3 Август, 2024 11:11 5 821 20

Обсъдиха ключова пътна артерия, явяваща се най-безопасния и кратък транзит до Индийския океан

  • север юг-
  • транспортен коридор-
  • русия-
  • казахстан

Русия и Казахстан обсъдиха развитието на транспортния коридор Север-Юг

Министрите на транспорта на Казахстан и Руската федерация Марат Карабаев и Роман Старовойт по време на среща в Москва обсъдиха развитието на източния клон на международния транспортен коридор (МТК) Север-Юг, съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта на Казахстан.

Страните отбелязаха активна работа в областта на железопътния транспорт и акцент върху по-нататъшното развитие на въздушните комуникации между двете държави, както и развитието на транспорта по посока на руските пристанища. Министрите се договориха да продължат тесния контакт и да засилят взаимодействието в най-перспективните области на двустранното сътрудничество.

По-рано Министерството на транспорта на Казахстан съобщи, че републиката е подписала пътна карта с Русия, Иран и Туркменистан за синхронно развитие на потенциала на източното трасе на транспортния коридор Север-Юг за 2024 -2025 г. Според ведомството Казахстан възнамерява да продължи активното си участие в развитието на източния клон на коридора, който има висок потенциал за растеж на товарните потоци и се явява най-безопасният и кратък транзит до Индийския океан.

Източник: tass.ru


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    9 33 Отговор
    Казахстан е бедна и изостанала страна. Русия ще строи пътища и ще полага железопътни линии.Задачата на Астана не е да пречи и да създава проблеми.Русия, Иран и Индия ще се справят без помощта и съветите на Астана.Всичко ще бъде изградено в най-кратки срокове и с щедри инвестиции.

    Коментиран от #3, #4, #12, #15, #20

  • 2 Хохо Бохо

    36 10 Отговор
    Този маршрут окончателно ще довърши европейската икономика
  • 3 хех

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Ти това сериозно ли го говориш? Казахстан е много по-богат на глава от населението от Русия, Индия и Иран. Той новият икономически тигър на централна Азия. По-интересен е въпросът, как ще се разберат тримата конкурентни износители на фосилни горива за Индия. Иран едва ли е много щастлив руския и казахстанския петрол да ими минава напряко през територията, вместо да си продават тения.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Германски експерт

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Ти добре ли си??? Казахстан са на светлинни години пред нас!!!
    "Изостанала страна"... Била е преди 90 години!
  • 5 ....

    9 22 Отговор
    Ако в момента не ги обединяваше омразата към Запада, Русия и Иран досега да са се избили. Те са най-големите геополитически съперници в търговията с газ и петрол и контролът върху терористичните фракции в близкия Изток. Ако Русия изобщо оцелее, следващата и голяма война ще е с Иран. Каазахстан пък си даржи пазара с Китай и единствената му грижа е да държи Русия далеч от него. Напоследък не му е лесно, защото Русия продава на загуба, само и само да не затвори находищата.

    Коментиран от #6

  • 6 ЕС дали ще оцелее?

    28 6 Отговор

    До коментар #5 от "....":

    Ти гледай тикволандия и ЕС да оцелеят след "войната в Украйна", Казахстан и Русия ще се оправят. Очевидно се опитват да наложат сухопътен (жерезопътен) транспорт, от което интерес имат и Китай и Индия, докато САЩ и Западна Европа разчитат на морски транспорт.
  • 7 Гориил

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "хех":

    Тази страна се управлява от няколко десетки кланове, обвързани от родненски зависимост. По същество това е модернизиран образ на феодалния живот с луксозни лимузини и дворци.

    Коментиран от #9

  • 8 Тома Неверни

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "хех":

    Според МВФ по БВП (ППП) на глава от населението за 2013 Русия е на 52-ро място, Казахстан е на 55-то, а България на 57-мо.

    Коментиран от #10

  • 9 Бай Конур

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    А тук, как се управлява? Я провери, "клановеге" на комунистите и роднините им от Политбюро при бай Тошо и с какво се занимават сега?
  • 10 Гориил

    12 13 Отговор

    До коментар #8 от "Тома Неверни":

    Освен това в Москва заплатата е три пъти по-висока от тази в София. Страната е огромна.

    Коментиран от #18

  • 11 Дрън дрън

    5 1 Отговор
    Хал хабер си нямате от геополитика.
    Коментирате заслепени от незнание и с желание да си видите коментара с плюсове или минуси.
    Истината е много по проста, дори в момента се разиграва ежедневно пред очите ни, но сте слепи и не виждате.
  • 12 Буха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Горчо, събуди се, застинал си в XIX век
  • 13 Бамбука

    6 11 Отговор
    И какво ще се транспортира по този "супер" коридор ? И най-важното кой ще купува "нещо" от страните построили коридора ? Има един път до ЕС, най-важния партньор на Китай и се казва - Един пояс, един път.
  • 14 Някой си

    1 3 Отговор
    най-безопасния и кратък транзит !? И , кой ще го ползува ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пловдив

    1 1 Отговор
    Ако коридорът завърши до град Абадан в Иран, ще спестят няколкостотин километра.
  • 17 Айде ,моля

    4 0 Отговор
    Аз помислих ,че ще пишат за най краткия път между София и Варна и за най краткия път между София и Кулата ,че не става 30 г.,а те ни замиват с Индийския океан през РФ!
  • 18 Не,бе

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    В Москва е 10 пъти е по висока от тази в Сибир,ДегестанТаджикистан и др..А в Москва спрямо София ,София отдавна е по напред ,тя инфлацията в РФ е по висока и финансите отиват главно за фронта който си измислиха и затъват.

    Коментиран от #19

  • 19 Новосибирск

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не,бе":

    По секрету. Самая высокая зарплата в Сибири (Чукотка и Магадан)
  • 20 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Казахстан е с един от най-развитите жп транспорти в света. Учи, вместо да се излагаш!