Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юни, 2024 08:21 948 6

Бюрджетът на Европейския съюз с 10 млрд. EUR повече заради войната в Украйна

  • европейски съюз-
  • бюджет-
  • украйна-
  • увеличен

Европейската комисия предложи бюджет на ЕС за 2025 г. от 199,7 милиарда евро

Бюрджетът на Европейския съюз с 10 млрд. EUR повече заради войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия (ЕК) предложи бюджет на ЕС за 2025 г. от 199,7 млрд. EUR, което е с 10,3 млрд. EUR повече от бюджета за 2024 г., от които 15,2 млрд. EUR - за помощ на Киев и 1,8 млрд. EUR - за военни нужди, се казва в съобщението. проектобюджетът, разпространен от ЕК, който трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

ЕК предложи да отпусне 4,3 млрд. EUR от бюджета на Украйна през 2025 г. под формата на безвъзмездни средства и 10,9 млрд. EUR под формата на заеми. Освен това се предлага „1,8 млрд. EUR (около 1,1% от бюджета на ЕС) да бъдат изразходвани за военни разходи, включително „1,4 млрд. EUR за стимулиране на военната индустрия и военните изследвания и „244,5 млн. EUR за проекти за военна мобилност“. т.е. развитието на транспортната система на ЕС за прехвърляне на подкрепления до границите с Руската федерация.

Още новини от Украйна

Важно е да се отбележи, че говорим за бюджета на Европейския съюз, организация, която преди изобщо не е имала позиция за разходи за отбрана.

Тези средства допълват средствата за отбрана на всяка отделна държава от ЕС, повечето от които вече са увеличили разходите си до 2% от националния БВП в съответствие с изискванията на НАТО. Най-голямата разходна позиция в ЕС остават разходите по Общата селскостопанска политика, насочени към подпомагане на селскостопанското производство в страните от ЕС през 2025 г. те ще възлизат на 53,8%; В същото време, ако традиционно селскостопанските разходи в ЕС са били до 40% от бюджета, сега обемът е намалял до 27%.

Втората позиция са разходите за развитие на депресираните региони на Европейския съюз, т. нар. Кохезионен фонд на ЕС - за тези нужди се предлага да бъдат отпуснати 49,2 млрд. EUR източноевропейските страни от ЕС и балтийските държави се финансират от бюджета на ЕС.

Предлага се още 16,3 млрд. EUR да бъдат отпуснати на страни партньори на ЕС за инвестиционни проекти в чужбина и укрепване на влиянието на ЕС в други региони, включително чрез програми за съседство в постсъветските страни.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    17 0 Отговор
    ЕС с тази политика скоро ще се разпадне. Щом милиарди вече се разпределят за военни цели, и то до границата на РФ, явно бомбите скоро ще започнат да падат и в Европа. По разпределението на този бюджет може да съди, че ЕС от икономически съюз, се превръща в копие на НАТО.
  • 2 Неосведомен

    8 0 Отговор
    Що е това ...,,бюРджет"-ът???
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 0 Отговор
    СТЯГАЙТЕ КОЛАНИТЕ ПО ЗАПОВЕД НА ЕССР ПРЕДСТОИ ДРАСТИЧНО ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ
  • 4 Обикновено

    10 0 Отговор
    Рухна европейския нема да го бъде 2025
  • 5 дядото

    1 0 Отговор
    и какво от това.народите на държави като българия ще обедният още повече,а парите ще отидат за ракети и оръжия.пфу.и се хвалят.
  • 6 вие си ги избрахте

    0 0 Отговор
    разбира се ще бъде и за наша сметка, хем ще плащаме за войната, хем безмитен внос, хем ще им плащаме престоя. Така България няма да забогатее, а бизнеса ще закрива още работни места