Last news in Fakti

17 Януари, 2014 14:07 1 811 0

34,6 млн. евро безвъзмездна помощ за Международен фонд "Козлодуй"

  • 34,6 млн. евро-
  • безвъзмездна помощ-
  • международен фонд "козлодуй"-
  • стойнев

Те ще имат директен ефект за модернизацията и сигурността на енергетиката ни

34,6 млн. евро безвъзмездна помощ за Международен фонд "Козлодуй" - 1
Снимка: БТА

„Последните споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд "Козлодуй" (МФК) ще окажат директен ефект за финансирането на модернизацията в ключови предприятия на българската енергетика и мерките за енергийна ефективност, което не се е случвало от години.“ Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемония по подписването на три документа от „не-ядрения“ прозорец на фонда.

Те, плюс още едно споразумение, бяха договорени на 26-ата Асамблея на донорите през ноември 2013 г. и са за 34,6 млн. евро безвъзмездна помощ. „С реализацията на проектите годишно ще се спестят около 240 хил. MWh енергияи ще се намалят емисиите СО2 с около 96 хил. тона“, допълни министърът. По думите му проектите ще допринесатза гарантиране стабилността на енергийната система и ще насърчат енергийни спестявания в общините. Ще се даде и възможност на битовите потребители да използват природния газ за отопление на домовете и така да намалят енергийните си разходи.

Първото споразумение за подмяна на 3 амортизирани багера с нови е с бенефициент „Мини Марица Изток“ ЕАД. То е на стойност 15 млн. евро и бе подписано от Винс Новак, ръководител на департамент „Ядрена безопасност“ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и Станимир Казлачев, изпълнителен директор на дружеството. „С новите багери не само ще се модернизира производството в най-голямото въгледобивно предприятие у нас, но и ще се намалят разходите му и трудовите инциденти“, подчерта министър Стойнев. Той допълни, че последната модернизация във фирмата е била извършена през далечната 1992 г. и припомни, че благодарение мерките на правителството и МИЕ миньорите в Маришкия басейн вече работят нормално, постигнаха рекордни добиви през октомври и декември 2013 г., а финансовите резултати на дружеството са с 3 млн. в плюс.

Винс Новак и изпълнителният директор на„Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) ЕАД Шишман Чаушев подписаха второто споразумение, което е на стойност 4,1 млн. евро. То еза модернизация и разширяване на Системите (SCADA/EMS) за събиране на данни, наблюдение и управление и Системите за енергиен мениджмънт на Централното диспечерско управление към ЕСО. „Чрез проекта ще се модернизира управлението на българската енергийна система и ще се създадат възможности за намаляване на загубите й с по-ефективно използване на мощностите“, посочи Стойнев. Отпуснатият от МФК грант ще бъде използван за подобряване на диспечерската дейност и ще се гарантира сигурност на доставките за битовите и индустриалните потребители.

Третото споразумениее по Програмата за енергийна ефективност в публичния сектор и е с бенефициент Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници към Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Подписаха го Винс Новак и министър Драгомир Стойнев. „То е за предоставяне на 5 млн. евро инвестиционен грант от МФК, с които МИЕ ще продължи активно да подпомага общините в прилагането на мерки в публичните сгради за намаляване на енергийните им разходи, за да може да се навакса забавянето от последните години“, подчерта министърът. Местните власти ще могат да подготвят, стартират и провеждат тръжни процедури за избор на частни компании. Те ще финансират и изпълняват енергийно ефективни мерки, които да бъдат изплатени чрез бъдещите енергийни спестявания.

Освен тези три споразуменията в края на 2013 г. бе договорено и подписано Споразумение за безвъзмездна помощ за „Мерки за енергийна ефективност при крайните потребители на природен газ“ (DESIREE) на стойност 10.5 млн. евро, стана ясно от изявлението на министър Стойнев. С тези средства ще се стимулира битовата газификация, като се подпомогне първоначалната инвестиция на около 10 000 домакинства (по 2000 лв. на домакинство) за присъединяване към съществуващата газоразпределителна мрежа.

Винс Новак също подчерта, че се подписват значими за развитието на българската енергетика проекти и благодари на МИЕ и българските експерти за доброто сътрудничество. Той акцентира, че грантовете са само малка част цялостното партньорство с българската страна за компенсиране на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове  1-4 на АЕЦ “Козлодуй”. Заслуга за постигането на тези важни документи имат не само членовете на Асамблеята на донорите, а и всички страни членки на ЕС и Еврокомисията, заяви Новак. 

До момента по Международен фонд „Козлодуй“ са сключени споразумения за безвъзмездна помощ на стойност 811.268 млн. евро, от които в „не-ядрения“ прозорец 390.638 млн. евро и 420.630 млн. евро - в „ядрения“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА