Last news in Fakti

17 Януари, 2024 12:07 1 033 1

Казахстан узаконява електромобилите и хибридите

  • казахстан-
  • електромобили-
  • хибриди-
  • законодателство

Близо 10 пъти е нараснала регистрацията на електромобили в страната само през 2023 година

Казахстан узаконява електромобилите и хибридите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Мажилисът (долната камара) на парламента на Казахстан одобри на първо четене изменения в законодателството, свързани с популяризирането на екологичния транспорт и развитието на инфраструктурата за електрически превозни средства. Те законово въвеждат понятията „хибридна кола“ и „електрическа кола“.

"Към 1 януари 2023 г. в Казахстан са регистрирани 812 леки автомобила с електрически двигател. В края на 2023 г. техният брой е 7793, което показва увеличение на броя на електрическите превозни средства от 9,5 пъти. Има търсене на електрически превозни средства, което изисква развитие на необходимата инфраструктура“, обясни уместността на измененията депутатът от Мажилиса Самат Мусабаев.

Измененията предлагат въвеждане на нови понятия „хибриден автомобил“ и „електрически автомобил“, за да се идентифицират видовете превозни средства на законодателно ниво. За електрическите превозни средства ще бъдат осигурени обособени места за паркиране. Освен това се въвежда понятието „електрозарядна станция“, която ще се класифицира като крайпътно обслужващо съоръжение.

„Основните разпоредби на законопроекта са насочени към въвеждане на ново понятие „електрическа зарядна станция“, осигуряване на обособени места за разполагане на електрически зарядни станции при проектиране на пътища, консолидиране на компетентността на упълномощения орган по архитектура, градоустройство и строителство да разработва правила за проектиране, инсталиране и техническа експлоатация на електрически зарядни станции в жилищни райони“ се казва в заключението на комисията по екология и управление на природните ресурси на Мажилиса.

Предлага се в Закона за движение по пътищата да се въведе разпоредба за забрана на водачи на превозни средства, които не са оборудвани с електродвигатели, да паркират на места, оборудвани с електрозарядни станции. Очаква се промените в законодателството да позволят развитие на инфраструктура за електрически превозни средства, създаване на условия за функциониране на екологичен транспорт и правни механизми за регулиране на инсталирането на електрически зарядни станции.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    1 0 Отговор
    че те защо са били незаконни???