18 Септември, 2024 11:21 1 688 5

Две от най-известните световни компании ще инвестират милиарда долара в развитието на AI инфраструктура

  • сащ-
  • ai-
  • изкуствен интелект-
  • инвестиции

BlackRock и Microsoft влагат 30 милиарда долара

Две от най-известните световни компании ще инвестират милиарда долара в развитието на AI инфраструктура  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Инвестиционната компания BlackRock и технологичният гигант Microsoft планират да стартират фонд на стойност над 30 млрд. USD за инвестиране в развитие на инфраструктура, свързана с технологиите за изкуствен интелект (AI), включително изграждането на центрове за данни и енергийни проекти, съобщи аг. Reuters.

Фондът ще се нарича Global AI Infrastructure Investment Partnership и целта на създаването му ще бъде „да подобри веригите за доставки в областта на AI и да осигури проекти с енергия“. Зад решението за създаване на такъв инвестиционен инструмент стоят характеристиките на съвременните AI модели, използвани за обработка на големи обеми от данни: тяхната работа често изисква значителна изчислителна мощност, което води до повишена консумация на енергия.

Според Reuters генерален партньор на фонда ще бъде инвестиционната компания MGX от ОАЕ, а в създаването му ще участва и производителят на чипове Nvidia. Общият инвестиционен потенциал на фонда се оценява на 100 млрд. USD.

На 4 септември акциите на Nvidia на фондовата борса NASDAQ паднаха с 9,5% през деня, намалявайки капитализацията си с рекордните 278,9 милиарда долара, според агенция Bloomberg на фона на спад в нивото на доверието на инвеститорите в прегрятия пазар на компании, занимаващи се с разработването на AI. Според изпълнителния директор на BlackRock Investment Jean Boueven, „необходимо е търпение“, преди AI да започне да доставя ползите, които инвеститорите очакват, процес, който „ще отнеме години, а не тримесечия“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сара Конър

    5 0 Отговор
    Централата на SKYNET ще е у Банкя.
  • 2 Работническо дело

    6 1 Отговор
    Скоро идва цар Атом и тези алчни изчадия отиват в ада!
  • 3 DW смърди

    2 0 Отговор
    Миленче, оправи си заглавието.
    Пълна скръб...
  • 4 Бъдещето

    5 0 Отговор
    Това е част от плана, глобална катастрофа, а елита в бункерите, ИИ и роботите работят, и няколко милиона обслужващ персонал
  • 5 жълтопаветен столичен конформизъм

    1 0 Отговор
    Дето се вика за такъв фонд се говори още от 2000-та година и май май май отдавна е осъществил целите си. Сега само ни "информират за чувствата си" . За непознаващите материята, този тип програми (това което днес се нарича гръмко ИИ) съществуват още от времето когато имаше ЕИМ (електронно изчислителни машини)