Last news in Fakti

17 Декември, 2023 09:21 1 299 31

Руснаците загърбиха водката и пият повече вино на Нова година

  • русия-
  • нова година-
  • руснаци-
  • алкохол-
  • вино-
  • водка-
  • бира

За последните 2 години консумацията на концентрати по празниците намалява

Руснаците загърбиха водката и пият повече вино на Нова година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По Нова година руснаците започнаха да купуват по-често вино и все по-малко да избират силния алкохол. За последните 2 години търсенето на последния намалява, сочи изследване, проведено от Kontur.Market.

"Продажбите на вино се увеличиха с 45% в сравнение с миналата година, а цените останаха на нивото от 2022 г. - средно една бутилка струва около 350 рубли, (около 7 лв.). Отчитаме увеличение на популярността на виното за втора поредна година: през 2022 г. не беше толкова значителен, само 6%.Но това е висока цифра, като се има предвид, че цената на виното се е увеличила с 18% през миналата година“, установиха анализатори, след като проучиха динамиката на продажбите на новогодишни напитки през ноември-декември 2021-2023 г.

В същото време търсенето на шампанско е намаляло с 5% тази година. Експертите смятат, че това може да се дължи на нарастващите цени на пенливото вино - сега една бутилка струва средно 450 рубли (близо 9 лв.), което е със 17% по-скъпо, отколкото през 2022 г.

От своя страна, търсенето на силен алкохол е намаляло с 23% след спад от 12% година по-рано. "Доставките на продукти от украински и някои международни марки за Русия са ограничени. Водка и коняк от марките Хортица, Шустов и Мороша, които са произведени в Украйна, все още могат да бъдат закупени в Русия. Но цената на тези продукти расте бързо " Например, средната цена на бутилка водка от тези марки е повече от 350 рубли. Подобна е ситуацията с уискито Jack Daniels, увеличението на цената достигна 26%, докато продажбите паднаха с 19%", коментират анализатори.

Бирата също не намери популярност сред руснаците тази година - спадът в търсенето беше 6%, но през 2022 г. интересът намаля по-чувствително (-13%). Според проучването топ марките бира са Zhigulevskoe, Baltika и BUD. В същото време, ако сравним данните за 2023 г. с тези от миналата година, продажбите на Zhigulevsky са се увеличили с 8%, Baltika и BUD са паднали с 37% и 3%. На четвърто място по популярност е чешката бира (−19%).

"Цените на бирата на популярните марки като цяло са стабилни. Zhigulevskoye може да се купи за 98 рубли за бутилка (−3%), а BUD - 93 рубли за бутилка (+4%). Изключение прави бирата Baltika, която се повиши в цената до 74 рубли за бутилка (+22%). Но това не шокира пазара: напитките от някои марки започнаха да струват почти 40% повече. Сред тях: Miller, Leffe и Klinskoe, добави Жигалина. В същото време търсенето на плодовите напитки се увеличават (+9%) и соковете (+116%), а газираните напитки, напротив, намаляват със 7%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    4 3 Отговор
    Кво.....украинско ли ?!

    Коментиран от #14, #26

  • 2 И спирт

    13 3 Отговор
    пият !
  • 3 Санкциите

    9 2 Отговор
    Дават резултат
  • 4 Най си падат

    12 3 Отговор
    По одеколона

    Коментиран от #17

  • 5 ИВО

    12 9 Отговор
    СТИГА СТЕ НИ ЗАНИМАВАЛИ С ТИЯ АЛКОХОЛИЦИ И КОЛХОЗНИЦИ! ТРЯБВА СЕГА ДА ИМ РЪКОПЛЯСКАМЕ НА ТИЯ ДИВАЦИ ЛИ??? НА ТИЯ КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ!!! ЯЙЦА НЯМАТ БЕ, ЯЙЦА !!! БУНКЕРНИЯТ ПЛЪХ ИМ РАЗКАЗА ИГРАТА, АМА ТЕ ПРОСТИ , ГЛУПАВИ И НАИВНИ!!!

    Коментиран от #29

  • 6 Гориил

    11 11 Отговор
    Бих нарекъл това масова национална тенденция. Руснаците се отказват от силните напитки. Това е благотворното влияние на най-почтения и уважаван човек в Русия. Този човек проповядва абсолютно здравословен начин на живот и милиони руснаци се подчиняват на волята му.Човекът, който направи революция в навиците за пиене на руснаците, е Владимир Владимирович Путин.Освен това в Русия значително се увеличи производството на първокласни вина от Крим и Кавказ. Това са най-приятните, деликатни и ароматни вина, които се топят в устата със зашеметяваща светлина и чистота.

    Коментиран от #31

  • 7 Опорка

    6 7 Отговор
    Бутилка вино и водка по 7 лв. Сега идете в близкия супер и вижте цените тук.

    Коментиран от #27

  • 8 Наско

    12 5 Отговор
    Руснаците загърбиха много неща и ще продължават да загърбват все повече и повече. Крачат смело към миналото.
  • 9 Швейк

    8 5 Отговор
    Руснаците загърбиха водката и сега изгърбват виното.

    Коментиран от #10

  • 10 Гориил

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "Швейк":

    През уикендите и празниците московските влакове са пълни с тълпи от скиори. И едва на третия влак успях да се кача във вагона. Благодарим ви, че московските електрически влакове се движат на всеки 30 секунди.
  • 11 Име

    3 4 Отговор
    Българите също не пият, пият - младите и то - когато са по компании, освен това е вече скъпо. Едни 100 - 150 лева отиват на месец, за да се черпиш, това е - много.

    Това са разходи, след като си платил сметките, едва ли ще имаш изобщо пари, всичко отива за храна, за какво ли не.

    Освен това - то когато имаш и работа, как ще се напиваш.
  • 12 Гориил

    7 9 Отговор
    Русия има великолепна снежна и слънчева зима.Хиляди забавления, стотици кафенета и ресторанти, милиони усмивки и добро предпразнично настроение.
  • 13 Aнджело

    7 4 Отговор
    А българите пият повече инфлация и ДПС

    Коментиран от #30

  • 14 Украинско, Молдовско, Румънско

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    и Българско.
    Къде в русия има грозде, русофили?
    Къде има домати, краставици, круши, сливи, черници, орехи, липа, рози и т.н.?
    В русия има петрол, газ, диаманти, лед и камъни. За човечеството с всеки изминал ден, тези неща стават все по-ненужни.
    Даже яйца вече няма. Даже паспортите им взеха, за да не могат да избягат. Да не говорим, че нямат право децата дори да рисуват картинки на които пише "Мир, не Война" защото ще вкарат в затвора родителите им.......

    Коментиран от #18, #20

  • 15 Мдаа...!

    8 0 Отговор
    Не съм руснак,ама и аз минах на червено винце...😉!
  • 16 Нормално!

    7 7 Отговор
    За водката трябва спирт. А спиртът не се прави от петрол или газ. Внос няма. Цената скача. Скоро ще станат трезвеници. Само Афганистан им е пътя към "щастието". Всичкият им хероин отива за руския пазар.
  • 17 Най си падат

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Най си падат":

    По трепане на фашаги...!
    Като се почне от Хитлеровите през ВСВ,та до днешните- Бандеровските-Укрофашаги...!

    Коментиран от #19, #22

  • 18 Винету

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Украинско, Молдовско, Румънско":

    Уф , уф , уф.....бял човек - паветник !
  • 19 С кво ги трепаха?

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Най си падат":

    Аааааа, да. С това което им подариха(защото нищо не платиха)чрез ленд лийза, американците и англичаните. Само самолетите които са получили са над 15000!!!!!!!!!. Танкове, Кораби, Подводници, Оръдия, Муниции, Камиони, Джипки, Облекла, Медицински Материали, Стомана, Гуми, Ботуши-десетки милиарди тонове и бройки. Сега бучат дето давали на Украйна някакви мизерии! Дават на окупираните да се защитават от окупатора. Точно както даваха тогава на СССР, да се защитава от окупатора!
  • 20 Опорка

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Украинско, Молдовско, Румънско":

    Пропуснал си приема на хапчета тая сутрин
  • 21 Пият спирт

    4 2 Отговор
    Смесен с одеколон.....за аромат
  • 22 То затова

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Най си падат":

    През ВСВ изтепаа 20 милиона руснаци....в украйна са все още 350 хиляди.
  • 23 Васил

    6 3 Отговор
    Щото и парите им намаляват упссссссс тоалетната хартия то тяхната банкнота за друго не става освен за двете нули!
  • 24 Тройно одеколон

    4 6 Отговор
    Любима марка на руските пияндурняци.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КИРКОР

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    В страната на благоденствието, където гражданите и не познават недоимъка и цената не е от значение, явно са осъзнали вредата от алкохола...
  • 27 Незнаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Опорка":

    Знаеш ли къде се намира Русия и ходил ли си там??
  • 28 Сандо

    0 0 Отговор
    Какъв пазар за нашето вино изгубихме заради тия европейски боклуци само!Преди години заради Горбачев бяха изкоренени стотици хиляди декари лозя,после при демокрацията се засяха нови и отрасъла живна,но след това отново проблеми и отново изкоренени лозя и затворени Винпром-и.Ега ти и капитализма,и социализма,с едно пиене не можаха да се оправят!
  • 29 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИВО":

    А ти викаше ли,когато трепеха нашите кокошки и изчезнаха нашите яйца,та внасяхме от чужбина,естествено по скъпо?Или само за руснаците си се загрижил - русофил потаен?
  • 30 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Aнджело":

    И замезват с Пеещия бъдещ председател.
  • 31 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    В противовес на това във Франция,поради засиленото англосаксонско влияние, се увеличава употребата на силни алкохолни напитки,което от години тревожи техните здравни власти.