Last news in Fakti

2 Януари, 2014 19:47 1 702 6

Румен Гечев: България може да влезе в Еврозоната през 2015 г.

  • румен гечев-
  • евро

Депутатът защити идеята на левицата за въвеждане на прогресивно данъчно облагане

Румен Гечев: България може да влезе в Еврозоната през 2015 г. - 1
Снимка: АП/БТА
България може да влезе в Еврозоната през 2015 г., ако запази сегашните си икономически показатели, прогнозира депутатът от БСП и зам.-председател на икономическата комисия в парламента проф. Румен Гечев в предаването „Лице в лице” по bTV.
Той изтъкна, че България и Латвия са единствените държави в света, които използват валутен борд. „Като инструмент, той даде добри резултати, но вече е време да сменим системата към Eврозоната”, коментира Гечев.
По думите му, така ще бъде премахната тежестта върху българските износители, които страдат от високите цени на износните стоки заради надценената стойност на лева. 
Той защити идеята на БСП за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, която е на път да скара партията-мандатоносител с коалиционния й партньор ДПС.
„Прогресивното данъчно облагане не е политически, а икономически въпрос – осигурява повече ресурси на държавата, която пък има по-сериозни ангажименти към публичния сектор – няма страна с развити образование и здравеопазване, които да не са с прогресивно данъчно облагане”, аргументира се Румен Гечев.
Сред страните с плосък данък, какъвто е данъкът върху доходите в България в момента, той изреди Монголия, Казахстан, Източен Тимур, а сред балканските и европейските - Албания, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия.
„Само в Черна гора плоският данък е по-нисък от българския – 9%. В Чехия заради кризата се качи на 22%, в Словакия вече е 25% - даже няколкото страни, които са го избрали, правят промени, а ние сме се заинатили”, обясни позицията си проф. Румен Гечев.
Той подчерта, че при въвеждането на прогресивния данък „държавата трябва да бъде на мястото си” - да санкционира тези, които крият данъци, и да стимулира коректните платци.
„Политиците не обичат резки смени в данъчната и в паричната система. Който проповядва преминаването към прогресивната данъчна система, той ще срещне по-големи трудности, защото избирателите никога не го приемат положително”, обясни накрая депутатът от БСП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор
    ostavka
  • 2 comments

    0 0 Отговор
    ....Ако още я има,де,..........
  • 3 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Комунист, заначи хайдук и ще те излъже!.......този Р.ГЕЧЕВ от село
    ГАРАТА/червен брег/,помнители какво направи по времето на ЖАН
    ВИДЕНОВ!!!!.........../ВЗЕЛ МИЛИОНИ.....ИНФЛАЦИЯ.....ВРЪЩАШ ЧУШКИ!
    Ние КОМПАНИЯТА го определяме като супер финасис БАНДИТ!,а щом
    ОРЕШАРСКИ го взима в екипа си.........мале,мале........ПАК ЩЕ НИ РИСУВАТ КАТО ТАОЛЕТНА В БРЮКСЕЛ!
  • 4 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Немаме зор.
  • 5 Андрей Николов

    0 0 Отговор
    По-голяма глупост не бях чувал. И един милион пенсионери ще получават пенсия по една банкнота от 100 евро ли?
  • 6 nakata88bg .

    0 0 Отговор
    тия ни оставят само два варианта - или Терминал 1, или пушка