Last news in Fakti

7 Май, 2014 10:06 901 0

Зайкова: Институциите ни направиха мързеливи

  • мика зайкова-
  • мързелив-
  • българина-
  • трудолюбие

Спор относно трудолюбието на нашенеца

Не българските граждани доведоха страната до тази мизерия. Не българските граждани научиха един етнос да не работи. Не става въпрос само за етноси, а за условия - кой създаде социалната система, така че да има професия безработен - институциите. Тези, които правят законите и трябва да решават икономическите проблеми, не си вършат работата. Тези институции служат на един малък елит, а не на обществото. Това заяви в "Добро утро, България!" по TV7 икономическият съветник в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Тя и водещият на сутрешния блок Витомир Саръиванов, който се превъплъти в ролята на гост, спориха по темата мързелив ли е българинът. "Че сме мързеливи е неоспорим факт, доказан през годините. Неприятно е да си го признаем, но е така. Когато българин отиде в чужбина рязко става работлив и свиква с правилата", започна Витомир Саръиванов.

"Мързелива ли е онази майка, която работи на 2-3 места, за да изхранва децата си", контрира моментално Мика Зайкова. Според нея дългата почивка (като приключващите днес 6 почивни дни около 1 май и 6 май - Гергьовден) не са я измислили българските граждани, а институциите. "Измислиха я, за да не им пречим - за да няма протести", убедена е Мика Зайкова. По думите й има маргинализирани професии, като инженер-химик, който не можел да си намери работа след 1989 г.

"Не може последните 25 години да са виновни. Те са продукт на онези 45 години социализъм. По време на комунизма нещата бяха направени така, че да станем максимално мързеливи", защити тезата си Витомир Саръиванов, давайки пример с поговорки като "учи мама, за да не работиш" и "те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим". Водещият е твърдо убеден, че от началото на прехода много неща са се променили към добро.

"Хората отиват на Терминал 2 не само заради пари, а и заради кариерно развитие. Не може лекар да учи 15 години и да не получи специалност", коментира още Мика Зайкова. "Винаги някой ни е виновен - държавата, директора... Никога не търсим вината в себе си", опонира й Витомир Саръиванов.

По-голяма част от зрителите, които се включиха в спора не се съгласиха с водещият, но имаше и такива, които застанаха на позицията на Вито. "По принцип народът ни е работлив, но в сегашното съвремие и по време на социализма нямаше желание да се работи както трябва. Много мои познати - млади хора, не искат да се запишат за свободни работни места, защото получава 300 лв. социални помощи", сподели наблюденията си един от зрителите на сутрешния блок на TV7.

"Има много работа в страната", потвърди и Витомир Саръиванов. Мика Зайкова също има такива наблюдения, но според нея сме създали професията социално слаб, на който му се плаща като на работещ беден. "Професията социално слаб трябва да се елиминира", категорична е Зайкова.

Тя даде пример с кмета на Якоруда, за който знаела, че си "играе с програмите за временна заетост - казва ще гласуваш за дадена партия, а ако не - няма да получиш нищо". "Много кметове на по-малки населени места си играят с тези програми с политически цели", твърди Мика Зайкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА