Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 15:37 4 092 22

Германия няма да преодолее поредния спад в промишлеността

  • германия-
  • промишленост-
  • икономика
Германия няма да преодолее поредния спад в промишлеността - 1
Снимка:Shutterstock

Германия отново е изправена пред засилващ се спад в бизнес активността в индустриалното производство след шест месеца на подобрение, според доклад на S&P Global. Бизнес активността в промишленото производство в Германия започна да намалява през юли 2022 г.: тогава индексът на бизнес активността в този сектор падна под 50 пункта; през последните 20 месеца не се е покачвал над това ниво.

Спадът достигна своя връх през юли миналата година - само 38,8 пункта, след което темпът на спад започна да намалява - в резултат на това индексът достигна единадесетмесечен връх от 45,5 през януари. През февруари обаче индексът отново се срина в месечно изражение - и то веднага до 42,3, тоест ниво, което сигнализира за предстояща рецесия. В същото време индексът на индустриалното производство също се понижи през февруари - до 42,1 пункта от 45,7 месец по-рано.

Анализаторите отдават ускоряването на темповете на свиване на резкия спад на производството и слабото търсене на стоки. Освен това новите поръчки в индустриалния сектор рязко намаляха и имаше „широко разпространен спад на новия износ“.

Промишленото производство в Германия, според германската статистическа служба, спада стабилно на годишна база от юни 2023 г.: според последните данни през декември спадът е бил 3%. В същото време в месечно изражение спадът продължава вече почти година и половина: през юли и август 2022 г. той намалява за два месеца подред, а през май 2023 г. започва стабилен спад.

Индексът за индустриални покупки се изчислява от S&P Global въз основа на проучвания на мениджъри за индустриални покупки. Стойност над 50 показва растеж в сектора, под 50 показва свиване. Някои икономисти също идентифицират нива от 45 и 42 пункта: ако индикаторите са под тези нива за дълго време, тогава, съответно, индустрията намалява и се приближава рецесия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    38 0 Отговор
    Да пускат Въглищните централи защото милиони тонове имат от Африка и Азия !
  • 2 Акула

    33 2 Отговор
    Пазарна Икономика
    Риск Печели Риск Губи

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БОЗА

    51 0 Отговор
    Някой открадна релсите пред "локомотива на Европа "...сега вагоните ще се накачулят един върху друг...евро ТКЗСто се разпада пред очите ви...и тези ви учат на ум и разум и всяка втора статия е от тях-смеееех...ай гинеколожката да спечели втори мандат и да ги занули нацяло...;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ( Баклава и Халва )
  • 5 Sкаnкhunt42

    2 55 Отговор
    Германия е започвала от 0 след две световни войни,ще се справи с някаква рецесия без проблеми...
    Да му мисли рашия,че там поредният фалит наближава,а този пут няма да има кой да и подаде ръка,заради в@рв@рското управление на путлер!

    Коментиран от #20

  • 6 4966

    30 1 Отговор
    трябват още санкции
  • 7 БСП за България и Радев

    41 3 Отговор
    Санкциите работят! В нациска Германия няма да могат да се къпят. Очаквам след Полша и нормалните немци да молят другарят Путин да ги освободи и денацифицира час по-скоро
  • 8 бай Бончо

    51 0 Отговор
    Нали си мислеха , че мигрантите ще работят ? Оказа се обаче че те не са източно европейци , възпитани и подготвени от соца !
  • 9 Калпазанин

    39 0 Отговор
    Докато има говедарски бази в Германия и в Европа ще спада още и още и още, кравата мепъаелс за индия защото там била свещеннс, а магарето за Германия щото ставало политик. Бъдещето е всичко говедарско вън от Европа и влизане в брикс
  • 10 А един от основните виновници

    34 0 Отговор
    за катастрофата на немската икономика е този на снимката и зелената му секта.
  • 11 Българина

