5 Юни, 2014 11:54 924 0

ICT индустрията в Тайван-движеща сила за икономиката на островната държава

  • ict-
  • тайван

Нека проследим представянето на едни най-успешните продукти в IT сегмента

Тайван,известна още и като един от така наречените четири азиатски тигъра,попада в списъците на развитите държави в света.

Бурното икономическо развитие,започнало след средата на ХХ-ти век,е една от предпоставките за мястото,на което се намира в момента страната. Няколко са най-силните отрасли на индустрията в Тайван-като такива можем да отбележим ICT сферата,производството на колела,машинни инструменти,медицинско оборудване и авточасти.

Но нека се спрем малко по-подробно на ICT индустрията в азиатската държава.

Без значение дали използвате смартфона си,сърфирате из Интернет чрез своя ноутбук или просто провеждате разговор по телефона,то шансът да използвате някоя от иновативните технологии, произведени в Тайван, е доста голям. Неслучайно на територията на страната действат някои от най- големите технологични компании в света като добре познатите ни Аcer,Asus и HTC, a също и най-големият производител на ноутбук компютри в света-Quanta Computers.

Ето защо не е случайно ,че през 2011 година един на всеки четири лаптопа е бил произведен в Тайван. Що се отнася до 2013-та година-годишната производствена стойност в ICT сферата се оценява на приблизително 180 милиарда долара.

Нека проследим представянето на едни най-успешните продукти в IT сегмента.Като такива могат да бъдат посочени настолните компютри, ноутбук компютрите, дънните платки, дигиталните камери и фотоапарати, както и LCD мониторите.Обемът на произведените настолни компютри достига до 57 милиона броя през 2013-та и въпреки спада с 2.2% спрямо предишната година,само двата гиганта Аcer Group и Asus акумулират 16.2% пазарен дял от продажбите в световен мащаб,което е показател за водещата роля на Тайван в този сегмент.

В индустрията на ноутбук компютрите големите производители се стремят към иновативни продуктови дизайни и постоянен технологичен прогрес. Все повече се инвестира в изследвания ,като се фокусира именно към продуктовата иновация с цел засилване на конкурентоспособността на световните пазари.

Познанията, отличното качеството на производствената технология и иновациите в тази ниша отново отреждат водеща роля на Тайван на световния пазар.

Обемът на доставките на ноутбук компютри от страната достигна до 166 милиона броя през 2013-та.

Друг много успешен продукт от IT сегмента са дънните платки, като азиатската държава държи приблизителен дял от 85% от производството в световен мащаб, като произведените компоненти се използват от много от водещи корпорации в световен мащаб.Позицията на лидер се поддържа от фокусирането върху ключови технологии и постигането на строги стандарти за качество.

Що се отнася до индустрията на дигиталните камери и фотоапарати, то тя определено изпитва трудности в последните две години, застрашавана най-вече от все по-високото качество на изображенията,които предлагат новите модели смартфони. Все пак Тайван винаги е бил център на ОDM и ОЕМ производството и като положителна тенденция може да се отбележи ,че все повече интернационални брандове ще пренасочат производството най-вече на MILC камери и среден клас дигитални камери към местните производители.

В сферата на LCD мониторите Тайван отново е сред първенците с приблизителен дял от 54% от световното производство.

Този тип продукти са вече утвърдени и широко разпространени на световния пазар. Повечето произвеждани монитори са среден или нисък клас със сходна цена на тази,която предлагат конкурентите. Тенденцията през тази година е да се насочат усилията към най-продаваните продукти от нишата ,като по този начин да се осигури едно по-добро представяне спрямо предишната година.

Тайван е с традиции и водеща позиция също и в сегмента на комуникационните продукти. Няма как да не се отбележат и най-спешните

продуктови категории,а именно:смартфоните,навигационните системи и устройствата за WLAN индустрията (Wireless Local Area Connection), като последните отбелязват ръст през 2013-та с цели 10.5% спрямо предходната година.

Страната е един добър пример и успешен модел за бизнес развитие с акцент върху високите технологии,които определено са моторът на нейната икономика и в голяма степен спомагат за водещата и позиция на световния пазар.

Публикация на profit.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА