23 Август, 2024 14:37 2 231 5

Най-скъпият ориз в света

  • виетнам-
  • ориз-
  • цена-
  • рекорд

Експортните цени на виетнамския ориз достигнаха най-високото ниво сред офертите на всички най-големи световни износители

Най-скъпият ориз в света  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Експортните цени на виетнамския ориз достигнаха най-високото ниво сред офертите на всички най-големи световни износители на тази зърнена култура, съобщи Виетнамската информационна агенция с позоваване на Виетнамската хранителна асоциация.

Според неговите данни, 5% кафяв ориз в момента се продава на 575 USD/тон, което е с 14 USD и 34 USD по-високо от подобни продукти съответно в Тайланд и Пакистан. Цената на виетнамския 25% натрошен ориз се покачи до 539 USD/тон, което е с 27 и 22 USD по-високо от цените на подобни продукти от тайландски и пакистански произход. В сравнение с други водещи страни износителки на ориз, виетнамският ориз сега има най-високи цени, отбелязва асоциацията.

Според статистиката на Виетнамската хранителна асоциация през първите седем месеца на 2024 г. Виетнам е изнесъл почти 5,3 милиона тона ориз на стойност около 3,34 млрд. USD, въпреки че обемът на износа се е увеличил само с 8,3%, стойността е нараснала значително с 27,7% спрямо същия период на 2023 г.

Главната митническа администрация на страната отбелязва, че цените на виетнамския ориз са се увеличили значително на много задгранични пазари през първата половина на 2024 г. Средната експортна цена на ориза се е увеличила с повече от 18% в сравнение със същия период на 2023 г.

Според експертни оценки, благодарение на високите стойности на износа, постигнати през първата половина на годината, Виетнам може да надхвърли планирания обем на износ на ориз от 7,6 милиона тона за цялата 2024 г. Министерството на земеделието и развитието на селските райони прогнозира, че през 2024 г. Виетнам ще достави до 8 милиона тона ориз на външните пазари, а приходите от износа му ще надхвърлят 5 млрд. USD.

Селскостопански продукти - ориз, морски дарове, кафе, каучук, чай, кашу и черен пипер - преобладават в структурата на виетнамския износ. Виетнам е вторият по големина износител на ориз в света след Индия. В продължение на много години Виетнам остава най-големият износител на ядки кашу и продукти от кашу в света. Освен това републиката отдавна държи световното лидерство в износа на черен пипер и също така е вторият по големина износител на кафе след Бразилия, като същевременно остава основният производител на зърна Робуста на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 1 Отговор
    За виетнамския ориз незнам.
    Това лято имах гости за няколко дни от Германия и се наложи да пазарим заедно след плаж в голям магазин от известните и на нас и на германците.
    Гостите ми бяха изумени от разликата в цените.
    Оказа се,че някои стоки в тяхната страна са два пъти по евтини.

    Коментиран от #2

  • 2 Механик

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Не просто НЯКОИ, а повечето продукти в западните магазини са доста по-евтини. При това в една и съща верига от магазини.
    Вероятно ние, българите, сме доста заможни. Поне това мога да помисля аз. Ако някой знае друга прична, нека я сподели.
  • 3 Сун Дзъ

    6 5 Отговор
    Когато две армии с еднаква численост и еднаква мотивация се изправят една срещу друга , побеждава армията , която яде пържоли ! Оставете ориза за враговете !

    Коментиран от #4

  • 4 Топч0

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сун Дзъ":

    На фронта като свърши хлябът, яж салам .
  • 5 НАПАЛМА ОТ ВОЙНАТА ВЪВ ВИЕТНАМ

    3 1 Отговор
    ПРАВИ ОРИЗА НАПРАВО С ШОКОЛАДОВ ВКУС ! НАЙ - СКЪПИЯТ ОРИЗ Е В БЪЛГАРИЯ ..........КОЛКОТО Е ПО - СКАПАН И ОТРОВЕН ,ТОЛКОВА - ПО СКЪП Е !