Last news in Fakti

2 Май, 2014 16:58 1 601 0

Русия, Украйна и ЕС не постигнаха споразумение за газа

  • гюнтер йотингер-
  • европейски съюз-
  • природен газ

Гюнтер Йотингер иска единни цени на руския газ в ЕС. В искането са включени също Украйна и Грузия

Русия, Украйна и ЕС не постигнаха споразумение за газа - 1
Гюнтер Йотингер

Русия, Украйна и ЕС не са успели да постигнат споразумение за доставките на руски газ в рамките на тристранната среща във Варшава днес, предаде РИА Новости, позовавайки се на изявление на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер след срещата.

През май ще се проведат още два кръга разговори по този въпрос. Комисарят уточни, че се очаква трите преговарящи страни да се срещнат пак в средата и в края на месец май.

Комисарят по енергетиката в ЕС Гюнтер Йотингер  поиска еднакви цени на руския газ за всички държави-членки на съюза, включително и за Украйна, Грузия и страните от Западните балкани, съобщава euractiv.com.

Йотингер говори след срещата си с полския премиер Доналд Туск, който промотира идеята за Европейски енергиен съюз и съвместното закупуване на руски газ. Това стана преди да започнат преговорите с представители на Русия и Украйна, във връзка със сигурността на руските доставки на газ за Европа.

„Искаме единна цена на газа в общия европейски пазар.“, заяви Йотингер по време на съвместната пресконференция с Туск.
„Играта на разделяй и владей, или игра от този тип, предложена от Москва, няма как да бъде приета от държавите-членки на ЕС.“

Към момента членките на Европейския съюз купуват руски газ на базата на двустранни споразумения с Москва и плащат различни цени. Общите покупки биха засилили позициите на ЕС при водене на преговори и биха довели до падане на цените.

„Ние имаме много големи различия по отношение цените на природния газ. Колкото по-висок е делът  на руския газ при покупките и колкото по-голям е монопола на Русия, толкова по-високи ще са цените.“

Йотингер заяви още, че Европа трябва да има единни мрежи за природен газ и електроенергия, включително и повече енергийни връзки между страните, които да увеличат диверсификацията при вноса на енергия. Според него в тази инфраструктура трябва да бъдат включени Украйна, Грузия и страните от Западните балкани.

По-рано стана ясно, че с 50% по-скъп газ плащат от 1 май битовите потребители в Украйна. Това е едно от изискванията на Международния валутен фонд за премахване на субсидиите от съветско време, за да отпусне заем на Киев.

Освен това от днес в Украйна цената на природния газ се увеличава със 17,5% за промишлените потребители и организации, които се финансират от държавните и местните бюджети, информира ИТАР-ТАСС.

Пределната цена на газа става 4724 гривни за 1000 кубични метра газ (около 414 долара). Цените на газа за промишлените потребители и бюджетните организации бяха повишени вече веднъж тази година - от 1 април със съответно 29,1% и 64,2%.

Украинския министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че неговата страна напълно одобрява въвеждането на единна цена на газа в Европа. Това стана малко преди началото на срещата във Варшава, между него, руския му колега и Йотингер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА