какво социално подпомагане има нужда, а също да се използва и при определянето на енергийно бедните домакинства, което предстои заради либерализацията на пазара на ток за бита от началото на 2026 г. Освен това информацията в НАП за всички доходи на хората ще позволява бързо да се прави проверка кой откъде има доходи и как е придобил имуществото си, обясниха преди време от финансовото министерство.

С тази цел от миналата година не само работодателите, но и всички платци на доходи към физически лица, бяха задължени да ги докладват пред НАП, дори и за тях да не се дължи данък. Такива са доходите от хазарт и рента, както и лихвите, които изплащат банките от спестявания и инвестиционни схеми.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    23 0 Отговор
    Разноските по любовницата ще бъдат облагани с данък ?
  • 3 Последния Софиянец

    16 0 Отговор
    Бюджета на Кокорчо за три месеца е два милиарда на дефицит.Разчита на парите от ЕС.
  • 4 Асенче Василевски

    21 1 Отговор
    Като знам колко съм финансист... как да отида на доктор..
  • 5 Леля Асена Спецова проста и нагла

    22 0 Отговор
    Асено разкарай се нетърпима си!
  • 6 Кокорчо искал

    19 0 Отговор
    да се декларират плащания по още неприет закон.Как не се намери мъж да може скърши два шамара на този сбърканяк
  • 7 Механик

    16 0 Отговор
    Асенка Василева, известна също като Асен-Жената.
    Негова компания са Кирчо-Gриндера и Христо-Безполовия.
    На бойно дежурство е Тошко-Украинеца.
    Наблюдатели са Сюлейман-Трабанта, разни набедени генерали и адмирали без флот.
    И всичко това под вещото ръководство на посолствоТо.
    Да са ви честити, драги българи!
  • 8 Редник

    7 1 Отговор
    Аз на моите раздавам тоалетна хартия. Да попитам Асенчо да сложа ли камери, за да декларирам как я разходват? Или някой от министерството му ще дойде да брои ролки бърсане. Юю
  • 9 Браво на Асен Василив!

    5 5 Отговор
    Контрол му е майката! Без контрол няма Държавен бюджет, няма пари за магистрали, мостове, детсщи градини, равни тротоари, поддържани тревни площи, няма чистота, няма нищо! Докато не го проумеят гражданите, че има не само пжмощи и субсисии, а и задължения, няма да се оправим! Германия е хубава и подредена държава, ама данъка не е 10% а 40%!
  • 10 Кирчо и Кокорчо

    12 1 Отговор
    Браво Асенчо, след месец освобождавам 50% от работниците. След втори месец ще са налични само държавни работници, без частен бизнес!
  • 11 Кадир

    8 0 Отговор
    Пак ли този цирей?
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Смениха платежните...Нови бланки.....нови кодове.....От този месец се плаща директно към БНБ,а преди плащахме към Сибанк,ОББ и те ги препращаха към Нап и Здравна каса...Сега директно към държавата -Бнб....Що да е лесно като може да е трудно.........
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Асенчо си спомни как е крал

    6 1 Отговор
    Спомни си как е взимал командировъчни и е се е любил с некой. Сега вика дай-да го видим колко се люби твоя работник. Ама изненада кокорчо, фирмите свободни пари за командировки не им останаха от такива като тебе, тва не е едно време за щяло и нещяло командировка. Бачкаш или от офиса или от дома. Командировка нанай.
  • 16 Тахумба

    6 0 Отговор
    Кокорчо е луд за връзване. Голям "шпец"!
  • 17 Людоед Всеядов

    8 1 Отговор
    Няма такава бюрокрация като в нашата страна!!!
    Спрете да крадете бре маскари!!!
    Ще търсят на хората двадесетте лева на ден....иззедници мръсни!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    ШАААА ИМА ДА ЧАКААААААА ТАЯ МИШКА
  • 20 ФИНЦИ

    1 0 Отговор
    КОЛКО СА СМЕШНИ ИМА ЛИ НЯКОИ ДА ДЕКЛАРИРА СИЧКО НЕЕЕЕ ВЕРВАМ ------ НИ ДЪРЖАВА НИ БУДЖЕТ МЕ ИНТЕРЕСУВА НИЩО НЕ МИ ПУКА КОТО И ДА СТАВА НЕ РАЗЧИТАМ НА ДЪРЖАВАТА И НЕ МЕ Е ЕНЯ ЗА ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКАМ НИЩО ОТ НЕЯ НЕ ГЛАСУВАМ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ ПАРТИИИ И ШМАТКИ
  • 21 ФИНЦИ

    2 0 Отговор
    КИРЧЕЕЕ КАТО ТЕБ СМЕ ПРЕЖИВЯЛИ МНОГО И ТЕБЕ ЩЕ ПРИЖИВЕЕМ