Last news in Fakti

9 Декември, 2023 12:43 1 053 1

През 2024 година ще бъдат превозени рекордните 4.7 милиарда пътници

  • авиация-
  • икономика-
  • авиоиндустрия

Авиацията ще забрави тотално през 2024 г. за кризата от пандемичния период

През 2024 година ще бъдат превозени рекордните 4.7 милиарда пътници - 1
Снимка: М. Богданова ©

Очаква се през 2024 г. авиоиндустрията да забрави тотално за последствията от пандемията, причинени от коронавируса в периода 2020-2022 гг., прогнозират от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Въпреки добрите прогнози, маржовете на авиопревозвачите през идната година ще останат ниски – около 2.7%. През изичащата година те са около 2.6%.

Това означава, че авиокомпаниите печелят средно 5,45 USD за всеки пътник. „Сумата е достатъчна, за да получите лате в Starbucks“, коментира резултатите генералният директор на IATA, Уили Уолш и уточни, че маржовете на нетната печалба са под цената на капитала.

Финансовото възстановяване в индустрията се движи най-вече от по-бързото нарастване на приходите от разходите (+7,6% срещу +6,9%). Очаква се авиоиндустрията да регистрира най-високите си приходи в размер на 964 млрд. USD, от които 717 млрд. USD ще дойдат от приходи от пътници.

Освен това се очаква авиокомпаниите да превозят рекордните 4,7 милиарда пътници през 2024 г. спрямо 4,5 милиарда, регистрирани през 2019 г. преди пандемията.

Очаква се оперативните печалби да се повишат със солидните 21,1%, но тежест върху крайните резултати ще имат увеличените финансови разходи поради повишаването на лихвените проценти, което ще намали общото увеличение на нетната печалба до 10%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да попитам

    0 0 Отговор
    Какво стана с глобалното затопляне?