Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 09:35 2 359 1

Рупърт Мърдок с $882 млн. подарък от данъчните в Австралия

  • рупърт мърдок-
  • news corp.
Рупърт Мърдок с $882 млн. подарък от данъчните в Австралия - 1
Снимка: AP/БTA

Медийният магнат Рупърт Мърдок получи неочакван подарък от данъчните власти на Австралия в размер на $882 млн., съобщава британският в. „Гардиън“.

Това става ясно от финансовия отчет на News Corp пред финансовите власти на САЩ.

Връщането на $882 млн. от данъчните власти на Рупърт Мърдок е най-голямата сума в историята на Австралия. Още през 2012 г. стана известно, че получател на сумата ще е принадлежащата на милиардера компания 21st Century Fox, пише „Сидни морнинг хералд“.

Британският в. „Гардиън“ припомня, че още от 1989 г. Мърдок се опитва да си върне $2 млрд. От News Corp. твърдят, че загубите са причинени от ръста на австралийския долар спрямо щатската валута.

Основанието за това са сложни счетоводни манипулации, които обаче са напълно легални, защото използват вратички в международните счетоводни стандарти и законодателство.

„Гардиън“ не пропусна да коментира, че връщането на рекордната сума от данъци на Мърдок поставя на дневен ред въпроса за политиката на международните компании за намаляване на плащането на данъци.

През последните месеци Рупърт Мърдок се опитваше да си върне парите, но срещна твърдата отпора на либералите. Това го принуди да впрегне притежаваните медии в родината си, за да докара на власт консерваторите.

21st Century Fox от News Corp „наследи“ редица апетитни телевизионни активи и компании, занимаващи се с шоу бизнес подразделения. Самата News Corp преживя период на радикално преструктуриране след като през 2011-2012 попдана в центъра на скандал във Великобритания, свързан с незаконното подслушване на политици и висши чиновници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Горкия, ако не му бяха върнали парите, как щеше да си плати парното...