Last news in Fakti

31 Декември, 2023 10:44 2 823 7

Хиляди българи посрещат Нова година в Гърция

  • нова година-
  • гърция-
  • хотели

Те са настанени в хотели предимно в северната част на страната

В Гърция продължават да пристигат български туристи, за да посрещнат Новата година, предаде БНР. Хиляди вече се настаниха в хотелите предимно в Северна Гърция. От остров Тасос и Самотраки съобщават, че много български групи, повече отколкото миналата година, са избрали най-близките острови за новогодишните тържества.

Поради топлото за сезона време гърци и туристи имат възможност да присъстват на новогодишните празници и концерти, организирани от общините. Заведенията са резервирани за празника.

Днес по традиция гърците купуват задължително нар. В първите минути на новата година пред входната врата се разчупва нар за здраве и благоденствие на дома. Децата очакват с нетърпение свети Васил, облечен като Дядо Мраз, да донесе подаръците в новогодишната нощ. На островите той пристига с лодка.

Червена коледна звезда има по балконите на всеки дом. На трапезата тази нощ задължително има печено агнешко или свинско месо. В полунощ се разчупва Питката на свети Васил, в която има монета.

Коледари обикалят по къщите с пожелания за здраве.

Много духовници канят хората да посрещнат Новата година в молитва в църкви и манастири.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    25 1 Отговор
    Защо да ходим в Гърция или Италия, като можем да дадем на мутрохотелиерите поне още 2, 3 хиляди лева и да се "кефим" в Банско?
  • 2 Голям праз

    4 17 Отговор
    Какви българи са тези фанариоти?
  • 3 Защо

    22 2 Отговор
    Скъпичко е по нашите курорти по нова година-2-3 хил. лева за 3 дни.Псевдоспа със записване за сауна и джакузи поради навалицата и новогодишна вечеря с първо второ и т.н.А музиката ди-джей с компютър.Там където има чалга звезда е по- скъпо.А,има и томбола.За пр. Сърбия-слави се два пъти Новата година -две вечери с огромен избор храна на блок маси и два оркестъра задължително - Вр. Баня хотел 4 звезди.И трости и лакоми селяни не ти се почесват.870 лева на човек.
  • 4 Я го знам !

    15 5 Отговор
    В Сърбия е най-хубаво ! Духова музика,ядене и пиене на корем.Весели и усмихнати хора.Цени достъпни за всеки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мутра с хотел на слънчака съм

    8 2 Отговор
    м м а м к а а виии, ше ми паднете на лято
  • 7 Предатели!

    1 2 Отговор
    Не ходете в Гърция. Купете си селски къщи и там си прекарвайте времето, в България. Или се разхождайте из планините. Здравословно е. Няма защо да си давате парите на богатите нации - болен здрав носи.