16 Август, 2024 10:07 5 747 19

Лоши новини за абонатите на по-малките доставчици на интернет

  • интернет-
  • доставчици-
  • изкупуване-
  • компании

Мастодонтите ги изкупуват, а клиентите са поставени пред свършен факт

Лоши новини за абонатите на по-малките доставчици на интернет - 1

Днес предлагането на пакетни услуги от големите компании – интернет, телевизия и телефония, е факт. Част от клиентите обаче не желаят „всички яйца да са им в една кошница“, както гласи стара френска поговорка. Именно поради това, когато се случи срив в мрежата на големия оператор, към който са, желаят да имат резервен вариант поне за интернет или телефон.

Когато става дума за интернет – често се прибягва до по-малък интернет доставчик. Клиенти за такива услуги има. Някои дори ползват предимно местния (квартален) доставчик за интернет и телевизия. И именно тук е разковничето – защо тези клиенти да не минат към големите мобилни оператори?

Сигурно си казвате: „Няма как да ме накарат да мина. Аз имам сключен договор с местния доставчик. Той си е отделна компания“. Да, ама не. По един или друг начин голямата компания успява да придобие малкия доставчик на интернет и телевизия и така абонатите автоматично стават негови клиенти.

Два – три месеца след като вече сте при новия доставчик интернетът ви изчезва. Обаждате се да подадете сигнал, а отсреща ви казват, че „услугата трябва да се мигрира“ и ще бъдете прехвърлени на колега, който „ще ви изготви оферта“. Вие съвсем логично питате: „Каква оферта? Аз съм си доволен от настоящите условия“. Отсреща любезно ви се обяснява, че вече „няма как кутията да се захрани с ток“, на което вие отговаряте с въпроса: „Искате да кажете, че в центъра на София, европейска столица, няма откъде да се вземе ток и да се захрани една кутия?“. Отсреща настъпва мълчание, след което клиентът на по-малкият оператор се призовава от вече придобилия го по-голям все пак да обмисли възможността да сключи договор с компанията, в която е попаднал.

След пандемията от коронавирус светът се промени. Бизнесът се промени. Борбата за клиенти във всеки един сектор от икономиката, стана безмилостна. Схемите за завземане на все по-голям пазарен дял, съответно за „крадене“ на клиенти, са безкрайни. В бизнеса печелившият ще е този, който е като хамелеон в икономическия сектор, в който е. Какво обаче става с клиента?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    35 1 Отговор
    Клиентът ще бъде като онази пионка, която при всяко хвърляне на зарчето в играта "Монополи" стъпва на поле с хотелче.
  • 2 Някой

    37 2 Отговор
    Колко познато!
  • 3 Крико

    23 3 Отговор
    Много ясно , че като предложат на кварталния нетажия кинта , която не я е виждал никога , ще я прибере и аз бих го направил. Но от друга страна , ако бизнеса ми върви и съм доволен , няма как голяма компания да ми го вземе

    Коментиран от #7, #11

  • 4 ало

    35 3 Отговор
    Изроден капитализъм. То вече даже си е корпоративизъм, ама само се води капитализъм за гладкомозъчните. Няколко конгломерации контролират всичко, изкуствена конкуренция, никакъв шанс за малък бизнес да се развие
  • 5 Овцете са виновни

    42 0 Отговор
    Като нямаме читави антимонополни и антикартелни закони, ще бъдем роби и овце. Докато има хора с по 10 мандата депутати свестен закон няма да се пръкне.

    Коментиран от #8

  • 6 ооооо

    28 1 Отговор
    ясно средния и малък бизнес са по позволение и при отчет на големия бизнес
  • 7 гого

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Крико":

    точно когато бизнеса ти върви, голяма компания ще иска да те купи или с други думи ще инвестира във твоя бизнес за да го придобие в последствие на икономически растеж. и неусетно ще се окажеш подчинен.

    Другия вариант е да сложат временна дъщерна фирма за да ти прави конкуренция и да те спъва за да се съгласиш да се продадеш по евтино
  • 8 Шефа на виваком

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Овцете са виновни":

    е по тежък от боко, шиши, сокола и черепа взети заедно. Аино и йетъл не са по различни. Телекомите които се предлагат на крайния потребител са върха на айсберга
  • 9 Оруел Джордж

    34 4 Отговор
    Оградата на концлагера вече е готова. Бодливата тел е дебела и добре опъната. Кльона е навътре. Остава да се пусне ток по телта.
    И това ще стане... Много скоро...

