Last news in Fakti

6 Юни, 2024 13:23 1 055 4

Вертикалният газов коридор е стратегическа инициатива

  • вертикален газов коридор-
  • строеж-
  • договори-
  • газ-
  • трансфер

Началото ѝ беше поставено с подписването на два договора

Вертикалният газов коридор е стратегическа инициатива - 1

Двата договора, които бяха подписани днес в сградата на Министерски съвет, относно инициативата за Вертикален газов коридор, касаят началото на проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино. По този начин се осигурява увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния. Основното предимство на проекта е, че дава възможност за диверсификация, каза служебният премиер Димитър Главчев.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви, че Вертикалният газов коридор не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност в един по-широк регион. "Днешната обществена поръчка, за която беше подписан договорът, е най-ключовата за реализиране на този проект", каза министърът, който е убеден, че сътрудничеството на американски и български компании ще доведе до успешната реализация на много проекти в срок и с необходимото качество.

Амбицията е проектът да бъде реализиран предсрочно до края на 2025 г. Сумата по двата подписани днес договори е на стойност 485 млн. лв. Те ще се използват за увеличаване на входния капацитет от Гърция към България и изходния от България към Румъния. Това ще даде възможност за значителни количества втечнен природен газ от САЩ и други производители, както и от Южния газов коридор.

Първата част от финансирането ще бъде осигурена чрез увеличаване на капитала на "Булгартрансгаз" от страна на "Български енергиен холдинг".

Изпълнението на проекта е поверено на "Главболгарстрой", който ще си партнира със световните гиганти като HILL International, Honeywell, Emerson и CRC Evans. Договорът подписа г-жа Зара Кизирян-Калчева, Представляващ ДЗЗД „Хил Интернешънал" – ГБС 1" и ДЗЗД „Хил Интернешънал – ГБС 3" и изпълнителен директор на "ГБС Енерджи Сълюшънс" ЕАД. Дружествата „Хил Интернешънал – ГБС 1“ и „Хил Интернешънал – ГБС 3“ ще изпълняват два от трите лота. Основен член в обединенията е „Главболгарстрой“ заедно с международния си партньор HILL International. И в двата лота "Главболгарстрой" ще си партнира с международните компании CRC Evans, Emerson, Honeywell и „Енсол ВМ“.

"От първия ден на своето създаване, преди 55 години, Главболгарстрой изпълнява и никога не е спирала да изпълнява газопроводи. Булгартрансгаз винаги е бил изключително експертно подготвен и много добре позициониран възложител, с който ние сме работили и ще продължаваме да работим прекрасно. Осъзнавайки важността и важната геополитическа позиция на проекта, който днес подписахме, ние сме събрали едно уникално съзвездие от международни американски компании, които са лидери в това, което правят. Гарантирам ви, че ще изпълним абсолютно качествено и в най-краткия възможен срок този толкова важен за региона проект.“ Калин Пешов, Председател на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“.

Заместник-посланикът на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез поздрави стъпката към регионалната сигурност. "Гордеем се, че я предприехте", изтъкна тя. По думите ѝ Вертикалният газов коридор е отличен пример за регионално сътрудничество.

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук обясни, че целта на проекта е да се свържат основните газопроводи за пренос на газ от юг на север. Тя е уверена, че това ще даде достъп до диверсифицирани доставки и от терминалите за втечнен природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снимката

    10 0 Отговор
    е достатъчна !
  • 2 Маг

    7 1 Отговор
    Всъщност за наша сметка
    ще имаме Боташ-2 за Украйна.
  • 3 българина

    4 0 Отговор
    от инициатива на инициатива, България си отива .....
  • 4 хммм

    4 0 Отговор
    От тези ваши "газови коридори" България премина на тротинетки, бе Гламаначев! Уффф.. нямам думи!