Last news in Fakti

16 Януари, 2024 04:51 1 643 22

Ангелин Цачев: Нормално е да внасяме ток, когато е по-евтин извън страната

  • ангелин цачев-
  • ток-
  • внос-
  • цена

Правим го заради липсата на конкурентни базови мощности, заяви изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор

Ангелин Цачев: Нормално е да внасяме ток, когато е по-евтин извън страната - 1
Снимка: БНТ

"Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна, нормално е тя да бъде внесена"

Това заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор пред БНТ.

Той коментира защо се налага страната ни да внася ток.

"Цената на тока през последните години до голяма степен се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в съседни държави, както и в по-голямата част от страните в ЕС бяха изградени газови мощности, които ползват газ като алтернативно гориво", посочи той.

Според изпълнителния директор на ЕСО не само липсата на газови мощности, липсата на конкурентни базови мощности е основната причина да внасяме ток от чужбина.

"Дали тези мощности работят на газ или произвеждат енергия от ядрено гориво, това няма никакво значение. Въпросът е колко тези мощности са конкурентни в общия европейски общоенергиен пазар", поясни Ангелин Цачев.

Най-евтината енергия е произведената от възобновяемите мощности, след това е енергията от ВЕЦ, следват ядрените мощности, газовите централи поне на този етап, най-скъпа е от въглищните централи поради голямото количество въглеродни емисии, които те заплащат за всеки произведен мегават час ел. енергия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    39 0 Отговор
    Имаме си АЕЦ Козлодуй 5 6 бЛОКОВЕ А ЗАЩО аец Козлодуй изнася Ток
  • 2 Ццц

    52 1 Отговор
    Нормално е да изнасяме тока от АЕЦ, нали е по-евтин от този, който внасяме? 20 години ни обесняват, че не ни трябват никакви мощности, че имаме предостатъчно. И от най-големия производител, днес сме си такъв вносител. Както и на домати, краставици, месо, евтин американски петрол и т.н. После защо тази носталгия по миналото? Тогава вицовете бяха забранени, а днес разрешени, но има "модератор".

    Коментиран от #4, #16, #17

  • 3 хихи®

    40 3 Отговор
    То хубаво да внасяме по-евтино, но какво ще изнасяме? Mъдe може би? Защото ако нямаме положителен търговски баланс и то в продукция с висока принадена стойност, много бързо ще фалираме......
    Хардвардски Измамник
  • 4 хихи®

    39 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ццц":

    Гарантиано от СДС, ДПС, ГЕРБ и Хардвардските Измамници
  • 5 С две думи

    40 2 Отговор
    Ами ако беше останал Козлодуй с всичките си реактори и бяхме построили Беляне сега цената за нас щеше да е много ниска и спокойно можехме да продаваме и зад граница-ама от тази 35 годишна съсипия заради разни продажници сега ще плащаме като луди-ама пусто спане на това стадо...
  • 6 хихи®

    24 1 Отговор
    Продължавам Хардвардски Измамник-- Продукцията(трябва де е конкурентно способна) но се създава от научнотехнично звено и работници, които плащат данъци и осигуровки и консумират(създават БВП) Ако го няма това отива пак отиваме до фалит н адържавата...
  • 7 Павел пенев

    33 1 Отговор
    Вижте как подобни простаци доведоха нашата енергетика до разруха и сега обясняват че било нормално да внасяне по евтин ток. Защо нашия ток стана по скъп от вносния, къде отидоха нашите инвестиции в енергетиката? Всичко съсипаха и окрадоха нашите велики демократи.
  • 8 Явно вие сте ненормални след като това е

    20 0 Отговор
    Нормално за вас прости некадърници
  • 9 Ти си

    11 0 Отговор
    Г л у п а к
  • 10 дядото

    22 0 Отговор
    аз пък се чудя- нормално ли е фирми-посредници да изнасят българси ток и да внасят по-скъп от съседните държави.и всичко поемаме ние гражданите
  • 11 въпроси въпроси

    16 1 Отговор
    а нормално ли е да произвеждаме по-скъп ток от съседите??? или другото нормално ли е да купуваме ток от някого при условие че имаме такава голяма централа???
  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 0 Отговор
    ДО ПРЕДИ МАКЕТАТА НИ СЕ МОЛЕХА ЗА ТОК СЕГА БГ ВНАСЯ ОТ МАКЕДОНИЯ ЕВАЛЛА НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    11 0 Отговор
    Новото НОРМАЛНО, да викат на НЕнормашното-нормално❗

    Коментиран от #14

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    на НЕнормалното
    /изв./
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    13 1 Отговор
    Беше нормално
    ДА ИЗНАСЯМЕ домати, Краставици, картофи.... ...❗
    Сега е нормално ДА ВНАСЯМЕ дори копър и репички🥸
  • 16 Брат Румен Ралчев

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ццц":

    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 17 Брат Румен Ралчев

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ццц":

    Аз пък се гордея, че съм "част" от западния елит.
  • 18 Този да не е от Харвард

    15 0 Отговор
    Било нормално да внасяме ток, защото бил по- евтин. А какво става с нашия ток, нали досега бяхме износители. На това ли ги учат в Харвард. Тези хора не са научили нищо друго
    освен поединично или групово да се хилят, когато им задават разобличаващи ги въпроси.И защо нямаме конкурентни базови мощности, чичо. И ти ли си от Харвард.
  • 19 Тишо

    8 0 Отговор
    А нормално ли е произвеждания в Беге ток да е по скъп ?
  • 20 Сандо

    12 1 Отговор
    Ненормално е изобщо да се внася ток.Защо унищожихте една перфектно измислена и построена енергийна система на страната от комунистите?Може би защото сте способни само да разрушавате?
  • 21 валентин

    2 0 Отговор
    Тоя катър е или мало..умник или е лицемер предател . Когато нямаш собствено производство утре или някой друг ден цените изведнъж се увеличат няколко кратно как ще регулираш цените - когато си зависим изцяло от вън .? ( при Природният газ когато цената беше около 170 долара на 1000м3 се повиши да 2000 на 1000м3 долара и ЕС плати за енергийните си източници около 850 милиарда Евро разлика повече при положение ,че беше една част съхранил в газовите хранилища--- а Електроенергията не можеш да съхраниш ? )
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.