Last news in Fakti

25 Януари, 2024 09:52 1 388 10

Буксуването на китайската икономика продължава, а това е зле и за световната

  • китай-
  • икономика-
  • свят-
  • мерки

Ву: Като играч на пазара нямате представа какво ще се случи утре. Това е нещо страшно!

Буксуването на китайската икономика продължава, а това е зле и за световната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Цян отиде на Световния икономически форум в Давос миналата седмица с мисията да представи положителен имидж на икономиката и да убеди финансовите елити, че: „Инвестирането в китайския пазар не е риск, а възможност“.

Веднага след като китайските пазари се отвориха отново на следващия ден, дългогодишната разпродажба на акции и други активи се ускори, въпреки че официалните данни потвърдиха изненадващото ранно разкритие на Ли, че икономическият растеж удобно е достигнал миналогодишната цел.

Това, което пазарите търсеха, беше ясна пътна карта за това как Китай планира да разреши задълбочаващата се имотна криза и свиването на дълга на местното правителство и как планира да се справи с подхранващия дълга дисбаланс на ниско потребление и големи инвестиции.

Разминаването между положителните официални послания и опасенията, които нервните инвеститори и китайските граждани пораждат за икономиката, нараства.

Анализаторите предупреждават, че борбата на Китай да предаде посланието си на по-широката общественост подхранва несигурността в процеса на вземане на решения на върха и рискува да подкопае още повече доверието на пазара и потребителите.

Алфред Ву, доцент в Училището по публична политика Лий Куан Ю в Сингапур, казва, че една от основните причини е концентрацията на власт през третия мандат на президента Си Дзинпин, което създава колебание на по-ниските нива при вземането на политически избори, както и при комуникацията с обществеността.

„Потокът на информация през системата стана много бавен през третия мандат на Си. Пазарът започна да се тревожи, че политиките не са обявени, а когато това стана, беше твърде късно“, каза Ву.

„Като играч на пазара нямате представа какво ще се случи утре. Това е нещо страшно“, допълни Ву.

Стойността на фондовите борси в Шанхай и Шенжен изтриха 3 трлн. USD от края на 2021 г.

Акциите се повишиха леко на 24 януари, след като гуверньорът на централната банка Pan Gongsheng каза, че Китай ще намали размера на парите, които банките трябва да държат като резерви от следващия месец, но въпросите относно краткосрочния и средносрочен потенциал за растеж на икономиката все още остават.

„Това е един от обичайните трикове, към които властите прибягват, когато искат да осигурят някаква подкрепа“, каза Крис Скиклюна, ръководител на икономическите изследвания в Daiwa Capital Markets.

„Това е добре дошла стъпка, но няма да промени играта.“

Инвеститорите подходиха със съмнение относно съобщенията на Китай още през миналия март, след реч на Ли Цян на китайски бизнес форум, където той обяви страната за „отворена за бизнес“ след години на строги ограничения в резултат на коронавируса.

Думите му прозвучаха, когато китайските власти нахлуха в американски фирми за надлежна проверка и задържаха техния персонал.

През юли, когато възстановяването след коронавируса изглежда приключи, ръководството на Китай обеща да подкрепи икономиката, повишавайки очакванията за политически стимули.

Отчитането от ключова среща на Комунистическата партия през този месец премахна често цитираната фраза „къщите са за живеене, а не за спекулации“, което предизвика покачване на акциите на строителните предприемачи.

Властите все още не са обявили грандиозен план как да се справят с високите нива на общинския дълг, които спъват усилията на централното правителство да стимулира местната икономическа активност и пораждат притеснения относно системни рискове за банките.

Не са налице никакви мерки за пренасочване на икономическите ресурси от инфраструктурни инвестиции и производствения сектор към китайските домакинства, чиито заплати паднаха, а пазарът на труда отслабна.

„Комуникирането с пазарите е полезно, но трябва да имаме решителни политически стъпки“, каза Сю Хонгцай, заместник-директор на комисията по икономическа политика към подкрепяната от държавата Китайска асоциация за политически науки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кВо ви пука !

    6 4 Отговор
    Така или иначе, всичко, което се внася в колонията някъде на балканите е III-то качество.
  • 2 Оставете китайската

    7 2 Отговор
    икономика, ами гледайте икономиката на територията.
  • 3 ЯМБОЛИЯ

    13 6 Отговор
    Вчера казах,дотук беше с гордостта на социалистическата икономика--Китай. Сега следва ,,славно,,надолу,към дъното. Такъв е винаги краят на плановата икономика,на която най-голямата грешка е дотиране на губещите фирми и липса на икономическа свобода,пречеща на индивида да развива собствени идеи,да твори независим. Пример за истинското е Южна Корея,с територия по-малка от България и брутен продукт като Русия,с тази разлика,че изнася качествено производство,а Русия изключително суровини.
  • 4 Русофил

    5 6 Отговор
    Всеки, който се е хванал с Путю отива на дъното.
  • 5 Гръч

    3 6 Отговор
    Не ги мислете китайците,защото сащ заробиха половината свят с китайските заеми.Китай може да се изсели на най-близката подходяща за живот планета само с върнатите американски заеми докато американците се чудят,кого още да ограбят и контролират.Тези хора си построиха паралелен свят върху нашия

    Коментиран от #8

  • 6 Хвърчилото от село

    6 2 Отговор
    Китай по всякакъв начин трябва да се задушава икономически и политически! Преди родни предатели и платени тролове от руски ферми да пишат и да се радват на китайският възход, първо да помислят къде живеят и че станат ли доминиращи в света, тежко им и горко на всички, включително и на техните деца!
  • 7 ИНЖ

    1 5 Отговор
    КНР удари "тавана" на диктатурата. Ако иска да върви напред, трябва да направи реформи, насочени към либерален пазар и правова държава. С глупостите на Мао - дотук.

    Коментиран от #9

  • 8 ЦУН КАЙ го

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гръч":

    Абе червен морков американския дълг към Китай е около 800млд, а общия външен дълг на сащ е около 5трл.А вътрешния дълг на китай в момента е около 23трл.Там при тая еднопартийна система всичко се крие, но известни икономисти са разблрали този фаст
    Т
  • 9 ЦУН КАЙ го

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИНЖ":

    Пазарната икономика влиза в голямо противоречие с еднопартийните диктатури.А китайския вариант е държавен капитализъм

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.