2 Август, 2024 14:21 1 992 0

Nikkei с втори най-голям спад в историята

  • nikkei-
  • котировки-
  • срив-
  • сащ-
  • икономика-
  • данни

Причината са лошите данни за американската икономика

Nikkei с втори най-голям спад в историята  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Котировките на най-голямата азиатска фондова борса в Токио (TSE) се сринаха в края на последната търговия тази седмица на фона на рязък спад на индексите, регистриран в САЩ, сочат данните за търговия.

Ключовият индекс Nikkei, който отразява колебанията в цените на акциите на 225 водещи японски компании, падна с 5,8% до 35 909,7 пункта, падайки под психологически важното ниво от 36 000 пункта. Това беше вторият по големина еднократен спад на TSE в цялата история на борсата - Nikkei падна по-силно едва през октомври 1987 г.

Както отбелязват местните анализатори, основният фактор за спада в Токио бяха новини от САЩ, където ключовите индекси също се понижиха на фона на слабите статистически данни за състоянието на индустрията за юли. Инвеститорите се опасяват, че това е доказателство за забавяне на американската икономика.

На този фон обменният курс на йената засили позицията си спрямо щатския долар, като добави 0,61% и достигна ниво от 148,93-148,95 йени за 1 USD. Генералният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши на редовна пресконференция на 2 август, както обикновено, се въздържа от пряк коментар относно ситуацията на японския фондов пазар, но подчерта, че правителството следи отблизо ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА