Last news in Fakti

2 Март, 2023 18:09 5 748 4

От следващата седмица НАП пуска попълнена декларация за физически лица

  • нап-
  • декларация-
  • физически лица

Съобщение от Приходната агенция

От следващата седмица НАП пуска попълнена декларация за физически лица   - 1
Снимка: БГНЕС

Над 3000 дружества подадоха годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци през първия ден от кампанията за обявяване на приходите на юридическите лица - 1 март, съобщава Националната агенция за приходите (НАП). До 30 юни те трябва да декларират корпоративен данък (по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации до 30 юни.

През следващата седмица в Портала за е-услуги на НАП ще е достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и др.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафията НАП

    14 2 Отговор
    НАП бухалката на властта за рекет

    Коментиран от #2

  • 2 Верно ли?

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мафията НАП":

    Ако имаш предложение как я виждаш държавата без плащане на данъци пръв бих гласувал за теб!НАП събира,МС избран от НС разпределя!Тъй че умната на 2-ри април!!!

    Коментиран от #4

  • 3 ФИНЦИ

    6 2 Отговор
    ПО ПОЛЕКА НЕ СЕ ФИЛМИРАИТЕ ТОВА Е САМО ФАРС КОИ Е ТОЛКОС ПРОС ДА ПЛАЩА НА ТЕЗ КРАДЦИ ЯЯЯЯЯЯ ДА ГО Д.ХАТ ЛЕВ НЕ ДАВАМ ЗА ТАЗ ДЪРЖАВА
  • 4 Картофел

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли?":

    И защо НАП да събира пък МФ да разпределя?
    Защо няма опция за частни фондове за здравно и пенсионно осигуряване, а измислицата ДЗПО кому е нужна?
    наистина ли фантазираш, че парите се разпределят по направление?
    Слез на земята, всекидда плаща за каквото ползва, а не да плащам високи местни данъци уж за инфраструктура пък преди вкъщи тротоар като в Камбожда, улиците разбити, пшащам винетка, а магистралите и репуб. пътна мрежа е РАЗБИТА.
    Държавата е сбирщина от мафиоти пазени от полиция и армия да не би плебеите или други мафиоти да им заемат мястото, прибират данъци(рекет) и се преструват, че ни дават нещо, докаъо всички знаем за чекмеджетата, Барселона гейт и лимузините за стотици хишяди левове.