8 Октомври, 2024 10:47 537 5

Как работи консорциум за изграждане на АЕЦ

  • казахстан-
  • аец-
  • консорциум

Референдум в Казахстан реши в страната да бъде изградена АЕЦ

Как работи консорциум за изграждане на АЕЦ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Централната комисия по референдума обяви предварителните резултати от вота, според които над 71% от казахстанците са гласували за изграждането на атомна електроцентрала (АЕЦ). По-рано държавният глава Касим-Жомарт Токаев заяви, че в Казахстан трябва да работи международен консорциум за изграждане на атомни електроцентрали, тъй като това ще обедини водещи световни компании с напреднали технологии. Тимур Жантикин, генерален директор на Kazakhstan Nuclear Power Plants LLP, сподели мнението си за предимствата на международен консорциум в изграждането на атомна електроцентрала в интервю с аналитичен наблюдател от агенция Kazinform.

Жантикин, отбелязва, че в момента почти всички проекти за изграждане на атомни електроцентрали в света се изпълняват в сътрудничество с няколко компании. По правило проектът се изпълнява от компания, разработваща ядрен остров (ядрен реактор), който привлича други предприятия, които доставят енергийно оборудване, електроника, електрическо оборудване и т.н. Идеята е следната: водеща строителна компания привлича други компании със същата цел да създадат проект за атомна електроцентрала. Казахстанският проект ще има подобен подход.

„Повечето от тези проекти обикновено се изпълняват от една фирма, която е главен изпълнител. След това те привличат други компании да извършват различни дейности. Например, АЕЦ „Аккую“в процес на изграждане на средиземноморския бряг на Турция. Там корпорацията Росатом отговаря за ядрения реактор (ядрения остров) и цялото оборудване около него. И френски компании бяха привлечени за доставка на електрическо оборудване - турбини, генератори и управляваща електроника бяха доставени от немската компания Siemens AG. Освен това имаше и други компоненти, закупени от различни фирми. И всичко това е събрано за една водеща компания в изграждането на турски атомни електроцентрали – Akkuyu Nuclear“, каза Жантикин.

Има много примери в ядрената енергетика, използващи международен консорциум, с изключение на вътрешни проекти в някои страни (САЩ, Китай). Според експерта казахстанците са добре запознати с проекта за АЕЦ „Аккую“ в Турция. По същия начин станции от същия тип се строят в Египет, Бангладеш, Индия и Унгария. Освен това повече от 1000 казахстанци в момента работят по проекта за изграждане на турската атомна електроцентрала „Аккую“.

Как работи консорциум за изграждане на АЕЦ
Тимур Жантикин - генерален директор на Kazakhstan Nuclear Power Plants LLP

Жантикин добави, че за обединяване на усилията в Казахстан трябва да бъдат привлечени най-добрите компании, които вече имат опит в изграждането на атомни електроцентрали.

„Това са четирите компании, които избрахме: корейска, китайска, руска и френска. Всички те имат международен опит в международен консорциум. Затова за изграждането на АЕЦ в Казахстан ще бъдат привлечени най-добрите доставчици на оборудване“, добави той.

Говорителят също така отбелязва важността на казахстанската локализация на проекта. Тоест по-голямата част от работата по строежа на АЕЦ ще бъде извършена от казахстански компании.

„По време на изграждането на атомната електроцентрала в работата ще участват местни компании, преминали специална сертификация. Възможно е да се използва и казахстанско оборудване, за което ще бъде направен анализ на промишлено производство, чиито продукти могат да бъдат използвани в атомната електроцентрала. Обикновено при изграждането на атомни електроцентрали локализацията достига до 70%. Например, много местни компании участваха в изграждането на Беларуската атомна електроцентрала. И днес те вече работят за други страни в международен консорциум“, подчерта генералният директор на Kazakhstan Nuclear Power Plants LLP.

Според него участието на местни компании в изграждането на атомна централа е важно за натрупване на собствен опит, както и за запазване на икономиката на страната.

Новината е публикувана на база споразумение за обмен на информация между Fakti.bg и Kazinform


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 асанчо съм

    2 0 Отговор
    У нас се работи така: посолството казва, че за да си купим благоволението му, трябва да се оръсим пари. Ние сме некадърни мошенници и пари нямаме, затова ще изтърсим народна пара. Сервират ни няколко проекта за кражби и после ние без конкурс, без изисквания, без комисии и оценки, направо подписваме договора с който са казали от посолството при тяхните условия и цени!
  • 4 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Нациите си гледат Интереса и тва си е! На нас краварите ни дръпнаха шалтера на АЕЦ блоковете, та от Износители на Ток са внасяме на 5торна цена от Турция и Гърция, понеже сме тарикати! После що иаме най Скъпия ток във бивша Европа а.
  • 5 така, де

    0 1 Отговор
    И казахтанците се оказаха по-умни от нас! Ние сме най-загубената нация! Абе, къде е куневица???