16 Юли, 2024 09:45 1 641 2

Казахстан продължава преговорите с Русия за регионална газификация

  • газ-
  • казахстан-
  • русия-
  • газификация-
  • региони

Работи се по два варианта за газификация на северните и източните райони на деветата най-голяма държава в света

Казахстан продължава преговорите с Русия за регионална газификация  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти продължават преговорите с руската страна за възможната газификация на северните и източните райони на републиката, съобщи министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев.

Работи се по два варианта за газификация на северните и източните райони на Казахстан. "Вторият вариант е газификация от Русия. Днес се водят търговски преговори между Казахгаз и и Газпром. Обсъждат се условията за газоснабдяване на северните и източните райони“, каза Саткалиев.

Според него друг вариант е газификацията на Акмолинската и Северноказахстанската области чрез продължаване на строителството на втория и третия етап на газопровода Сарярка. „Реализирането на този проект ще бъде възможно след изграждането на втората линия на газопровода Бейнеу-Бозой-Шимкент. Днес се разработва предпроектно проучване, има договореност с катарския инвеститор за съвместна реализация на проекта“, обясни шефът на енергийното министерство.

Той отбеляза, че след приключване на преговорите ще бъде избран оптималният вариант за газификация на северните и източните райони, като се вземат предвид икономическите и технически аспекти.

През март 2023 г. правителството на Казахстан и PJSC Gazprom подписаха протокол за сътрудничество в газовата индустрия за 2023-2024 г. Като част от договореностите беше обсъден и въпросът за газификацията на север и изток на Казахстан. Както съобщи Министерството на енергетиката на републиката, доставките на руски газ за Казахстан ще се извършват при взаимно изгодни условия и ще се вземат предвид съществуващите приятелски отношения между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    9 0 Отговор
    Бре тия глупави казахстанци! Защо от русия искат а не течен газ с кораби
  • 2 Читател

    3 0 Отговор
    Планираният добив на газ в Казахстан тази година е 60,5 млрд м3. За вътрешно потребление са предвидени около 20 млрд м3. Какво става с останалите 40? Ами изнасят ги.

    В същото време се купува с огромно намаление газ от РФ, срещу който има въведено ембарго по света, а освен това руснаците в знак на благодарност, че някой им купува газа, газифицират и северните райони на Казахстан.