1 Август, 2024 16:07 3 050 4

Казахстан увеличи износа за Русия

  • казахстан-
  • русия-
  • китай-
  • италия-
  • износ

Сред ключовите експортни партньори на Казахстан са също така Китай и Италия

Казахстан увеличи износа за Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Казахстан е увеличил износа за Китай с 19,4% и за Русия с 5,7% през януари - май спрямо същия период на 2023 г. Съответните данни са предоставени от Института за икономически изследвания към Министерството на икономиката на Казахстан.

„Сред ключовите експортни партньори на Казахстан са Китай, Италия и Русия. Доставките за Китай са се увеличили с 19,4%, достигайки 6,8 млрд. USD. В същото време износът за Италия е намалял с 10,5% до 4,6 млрд. USD, а за Русия [износът през януари - май] се е увеличил с 5,7% до 2,8 млрд. USD“, се казва в доклада. В същото време вносът от Русия през този период намалява с 10,1%. В същото време в доклада се отбелязва, че „Русия остава най-големият доставчик на стоки за Казахстан, въпреки намаляването на доставките“.

Като цяло, според отдела, „през първата половина на 2024 г. Казахстан е изправен пред умерен спад на външнотърговския оборот, възлизащ на 55,3 млрд. USD“.

Въпреки общия спад, износът на страната се е увеличил с 1,8%, достигайки 32,5 млрд. USD, докато вносът е намалял със 7,2%, до 22,9 млрд. USD. Според данните ръстът на износа е подкрепен от увеличените доставки на петрол , мед, радиоактивни елементи и феросплави.

Според Института за икономически изследвания петролът, ключова експортна стока на Казахстан, е донесъл 16,2 млрд. USD, което е почти половината от общия износ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    5 7 Отговор
    Казахстан изнася чипове събрани от стари перални.
  • 2 Роко Сифреди

    5 4 Отговор
    Дали прочетох правилно, че се изнася петрол за страна износителка? Не трябва ли да е пирони, дамски превръзки, тоалетна хартия - все високи технологии, от които руснаците не разбират.

    Коментиран от #3

  • 3 Еххх

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Роко Сифреди":

    Кагебешниците могат да направят и Сахара вносител на пясък. Представа си нямаш колко са безаналогови. За да вадят собствения си петрол и изкопаеми им трябват западни машини и технологии. Духовният брат на Путин - Мъдуро е в същата ситуация.
  • 4 хаххаха

    1 0 Отговор
    И какво изнася? Чайници?