15 Юли, 2024 14:21 8 081 61

Индия ще измести САЩ, Русия и Китай

  • индия-
  • икономика-
  • свят

Азиатската страна може да стане най-голямата икономика в света до 2060 година

Индия ще измести САЩ, Русия и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Индия, която демонстрира високи темпове на икономически растеж, може да стане втората по големина икономика в света до 2031 г., а не до 2048 г., както се смяташе досега. Както каза заместник-управителят на Резервната банка на Индия (RBI) Майкъл Дебабрата Патра пред репортери, страната има възможност да стане най-голямата икономика до 2060 г.

„Като се има предвид присъщите силни страни на Индия, може да се предположи, че Индия, навлизайки в следващото десетилетие, ще стане втората по големина икономика в света не до 2048 г., а до 2031 г. и най-голямата икономика в света до 2060 г.“, цитира вестникът Патра казвайки.Бизнес стандарт.

Говорейки в Националната академия по управление на името на. Лала Бахадур Шастри в Мусури, Патра също отбеляза, че акцентът на правителството върху макроикономическата и финансова стабилност е важен за достигането на индийската рупия на международно ниво. Той добави, че RBI прогнозира инфлация до средно 4,5% през 2024-25 г. и 4,1% през 2025-26 г.

Заместник-управителят на Резервната банка на Индия каза, че републиката трябва да засили усилията, насочени към увеличаване на износа на стоки и услуги от сегашните 768 милиарда долара (2,4% от глобалния общ обем) до 1 трилион долара до 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    27 3 Отговор
    Индия ще измести САЩ, Русия и Китай, Европата, Южна Америка, Луната, Марс и др.

    Коментиран от #22, #25

  • 2 Глупости

    46 7 Отговор
    90% от населението в Индия няма достъп до електричество и течаща вода, за какъв растеж бълнуват тия? Колко от стоките у вас са мейд ин индия, остен някоя щарена кърпа, или порцеланова статуетка?

    Коментиран от #8

  • 3 Госあ

    22 13 Отговор
    Индия може да стане прилична икономика, когато спре за изнася умовете си към краварника. И всъщност го прави от известно време. Но Китай не могат да изместят. По глупави са на глава от населението и по мързеливи. Кастовата им система и образованието съвсем им слага балтията. А това на което се дразня най много на гопниците от Кремъл е, че имат абсолютно същото отношение като нашето към интелигенцията. Имам предвид доказаната интелигенция.
  • 4 ю ка ка

    36 8 Отговор
    Бойкот на всеки хотел на морето, в който работят индийци!

    България за българите! Като не можеш да плащаш 2000лв заплата никъв бизнес не си, фалирай и бутай хотела. Трябват плажове, а не бетон.
  • 5 Анджо

    23 1 Отговор
    Е , днеска се начетох на пълни олигофренски статии. По добре вкарайте нещо образователно.
  • 6 Мишел

    20 1 Отговор
    Сега Индия е трета икономика, няма как да стане втора, като измести 3 икономики.😃

    Коментиран от #9, #37

  • 7 БеГемот

    25 5 Отговор
    Ганьовците дето ще са 157 икономика през 2060 година се подиграват на хора които кацнаха на полюса на луната!Върви го разбери!

    Коментиран от #18

  • 8 777

    16 24 Отговор

    До коментар #2 от "Глупости":

    Точно както преди 20г. беше в Китай. В момента световния капитал и технологии масово се изнасят от Китай и се местят в Индия. След 5г. всичко ще е индийско, а мизерията ще се завърне в Китай.

    Коментиран от #11, #13, #19

  • 9 Госあ

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Като е трета икономика, каква инфраструктура имат ? Каква средна класа и какво образование. Понеже са споменати Китай и Русия, медалите на олимпиади по математика и природни науки са няколко пъти повече от тези на всички останали. Къде са Москва и Питер и Пекин, Шанхай, Шенджен, Гуанджоу и още много други между другото, къде са Мумбай и Делхи ? Университета в Пекин е в топ 6, Китайска Академия на Науките номер едно. И между другото, китайците подметнаха, че индийската мисия на Луната всъщност не е била точно там, където те казват, освен че загубиха връзка. Така че, по полека.
  • 10 Смех в блатото

    12 9 Отговор
    И ся какво, досега руските наколенки се кълняха на Китай, но сега ще станат "славянски братя" вместо с Китай, с Индия :))))
  • 11 Госあ

    18 13 Отговор

    До коментар #8 от "777":

    По скоро мизерията ще се завърне в Европа като ги плеснат през ръцете. Нема да е за първи път, нали знаеш ? Технологиите са китайски, между другото в голямата си част. Руснаците са по напред в някои области в ядрената енергетика. Ти мисли к’во ще стане когато Китай спре да внася свинско от Европа 😂

    Коментиран от #14

  • 12 Бълг

    10 8 Отговор
    Руската клакьорка пак се изряза тъпоумно!
  • 13 Още

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "777":

    преди 1990 година надписът Тайван взе да се сменя с Чайна, не виждам как мустакатия индус ще излезе от Ганг, за да произвежда нещо. Човешкият капитал им е в бройка, а не в качеството.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 777

    17 12 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Не си ли малко дърт да продължаваш да живееш с тези илюзии? Нито един китайски чип не се произвежда на китайска машина, а на холандски. Нито една съвременна архитектура на чип не е китайска, а американски. Ядрените пароцентрали бяха "висока технология" по времето на Сталин и Вълко Червенков. Дори на сегашните руски, всичките им контролери и електронни управления са западни, най-често Сименс.

    Коментиран от #17, #40

  • 15 Смех в блатото

    10 11 Отговор
    Руското "величие" се крепи на силата на "партньорите" им, затова обикалят като муха л а от "бъдещ хегемон" на "бъдещ хегемон" - да се присламчат към някого, та да лъжат колко са "велики". :)))

    Егати държавата :)))
  • 16 Госあ

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "Още":

    Имат много качествени хора. Във Франция в ядрения център в Гренобъл беше пълно с индийци. В молекулярната биология например има двама брилянтни индийци Хорана и Рамашандран. Единия разкодира генетичния код, което е равносилно на модела на двойната спирала и вилката на Оказаки. Другият написа алгоритъм за моделиране на третичната структура на белтъка от АА последователност.
  • 17 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "777":

    Бегай
  • 18 гост

    10 18 Отговор

    До коментар #7 от "БеГемот":

    Всъщност "ганьовците" за твой ужас са 70 икономика от близо 200 държави , като повече от половината по-малки икономики са държави с в ПЪТИ , ама 5-6 пъти по-големи територии и население , както и любимите ти "ресурси" !! Като пример любимата ви Венецуела , призната за страната с най-големи залежи на петрол в света територия и население както казах 5-6 пъти по-големи от България и ПО-МАЛКА икономика от България !! И няма никакви изгледи да ни настигне поне още 20-30 години , ако въобще някога !! Айде сега поплачи си тихо и не плещи глупости !!

    Коментиран от #24

  • 19 Китаец

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "777":

    "В момента световния капитал и технологии масово се изнасят от Китай и се местят в Индия"

    Ха ха ха така ли ти казаха от посолството - можеш ли ми посочи поне едно което се е изнесло от Китай и се е преместило в Индия. Пък и Китай дръпна напред не докато произвеждаше за запада а когато почна собствено производство със собствени марки.

    Коментиран от #20, #26

  • 20 Историк

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Китаец":

    " Пък и Китай дръпна напред не докато произвеждаше за запада а когато почна собствено производство със собствени марки."

    Това е ДОКАЗАНО НЕВЯРНО и за това ясно свидетелства политиката на китайското правителство към фирмите, които искат да произвеждат в Китай.
  • 21 гост

    11 16 Отговор

    До коментар #13 от "Още":

    Той щото китайския човешки "капитал" преди 20-30 години беше едно чудо , стой та гледай , хахахахахах !! С 80 % неграмотни и заети в производството основно на ориз , хахахахах !! Да беше прочел нещо за голодоморите в Китай при любимия ти Мао , преди САЩ да решат да ги правят "фабриката на света" и сега същите ще ги направят клошара на света !

    Коментиран от #27

  • 22 любител

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    краварофилчо и тука ли сисе изходил по въпроса. хахаха
  • 23 Макробиолог

    6 2 Отговор
    Индийците са добри като хора но имат един недостатък--плодят се като зайци без да имат материалните възможности за това упражнение.Освен това имат някои културно -хигиенни особености които могат да се видят например в Щатите--вериги мотели ,бензиностанции и тракстопове притежание на Индийците са ос...ни от горе до долу.

    Коментиран от #41

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Индия измести Раша още преди десетина години , а в момента е със 50 % по-голяма икономика от нея !! Виж за САЩ и Китай , в тоя ред , щото в момента САЩ също е 50 % по-голяма икономика от Китай ( 28 трилиона срещу 18 трилиона ) ще трябва да почака едно поне 30-40 години , защото за тая цел трябва да увеличи икономиката си 10 ПЪТИ , не процента , което дори с китайските темпове от най-добрите му години , които вече минаха , ще и трябват поне толкова , даже по-скоро 50 години и то ако САЩ не увеличат растежа си , което е твърде вероятно !

    Коментиран от #29

  • 26 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Китаец":

    Китай дръпна след перестройката и след като започнаха да ценят кадрите си ! Такава перистройка трябваше да бъде направена и в Русия, а то стана точно обратното - по време на СССР ги ценяха много повече. Китай има повече потенциал от Корея и Япония взети заедно. А знаем какъв потенциал имат те. За прословутите литографски системи, които произвеждат Нидерландия и Япония, Китай публикуваха и патентоваха собствена технология за 5нм. И ще я произведат. С приоритет е. Въпреки че изчислителната мощ вече е във квантовите технологии на които поставя началото руснак. За тях имат собствени машини за чипове.

    Коментиран от #32

  • 27 Запознат

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    "преди САЩ да решат да ги правят "фабриката на света"

    Хайде бе и защо според теб САЩ са решили да направят един "комунистически режим" фабриката на света - защо ли не решиха нас да направят такива след "перестройката" или пък Русия - Китай стана икономическа сила последните 10 години а всичко започна преди 20.

    Коментиран от #36

  • 28 Хммм

    9 5 Отговор

    До коментар #24 от "Антитрол":

    "и можеш ли ми посочи какво се произвежда в България че да сме 70-та икономика"

    Ти какво си прочел по въпроса? Дай пример с три източника.

    Коментиран от #30

  • 29 Зевзек

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    САЩ също е 50 % по-голяма икономика от Китай ( 28 трилиона срещу 18 трилиона )

    Ха посмали малко де иначе и аз ще запаля фенера - лъжеш повече от нашите индийци

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    Кажи какво си прочел, не разтягай локуми. Това знаем, че го можеш.

    Коментиран от #35

  • 32 Китаец

    10 2 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    "Такава перистройка трябваше да бъде направена и в Русия, а то стана точно обратното"

    Тук си много прав но уви начело на КПСС навремето бяха разни дементни и изкуфели старци тъкмо като в САЩ сега и тъкмо един от тях обърка всичко - Горбачов за разлика от Си.

    Коментиран от #43

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не си прав

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    Произвеждаме и тикви, и то много!
  • 35 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хммм":

    Нещо бягаш от въпроса какво произвеждаме - пък аз съм чел много работи но виж опорките от посолството си признавам че не съм ги чел - като гледам пък ти само тях си чел и нищо друго. Пък и нали се пишеше "гост" защо смени ника - пак си си същото .....
  • 36 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #27 от "Запознат":

    Защото имаше предостатъчно работна ръка БЕЗ ПАРИ и достатъчно алчна диктаторска класа , наричаща се "комунисти" , за да се съгласят на американските условия , а и за да я направят достатъчно мощен противник на Раша в Азия , прочети нещо , ама не от ТАСС и Известия !!! И в момента износа на Китай зависи над 60 % от САЩ и Си НИКОГА няма да си позволи да си развали отношенията със САЩ , по-скоро ще им поднесе Путлер на поднос , ако се наложи , а те за награда ще го оставят да лапне Сибир , мъка , мъкааа , хахахаха !!
  • 37 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Сега Индия е 5 (ПЕТА) икономика , озапти розовите си сънища !
  • 38 Макробиолог

    2 2 Отговор
    Другарю Гост,не е добре да се изказваш неподготвен.Поради разликата в цените на стоки и услуги в отделните страни сериозните икономисти и агенции използват т.н. БВП по паритет на покупателната способност .по който Китай е на първо място с около 35 трилиона Щатите на второ с около 30 и така нататък.Рашата,любимата ви тема в пропагандата е на 6то място,плътно зад Германия.
  • 39 Антитрол

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    "преди Мадурко да реши да се прави на венецуелския Путлер"

    Така ли и какви са господарите ти че да решават кой им е удобен президент и кой не е - Венецуела да не би да е нападнала САЩ или нещо друго пък Мадуро е законно избран президент на Венецуела - това че не е удобен на господарите ти и не иска да си дава нефта на тях без пари е друг въпрос. Нещо за ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава да кажеш - или то важи само за другите а на господарите ти всичко е разрешено.

    И се ограмоти малко та да различаваш Гаяна от френска Гвиана - не че те са по богати като колония на французите въпреки че и те имат нефт.

    "НАКУП ВСИЧКИТЕ по-малка икономика от България" - е до кога с лъжите бе - слагаш и Словения в купа която има два пъти по-голяма икономика от България (там се произвежда Горение) че даже и на Сърбия е по-голяма. Явно си един и същ с оня "Хммм" та пак да попитам какво произвеждаме и от къде идва "голямата" ни икономика.

    Ами Беларус , ами Узбекистан , ами Азербайджан - всяка поодделно от тези държави има по-голяма икономика от нас особено Азербейджан и Беларус - техните са в пъти по големи.

    Пък пак ти казвам пропаганда само с лъжи не става

    Коментиран от #51

  • 40 Не че нещо

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "777":

    Но най-новият американски реактор АР-1000 е поколение 2. Руският В-466 (беленският) е поколение 3+++. Това е по класификацията на МААЕ. Пак руснаците единствени успяха да "затворят" ядрения горивен цикъл. Колкото до управляващата електроника - и шестте блока на Козлодуй си бяха със 100% руска такава..пардон, от СССР. Като на 5 и 6 блок електрониката е частично подменена (от 2006) със западна такава. Почети малко, не боли!
  • 41 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Макробиолог":

    Всички които нямат материални възможности се "плодят като зайци" , отдавна е доказано , че това е признак на слабо развитите икономики !! Няма нито една развита държава в която естествения прираст да не е отрицателен и да не разчита на емиграция !! От друга страна най-развитите икономики и най-добрите за живот в света са 100 % емигрантски , САЩ , Канада , Австралия , Нова Зеландия , дори Япония в доста по-ранен етап ! Всички до една възникнали от 100 % емигранти и то от поне 5-6 различни нации , за ужас на "патриотарете" , хахахах !!
  • 42 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Зевзек":

    Официална статистика в момента , за твое огромно съжаление !!! И по-зле ще става , за китайците , не за американците , хахахахха !! И само не ми почвай с измислените си паритети , има една истина и тя се казва НЕТО БВП !!! И не ми почвай и с "дълговете" , щото китайския мина 280 % от БВП и е в ДОЛАРИ , не в юани , хахахах !!
  • 43 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Китаец":

    Не понасям геронтокрацията, кризата на средната възраст е научна теза в Психологията подкрепена с факти и доказателства. Никой не е станал по-работоспособен след 70 ! Това е признак на дълбока държава и жидовски пинизи. Всъщност, за Си Дзинпин ККП направи изключение, защото при преизбирането си беше навършил 68г, а по закон над 68г не могат да заемат висши ръководни постове в Китай. Но това изключение беше мъдро. А всъщност професор Дън Сяопин казва, че не е важно котката дали ще бъде черна или бяла, а е важно да лови мишки. От него започна перестройката. Малко хора знаят, че всъщност за много висши партийни функционери от времето на Мао времената след перестройката са били доста тежки, имам предвид започнали са съдебни дела, въпреки че Мао остава и до днес като символ на обединител на нацията и човека премахнал мафията. За съжаление, в Русия перестройката направиха неподходящите хора с други хора зад гърба…

    Коментиран от #61

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Макробиолог

    4 3 Отговор
    Другарю Гост,не е добре да се изказваш неподготвен.Поради разликата в цените на стоки и услуги в отделните страни сериозните икономисти и агенции използват т.н. БВП по паритет на покупателната способност .по който Китай е на първо място с около 35 трилиона Щатите на второ с около 30 и така нататък.Рашата,любимата ви тема в пропагандата е на 6то място,плътно зад Германия.

    Коментиран от #58

  • 46 Макробиолог

    3 0 Отговор
    Не знам защо модераторите се меси в тоя съвсем културен спор?
  • 47 Макробиолог

    4 1 Отговор
    Ще повторя--Япония,Исландия,а до неотдавна Австрия,Германия, Швеция,Дания,Норвегия, Ирландия,Финландия и прочие бяха практически моно етнически и процветяващи.
  • 48 Макробиолог

    2 0 Отговор
    Проблемите им се появиха когато полегнаха на неолиберализма на трилионерите.
  • 49 Расист

    2 4 Отговор
    Как си го представяте това? Та те се хранят директно от канала с това, което са изтропали останалите им събратя. Иначе по-богатите могат да си позволят филе от смок или змия, а също и това, което по онези географски ширини наричат индийски хайвер - задушен плъх с картофи, моркови и лук, може и печен, хрупкав с пикантен доматен сос и горчица.
  • 50 Макробиолог

    6 0 Отговор
    И последно--застаряване на населението в развитите икономики е съвсем естествено и не би трябвало да се компенсира с трудова емиграция.Ако някой може смислено да обясни защо при намалявящо население, икономиката все още е длъжна да расте нека го направи.
  • 51 гост

    8 6 Отговор

    До коментар #39 от "Антитрол":

    Първо научи малко географията и прави разлика между Словения и Словакия !!! Второ ето то цифрите и спри да се излагаш !!!! България - 102 милиарда долара , Хърватска - 72 млд . Сърбия - 64 млд , Словения - 60 млд !!! Това е , и да мрънкаш и да не мрънкаш , това са фактите !!!

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 не знаех

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    че сме по-богати от хърватите.

    Коментиран от #56, #57

  • 54 ТИ ДА ВИДИШ ...

    5 4 Отговор
    Хората градят и надграждат, а пРоссия изпраща народа си на заколение във войната на диктатора-окупатор от кремлЯ !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "не знаех":

    Не казах , че сме по-богати , а че сме по-голяма икономика , има разлика !!! Щото ако ще гледаме кой е "по-богат" , тоест бвп на глава , наистина сме по-богати даже от Китай, Раша и Турция , както и от всички в БРИКС , о ужас за правоверните русолюбци , хахахаххаха !!
  • 57 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "не знаех":

    Само за кефа да видя как ще се запенят русоробите , ето цифрите за бвп на глава ! България -16440 долара , 65 място , повтарям от 200 държави , Раша - 14 048 долара 68 място , Китай - 12849 долара 73 място , Турция - 12803 долара 74 място ,Бразилия - 11024 долара 82 място , Индия - 2624 долара (!!!!!!!!) 144 място (!!!!) , хахахахахахах !! За новите "членове" няма да пиша , че е трагедия , хахахах !! Те България не могат да стигнат , щели да минават САЩ , ахахаххаххахахах !!
  • 58 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Макробиолог":

    Ама разбира се , че "ползват" , хахахахах !! Ама не затова , дето се опитвате да изкарате !!! И никога никой уважаващ се икономист няма да каже свещената глупост , че измислените паритети са по-важни от истината БРУТО БВП !!! Щото измислените ви паритети показват единствено какво може да очаква гражданина със среден доход в СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА !! И сега ще ти дам прост пример , вземи един китаец с прехваления ти "париртетен" доход и го сложи в САЩ или която и да е бяла държава !! И вземи един американец , също с "паритетния" доход и го сложи в която и да е държава от БРИКС , да не говорим за останалите измислени държави !!!! Китаеца ще умре от глад за седмица най-много , а американеца ще е богаташ НАВСЯКЪДЕ в тоя свят !!! Толкоз за любимите ви паритети !!

    Коментиран от #60

  • 59 ттт

    2 0 Отговор
    Индия се развива бързо. Но преди 2100 година няма да успее да изпревари Китай.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    Приятелю проблема на другаря Си не беше възрастта а това че нямаше право на трети мандат като лидер на ККП по закон (това мъдрите китайци са го измислили защото са сметнали че ако някой управлява повече от два мандата започва да се смята за богоизбран и почва да прави глупости пример Путин)