Last news in Fakti

10 Юли, 2014 08:00 1 850 0

Законодателите сигурно са полудели

  • печат

Преглед на печата

Законодателите сигурно са полудели - 1
Снимка: БТА

Шестима в битката за лидерския пост в БСП, твърди в. „Труд“

Основните претенденти за лидерския пост в БСП могат да станат шестима. Освен Драгомир Стойнев, Мая Манолова и Янаки Стоилов, които обявиха официално, че ще се борят за поста, се очаква да се включат Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Жельо Бойчев. Според източници на "Труд" в момента Нинова сондира за подкрепа. В софийската организация я харесвали, но имали и вариант да наложат Бойчев като кандидата на младите. Междувременно журналистът Александър Симов, който бе 8-и в евролистата на левицата, оглави ново течение в партията - обединение на русофилите. Пред "Труд" той заяви, че обединението няма да подкрепя кандидат за лидерския пост. "Ние не създаваме проблем, а решаваме проблем в партията", категоричен е Симов.

Общините пишат на Барозу, молят го да пусне „Околна среда“, съобщава в. „24 часа“

Националното сдружение на общините изпрати писмо до шефа на Европейската комисия Жозе Барозу, в което го моли Брюксел да размрази средствата по оперативна програма "Околна среда". "Уважаеми господин председател и господин комисар, в тази тежка за нас ситуация ние, българските местни власти, настойчиво молим за възможно най-бърза реакция от страна на Комисията за възстановяване на плащанията по Оперативна програма "Околна среда", пише в документа. В него се посочва, че чрез собствени средства и финансиране от държавния бюджет в началото на годината общините са успявали да поддържат работата по проектите. В последните месеци обаче ситуацията се усложнила допълнително, след като плащанията от националния бюджет били преустановени заради спазване на текущия дефицит и гарантиране на финансовата стабилност на държавата.

Драма в София: мъж опита да избие семейството си, пише в. „Новинар“

50-годишен мъж посегнал на съпругата си, баща й и детето им. Все още не е ясно какви са подбудите за агресията. Той опитал да ги убие с остър предмет, най-вероятно нож. След като скандалът се разраснал, той започнал един след друг да ги преследва с ножа и да удря с острието където свари. Съседи чули шума от апартамента на семейството и се обадили на спешния телефон 112. На място били пратени дежурни полицаи. Детето било пострадало и имало съмнения, че е със счупена ръка. Съпругата на нападателя и баща й са откарани в „Пирогов” с по няколко прорезни рани. Жената била освободена за домашно лечение. Баща й обаче е по-сериозно пострадал и се наложило да остане под лекарско наблюдение. Детето било превързано и също освободено. След като видял какво е направил, нападателят опитал да посегне и на своя живот.

Наплив за купуване на стаж за пенсия, отбелязва в. „Преса“

Българите проявяват голям интерес към откупуването на стаж за пенсия, показват данните на НОИ. През първото тримесечие на 2014 г. от тази възможност са се възползвали 1132 души. За сравнение за цялата 2013 г. те са 3389 души, а само за първото тримесечие на м.г. те са били едва 119 души. Кодексът за социално осигуряване (КСО) разрешава купуване най-много на 5 години недостигащ стаж и дава възможност човек да внесе за своя сметка осигуровките за времето на следването във ВУЗ. За първото тримесечие на 2014 г. висшето образование са си „откупили“ 450 души, за цялата 2013 г. - 507. Причината за наплива се дължи на замразяването на условията за пенсиониране през 2014 г. и неяснотата какви ще бъдат занапред. Заради това хората предпочитат да вземат заеми от познати или банки и да си купят стаж, за да излязат в заслужен отдих.

Законодателите сигурно са полудели, предполага в. „Сега“

Ако някой още се чуди защо управляващото ДПС внезапно обяви, че след една година мъки песента на коалицията е изпята, а БСП така лесно и бързо се съгласи, отговорът е много прост - усетиха се, че се провалят безнадеждно, и се уплашиха, че ако не отстъпят сами, народът ще ги изхвърли с гръм и трясък. Но как да си обясним, че на финалната права БСП и ДПС се напъват да подкарат счупената парламентарна каруца на пета скорост? Само през юни в деловодството на Народното събрание са постъпили 32 законопроекта! Това е умопомрачителен резултат, втори след рекорда през ноември. Иначе пряко сили са внасяни по 20 проекта средномесечно. Какво се случва в Народното събрание? Защо депутатите от БСП и ДПС се тюхкат, че искат ударно да работят по съдбовно важни закони, а ГЕРБ им блокира манифактурата?

Мъже пребиха жестоко пет 12-годишни момчета, алармира в. „Монитор“

Мъже биха жестоко пет 12-годишни момчета, защото се спречкали със сина на един от тях. Докато ги налагали с юмруци, мъжете държали децата, за да не избягат. Инцидентът станал посред бял ден във Варна, когато група момчета - отличници от централно варненско училище, излизат да празнуват рождения ден на едното от тях. Разхождат се и играят край Аквариума в Морската градина. Там срещат други деца и се спречкват за карта за игра с момче от другата група. Засегнатото дете отива да извика баща си, но през това време останалите се разбират помежду си да съберат стотинки и да възстановят картата. В този момент обаче идва бащата, който е едър мъж, и с двама негови приятели се нахвърлят на децата и ги пребиват жестоко. Според съдебния лекар, който ги е освидетелствал след това, едното момче е било ритано в гръбнака, друго е имало кръвонасядания в корема, трето почти изгубило лявото си око, друго е изпаднало в безсъзнание от удари в главата.

Амнести критикува ЕС заради бежанците, предава в. „Дума“

В решимостта си да направи непробиваеми своите граници, Европейският съюз и неговите държави членки излагат живота и правата на бежанци и мигранти на риск, казва Amnesty International в нов доклад, публикуван вчера. Човешката цена на Крепостта Европа: нарушения на човешките права срещу имигрантите и бежанците в границите на Европа, показва как политиката на ЕС за миграция и практикуването на граничния контрол пречат на бежанците да получат достъп до убежище в ЕС и излагат живота им на риск, като ги принуждават да търсят все по-опасни маршрути. "Ефективността на мерките на ЕС за спиране на потока от нелегални мигранти и бежанци е в най-добрия случай съмнителна. Някои от най-уязвимите хора в света плащат с живота си и мъките си за тези мерки", каза Джон Далхусен, директор на "Амнести"за Европа и Централна Азия.

Прокурорите искат сами да разкриват банковата тайна, информира в. „Стандарт“

Възможност за разкриване на банковата и данъчната тайна без необходимост от съдебен контрол искат от прокуратурата. Това става ясно от годишния отчетен доклад на държавното обвинение за 2013 г. При наличието на данни за извършено престъпление прокурорът сам да може да иска разкриване на банкова и данъчна тайна, без да се иска разрешение от съд. Аргументите са, че така ще спести излишния формализъм на досъдебното производство, който бави разследванията и неоправдано пречи на същинската работа на разследващите. За това от прокуратурата настояват за отпадане на чл. 62, ал. 6, т. 1 от Закона за кредитните институции, според който единствено съдът може да постанови разкриване на банкова тайна. Аналогично е и искането за отпадане на чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове