8 Юни, 2024 13:21 2 808 8

Мъск може да получи компенсация в размер на 56 милиарда долара

  • елон мъск-
  • ръководство-
  • tesla-
  • компенсация

Това поиска председателят на борда на директорите на производителя на електрически автомобили Tesla Робин Денхолм

Мъск може да получи компенсация в размер на 56 милиарда долара - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Председателят на борда на директорите на производителя на електрически автомобили Tesla Робин Денхолм призова акционерите да изплатят компенсационен пакет в размер на 56 млрд. USD на основателя на компанията Илон Мъск, за да избегнат неговото напускане. Това се посочва в писмото на Денхолм, изпратено до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

„През 2018 г. стигнахме до заключение, на което днес получаваме потвърждение, а именно че Илон определено не разполага с неограничен запас от време“, се отбелязва в писмото. Денхолм посочи, че възложеното на Мъск плащане има една цел - да увеличи участието му в компанията. Енергията и времето на милиардера са насочени към други проекти, докато Tesla се нуждае от вниманието му.

През 2018 г. бордът на директорите на Tesla покани Мъск да закупи до 304 милиона акции на фиксирана цена под пазарната - 23,34 USD с цел мотивиране увеличаване цената на компанията до 650 млрд. USD в рамките на 10 години. Според условията изпълнителният директор и основател на Tesla не получава заплата, поради което закупуването на акции остава единственият му възможен източник на доходи от дейността на компанията.

Tesla планира да проведе второ гласуване сред акционерите на 13 юни, за да обсъди компенсационния пакет. Ако решението е положително, това ще бъде най-големият бонус в историята, изплащан на ръководител на компания.

Мъск оглавява Tesla от 2008 г. Под негово ръководство компанията става лидер на пазара на електрически превозни средства. Днес цената на акциите му надхвърля 175 USD, а пазарната му капитализация е повече от 560 милиарда долара. През последните години автомобилният производител се сблъска с редица проблеми, включително намаляваща рентабилност, съдебни дела и критики към качеството на своите електрически автомобили. През 2022 г. Мъск продаде значителен дял в Tesla, за да закупи социалната мрежа Twitter (сега X) за 44 млрд. USD. В същото време той управлява SpaceX, The Boring Company, Neuralink, X и X.AI.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 странно

    0 1 Отговор
    Не виждам такова нещо...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо Кюстендилецо

    9 2 Отговор
    Е го начи тоя човечец от 15 годин без пари им работи на тия гадове. Тоя улав ли е толко време без заплата да бъхта? Я ако не ми дадат заплата на втория, айде максимум на третия месец фрълям сичко и се маиням.
  • 4 омъскаряване

    6 0 Отговор
    Сектанти плащат на "свети" Илон-Шегобиец да ги закриля 🤣 Не е нещо ново в исторически аспект де😉
  • 5 УдоМача

    3 0 Отговор
    Приликата с онова бесноватото зад него е поразителна!!!
  • 6 Гачо

    4 2 Отговор
    Теслата,тая. подигравка с автомобилостроенето до 10 години няма да съществува и ще изтече в канализацията.
  • 7 Умник

    8 1 Отговор
    Ега ти далаверата - правиш си една компания, пускаш и акциите на пазара, някакви глупаци се набълбукат да ги купят и почват да ти дават една камара пари да си управляваш собсвената компания, в която си се назначил за директор. И аз искам да уаствам в такава схема.

    Коментиран от #8

  • 8 не си

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Умник":

    остатъчно умен за целта.