Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 15:13 982 2

Казахстан ще продължи на изпълнява задълженията си за намаляване производството на петрол

  • казахстан-
  • опек+-
  • квоти-
  • производство

Споразумението е подписано в рамките на ОПЕК+

Казахстан ще продължи на изпълнява задълженията си за намаляване производството на петрол - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти ще продължат да изпълняват задълженията си за намаляване на производството на петрол по споразумението ОПЕК+ тази година. В същото време републиката ще компенсира превишението на задълженията по споразумението ОПЕК+ подписано през януари 2024 г. в рамките на четири месеца, съобщи министерството на енергетиката на Казахстан.

"Въпреки превишаването на ангажиментите през януари 2024 г., Казахстан ще компенсира свръхпроизводството през следващите четири месеца и ще продължи да изпълнява ангажиментите си за производство, договорени на 35-ата министерска среща на ОПЕК+, проведена на 4 юни 2023 г., а също и допълнителни доброволни ангажименти, поети от някои страни от ОПЕК и извън ОПЕК през април 2023 г., и последващи споразумения, направени през ноември 2023 г. за февруари и март 2024 г.“, се казва в доклада.

В същото време министерството не предостави данни колко Казахстан е превишил задълженията си за производство на петрол през януари 2024 г.

Департаментът припомни, че след резултатите от 36-ата министерска среща на ОПЕК+, проведена на 30 ноември 2023 г., Казахстан и други страни-членки на ОПЕК+ приеха нови доброволни ангажименти за производство на петрол, които са валидни от януари 2024 г., за да поддържат стабилност и баланс на световния петролен пазар. „Казахстан винаги е подкрепял инициативите на страните-членки на ОПЕК+“, обясниха от пресслужбата.

По-рано Министерството на енергетиката съобщи, че Казахстан възнамерява да намали производството на петрол от януари 2024 г. като своя принос за предотвратяване на несигурността и нестабилността на петролния пазар. Задълженията на Казахстан за производство на петрол през първото тримесечие на 2024 г. възлизат на 1,468 милиона барела на ден.

Обемът на добива на нефт в Казахстан в края на 2023 г. възлиза на около 90 милиона тона. Министерството на енергетиката на Казахстан планира до края на тази година обемът на добива на петрол в републиката да бъде 90,3 милиона тона.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 1 Отговор
    Без Русия Казахстан е бедна, кланова и престъпна държава. Нито един опит за сближаване със Запада не е успешен. Усилията на Запада да убеди Астана да изостави Русия не дадоха резултат и не намериха подкрепата на казахстанските елити. Освен това казахстанските елити осъзнават, че Западът всеки момент ще размени моркова с тоягата.
  • 2 Опорка

    1 0 Отговор
    Нещо не са много демократични, ама за сега не правят грешката на Армения и не се очертава да си демократизират нефта.