28 Август, 2024 14:21 1 470 4

Ексалира конфликтът между Силициевата долина и ЕС

  • силициевата долина-
  • ес-
  • ai-
  • изкуствен интелект-
  • напрежение-
  • ескалира

Той засяга областта на изкуствения интелект

Ексалира конфликтът между Силициевата долина и ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Конфликтът между водещи американски ИТ компании и Европейския съюз (ЕС) ескалира заради политиката на общността за стриктно регулиране на развитието на технологиите за изкуствен интелект (AI). Това мнение беше изразено от аг. Bloomberg.

Apple отказа да пусне нов софтуер, базиран на Apple Intelligence AI в ЕС, а Meta Corporation взе подобно решение по отношение на актуализирана версия на своя отворен AI модел Llama. Причината за подобни стъпки от страна на компаниите беше строгата технологична регулация и антимонополния контрол в ЕС, както и законодателните норми в областта на защитата на личните данни. Политиката на компаниите показват „ескалация на дългогодишния конфликт между Силициевата долина и ЕС“, според наблюдатели на агенцията.

В същото време самите американски корпорации твърдят, че политиките на ЕС заплашват да спрат развитието на AI технологиите. ЕС смята, че предоставянето на твърде голяма свобода на действие на компаниите за развитие може да „изостри щетите, които доминирането на Силициевата долина в световната технологична индустрия вече причинява“.

През март членовете на Европейския парламент одобриха закон относно използването на AI технологии. 523 депутати гласуваха в подкрепа на документа, който е първият в света закон на тази тема, а други 46 депутати гласуваха против. Той има за цел да помогне за регулирането на използването на технологии като ChatGPT chatbot и системи за биометрична идентификация в реално време.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен по цялата глава

    8 0 Отговор
    еКсалира ,обаче ще се наложи да я търся тази дума в Етимологичен,Тълковен и Правописен речник....
  • 2 Кирчо

    8 1 Отговор
    СиЦилиевата е правилното!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    ЛиМено,

    ЕксалираШ ли вече ❗
  • 4 Вервайте ми!

    1 2 Отговор
    САЩ ръководят света, няма ЕС, няма държави, те казват!!!