    Коментиран от #10

  • 10 Интернетът

    2 33 Отговор

    До коментар #9 от "Оруел Джордж":

    никога не е бил по-евтин и по-бърз отколкото сега. Не знам от какво се оплаквате

    Коментиран от #15, #16

  • 11 ердфтгъхуйв

    38 2 Отговор

    До коментар #3 от "Крико":

    ОК, бизнесът ти върви добре... Примерно всяка година имаш разходи 2 милиона, а печалбата ти е 10 милиона- супер, перфектно, идеално... Идва обаче голямата риба и ти казват "Продай ни бизнеса си за 50млн. у кеш" и ти отказваш понеже... Не е ясно що, но отказваш...
    Някак "случайно" в следващият месец-два ти се струпват всички възможни проверки, та дори и още няколко инспекции за които никога не си чувал... Също толкова "случайно" се случват повреди в оборудването... Още "по-случайно" напускат най-добрите ти служители...
    В рамките на 1г. печалбата ти от 10млн. слиза на 2млн., а на следващата година вече си на минус... Найс, а...
  • 12 Това е естествения ход на нещата

    5 15 Отговор
    Бизнесът не може да е в застой. Винаги е в развитие или изчезва. Ако си измислил някакъв бизнес развиваш до там, доколкото можеш да го контролираш. Ако нямаш такива възможности конкуренцията ще те пребори. Добрият вариант е да продадеш бизнеса и да стартираш нов. Крайният клиент винаги ще е доволен, защото новият собственик е заинтересован да го запази.

    Може да не сте съгласни и да виете срещу Луната, но така стоят нещата. Нарича се окрупняване.

    Коментиран от #13

  • 13 Вельо Дойчев

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Това е естествения ход на нещата":

    Също като един балон, ама всички знаем какво става с балона, ако не спреш навреме да го надуваш....

    Коментиран от #14

  • 14 Това е естествения ход на нещата

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Вельо Дойчев":

    За разлика от балона в реалния бизнес няма въздух, а има реален труд, реализирани продукти или услуги, реални приходи и платени заплати и данъци. Прав си - ако се оттеглиш навреме може да спечелиш повече или да минимизираш загубите. Важното е да избере правилно момента и да не те е страх да се оттеглиш.
  • 15 Аз ще ти кажа

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "Интернетът":

    от какво се оплаквам, и то не е скоростта на интернета. Клиент съм на единия от монополистите на пазара, който по стечение на обстоятелствата погълна малка, но доста популярна компания за интернет и телевизия в столицата и аз се озовах именно в описаната от дамата ситуация, която изобщо не е нещо ново, между другото. Оттам нататък, въпреки че и за мобилен телефон съм клиент на същия монополист от над 20 години, при всяко преподписване на двугодишен договор се озовавах с повишени цени за интернет и телевизия средно с 20 лв нагоре, за една и съща скорост на интернета и един и същ пакет телевизия. Накрая се принудих да се откажа от телевизията, защото не смятам инфлацията на цените на хранителните стоки в последните няколко години за причина за индексация и значително завишени нови цени при преподписване на договори с монополист. Но това е положението, извиват ти ръцете и или плащаш или приключваш. Ухажване на клиенти отдавна не съществува като практика тук.

    Коментиран от #19

  • 16 Ко речи?

    21 2 Отговор

    До коментар #10 от "Интернетът":

    За това ли Виваком всяка година го вдига с по един лев на услуга? И като е пакет ТВ + Инет - хоп 2 лв. Вече за трета година го прави.
  • 17 Съдията Дред

    32 1 Отговор
    Сега плащам 70 на месец за нещо, за което през 2018 плащах 30 лева, и ми твърдят, че това 70 било много изгодна оферта. Безспорно, изгодна е. За тях!
  • 18 Закрих

    6 2 Отговор
    масово телевизии: филми стрелби, кървища, зомбита, епидемии, истински новинарски емисии и сериозни аналитични предавания липсват Закрих три мобилни. Оставих работните, които не плащам. Интернет ползваме няколко човека, делим в края на месец разноски. На държавните паразити са им безплатни телефоните, обществен транспорт, здравеопазване, наеми, консумативи, няма с моите пари да им трупам печалбите и увеличавам заплатите., които да изнасят от държавата. Нямам дефицит в личен бюджет, но потреблението намалявам до минимум. С няколко съседи се редуваме за храната, ядем истинска храна от селата с минимум 30% чиста печалба след разходи бензин. Много малко труд и желание трябват, за да се изключат паразитите от икономиката.
  • 19 Ко речи?

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Аз ще ти кажа":

    Договори не преподписвам. Един път се опарих, оттогава 8 години не съм барал. Обаждаха ми се да ме зарибяват, отрязвах ги най-културно, после спряха. Да не говорим, че още имам абонамент по една отдавна разпаднала се служебна група за два лева на месец без ддс. Вярно, не звъня от този номер, но го запазих, защото много хора го знаят.