    43 0 Отговор
    Зелената сделка ! Нали много плямпаха , дори направиха двигателчета с обем 1,2 литра .На нас ни затовриха АЕЦ , бива ли такова нещо ! На последното автоизложение , гледаха като стреснати какво представляват китайските коли и на какви цени се продават , натъпкани с екстри . Китай , Русия , Индия , изобщо не ги инетресуват зелени сделки , натури 2000 и разни подобни глупости . В Америка , на двигател 3,6 литра му викат малкия мотор . Нищо не става от този Евросъюз . Направо да излизаме , да си построим и двете атомни , да махнем нарурата и да си отпушим производството . Безропотно изпълнявам всичко , а това всичко е плод на нечий болен мозък .

    Коментиран от #16

  • 12 банкеръ

    32 0 Отговор
    Ще првеждаме по 2000 евро помощи на всеки мигрант , като минималната заплата в половината ЕС е по-ниска . Те мигрантите са добри хора и като се социализират , ще и дойде на акъла да поработят за Германската икономика . Сега вече ще настъпи истинския лкапитализъм при тях , и ще видят какво е да ни унижават нас с 500 евро заплати . Паричната политика на България се диктува от Франкфурт , представяте ли си ? Според Франкфурт българина трябва да достигне средноевропейско ниво на доходи през 2045 година . А ми та си имат план за нас , ние си мислим , че нещо се променя .Франкфурт ще определя финансите на цяла една държава - това е направо ужас . Ако влезем в еврозоната , направо ще ни надянат хомота .
  • 13 Мнение

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Акула":

    Особено когато са те окупирали чужди интереси още след ВСВ (имат си гигантска военна база), диктуват ти с кого да търгуваш и профилактично ти взривят северния поток, тогава "пазарната" икономика е най-силна!!!

    Естествено това докато на народите не им писне и не поискат "денацификация"!
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Кравароговедарският ЕССР отива у киреча !

    Безвъзвратно.
  • 15 Петъчна размяна на партньори

    3 4 Отговор
    На младини си мечтаех за съпруг българин , кореняк Бай Ганьо, с който да създадем здраво семейство с голяма челяд , но от както България е част от Евро съюза вече изповядвам евро атлантически ценностти и си търся за съпруг немец. В този смисъл тази новина леко ме притесни.Не мога и за миг да допусна , че немският ми съруг ще остане без работа и ще отиде на Социала! Немците не са лоша партия за брак. За разлиак от Бай Ганьо те уважават жената, не са ревниви ,а нямат и голям избор, защотот в Германия властва матриархат и жените управляват държавата.Освен това са доста разкрепостени. Доста ми повлия и документален филм , в които показваха интимния живот на немските семейства. Аз ги смятах за консерви ,а се оказа ,че много често си ходят на гости и обичат да си разменят партньорите. За немеца е гордост,че някой друг мъж е харесал жена , това означава че е вървежна! Няма ги нашите селски простотии и ревност!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Запознат

    10 0 Отговор
    Капитализъм отдавна няма този западен начин на управление приключи още през 1985 г. Сега битува финансов фашизъм основан на санкции и пазарен канибализъм обединен картелни господства. Мечтите си за демокрация и пазарна икономика.

    Коментиран от #22

  • 19 Барон Мюнхаузен

    16 0 Отговор
    Германката излязоха големи мижитурки. САЩ им взривиха Северен поток, дето се вика унищожиха им икономиката , те мълчат като бити дупета. Те никога не са били акалии, но сега се оказва, че са и мухлювци.
  • 20 За България

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Sкаnкhunt42":

    Справи се благодарение на план Маршал. Но сега такъв няма да има и германците пак ще копаят в мините. Пак ще има Снежанка и джуджетата.
  • 21 Екскурзовода

    1 3 Отговор
    Германците не ги мислете 50процента могат да си позволят почивка на карибите за хиляда евро което е половин тяхна заплата къде сме ние и кога ще ги стигнем,червени кухи лейки.
  • 22 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    отговора е един мафия