29 Май, 2014 09:43 1 046 0

Москва и Киев пред нова газова война

  • путин-
  • газпром

Газпром оцени газовия дълг на Украйна на $5,2 млрд. От своя страна Йотингер смята, че от ноември досега задълженията на Киев са за $4 млрд.

Москва и Киев пред нова газова война - 1
Снимка: АП/БТА

Русия и Украйна се изправиха на крачка от газова война след като „Газпром“ отправи ултиматум до понеделник да се платят задълженията за газовите доставки, получени от Киев, съобщава РИА Новости.

Оттук нататък, единственият начин Киев да получи природен газ ще е да предплати и да чака доставка, заяви Алексей Милер, президент на „Газпром“. Той заедно с президента Владимир Путин и премиера ДмитрийМедведев присъстваха на нарочна

В ролята на посредник между Русия и Украйна в спора за доставките и цената на газа от дни в Киев се намира еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. „Газпром“ оцени газовия дълг на Украйна на $5,2 млрд. От своя страна Йотингер смята, че от ноември досега задълженията на Киев са за $4 млрд. През последните месеци няма плащания по тях, призна еврокомисарят по енергетиката.

По-рано тази седмица Йотингер препоръча страните от Евросъюза да проведат стрес-тестове за готовността си да се справят с евентуално спиране на природния газ от Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА