16 Юли, 2014 08:31 44 620 13

Потоп в Приморско, Ропотамо прелива (Обновена)

  • наводнение-
  • потоп-
  • приморско-
  • ропотамо

Обявено е бедствено положение в града

Потоп в Приморско, Ропотамо прелива (Обновена) - 1
Снимки: Gramofona.com

Вследствие на  падналите валежи община Приморско обяви бедствено положени, съобщиха от областна администрация. Наводнени са големи участъци в юго-източната част на областта и по специално в общините Приморско и Созопол, съобщи Gramofona.com.

Въпреки продължаващите валежи засега обстановката в останалите общини от областта е относително спокойна.

Най-тежко е положението в община Приморско, където рано тази сутрин кметът е свикал Координационния щаб по бедствия и аварии. Около триста души - туристи в хотел „Пламена Палас” – Приморско са останали без ток и вода. Наводнени са приземни етажи и на други хотели и къщи в Приморско. Особено тежко е положението в селата Ясна Поляна и Веселие където има участъци с наводнени дворове и пътища. Кметът заяви, че засега няма сведения за пострадали хора.

Наводнен е пътят Приморско – Аркутино, тъй като река Ропотамо прелива. Пътят Приморско – Ясна Поляна също е трудно проходим поради паднали от бурята дървета. Наводнен е още и пътният възел в община Созопол на разклона за с. Равадиново, където има заседнали автомобили.

Пътят между Аркутино и Приморско е буквално залят. Имало е закъсали автомобили, но те са били изтеглени.

Наводнено е и пред къмпинг "Градина". Водата е заляла и къмпинг "Смокиня".

Ситуацията в Приморско е изключително тежка - наводнени са заведения, приземни етажи, магазини. Старият път между Приморско и Китен също е залят, съобщи Димитър Христов от отдел "Военноотбранителна и мобилизационна подготовка" към Областна управа-Бургас.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева разпореди Агенция „Пътна инфраструктура“ и ВиК - Бургас да  предприемат необходимите мерки за преодоляване на последиците от обилните валежи в района на Приморско и Созопол, съобщиха от министерството към 13 ч. Залети са участъци между Атия и Черноморец, които вече са отводнени, като продължава почистването. Непроходим между селата Росен и Веселие е път III- 99- 2. По разпореждане на министър Терзиева от ВиК - Бургас са изпратили техника, която да помогне за разчистването на пътя към с. Веселие. Екипите на Областно пътно управление – Бургас работят по разчистването на отводнителни канавки, затлачени водостоци и отводнителни шахти.  По предварителна информация има изнесени асфалтови участъци и нарушение настилки. В обслужвания от ВиК - Бургас район няма сериозни проблеми, свързани с наводненията в Приморско. Залята е една помпена станция, поради което от ВиК дружеството препоръчват днес и утре водата в селата Росен (община Созопол) и Веселие (община Приморско) да не се използва за пиене. Язовир „Ясна поляна“ има свободен обем от 3 млн. куб. м. Язовир Ново Паничарево се изпуска контролирано с 10 куб. м./сек. Количеството е малко и не може да създаде опасност за населението.

Река Дяволска е покачила сериозно нивото си, а отводнителната канализация е запушена. Пътят за Ясна поляна е трудно проходим, тъй като са нападали много дървета. Особено тежко е положението в селата Ясна Поляна и Веселие където има участъци с наводнени дворове и пътища.

Екипите на противопожарна безопасност и на EVN работят на пълни обороти за оказване помощ на бедстващите от община Приморско.

Временно е ограничено движението на моторни превозни средства по пътя Созопол-Приморско, поради наводняване и паднали дървета, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Водачите да използват обходен маршрут за Приморско през Царево.

Поради кризисната обстановка и поройните дъждове в Приморско, от ВиК дружеството в Бургас съобщават на жителите на селата Росен и Веселие, че водата не е годна за пиене и може да се ползва само за битови нужди.

Кметът Димитър Германов съобщи, че са получени 3 сигнала за бедстващи хора. Два от сигналите вече са обработени. Хората са добре. Екип на пожарната и "Гражданска защита" пътуват към третия човек, който се намира в землището на село Веселие. На него спешно също ще бъде оказана помощ.

Към 10 ч. пътната отсечка от с. Атия, общ. Созопол в южна посока е затворена, поради наводнения на главния път, уточниха от полицията в Бургас. Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция „Петрол” преди Созопол. Районът на с. Равадиново, местността „Пейчов мост” и детелината с вход с. Равадиново също са откъснати от стичащата се вода. Прекъснати са второстепенните пътища к-г „Каваци” и ваканционно селище „Дюни”, както и пътя, преминаващ покрай резерват „Аркутино” и свързващ Бургас и Приморско.

Работи се по отводняване на участъците, извършват се дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътното платно

Единствен алтернативен обходен маршрут е Приморско – с. Ясна поляна, с. Ново Паничарево – Бургас.

Екипи на EVN България работят за справяне с последствията на обилните валежи, които паднаха през изминалото денонощие в района на гр. Приморско, които повишиха нивата на реките Ропотамо и Дяволска река, наводниха трафопостове, пътища и улици и доведоха до нарушаване на електрозахранването, съобщиха от дружеството.

Към момента няма цяло населено място без захранване, а отделни части в гр. Приморско и местността Германка до гр. Созопол, като курортният град е с нормално захранване, както и село Равадиново.

Представители на дружеството съдействат на местните власти и участват в кризисния щаб към Община Приморско. Очаква се след отводняване на съоръженията захранването да бъде възстановено в близките часове.

Седемчасовият пороен дъжд наводнил къмпинг "Смокиня" отнесе много палатки и оборудването на летовниците. Пороят е отнесъл и палатката на Калин Вельов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    13 1 Отговор
    Няма държава,няма министерства,няма армия,няма съюзници,няма ЕС да помага.Народът се спасява сам........вече 25 години.Накрая да вземем да се спасим и от всичката крадлива и алчна сган и да се оправим.

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Румен Янев

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "ярослав станчев":

    Споко де ! Съвсем скоро Боко ще поиска оставката на Господ дето ни наказва напоследък и всичко ще се оправи !
  • 3 Стоян Стоянов

    5 1 Отговор
    Нацяло я о.рахме тая планета - всички тия природни бедствия и катаклизми, нетипични за нашите умерени географски ширини би трябвало да ни говорят нещо. А и все по-липсващите пролет и есен през последните 10-ина години също би трябвало да означават нещо, нали. Природата се променя определено. Не знам HAARP ли, що ли - но не отиват на добре нещата определено.

    Коментиран от #4

  • 4 мечока

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян Стоянов":

    Мърлячите не ги интересува дали природата се променя, те живеят ден за ден, кат омърлят всичко отиват на друго място да мърлят. А тука в България е родината на некои от най-големите мърлячи
  • 5 Евгени Фандъков

    5 2 Отговор
    За ХААРП чували ли сте ?!
  • 6 Симеон Тасев

    1 6 Отговор
  • 7 Stone Kold

    4 1 Отговор
    е ко толко водица нека си шурка
  • 8 Stone Kold

    5 2 Отговор
    тамам пожар нема да има
  • 9 майор Костов

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "ярослав станчев":

    "Няма държава,няма министерства,няма армия,няма съюзници,няма ЕС да помага."
    Ама пък има мрънкачи колкото искаш.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Змей Горянин

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "майор Костов":

    Да се "изходиш" по този начин под статия, в която пише, че твои съотечественици са в опасност е не само признак на нисък интелект, но и липса на елементарна култура и съпричастност към хора в беда.
    Пожелавам ти да доживееш над твоето нещастие да се подиграват по същия начин!
  • 11 ярослав станчев

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "майор Костов":

    А според вас,господин майор,има ли?
    Когато хората си отводняваха къщите в Добрич и Варна не мрънкаха,а направо си псуваха,както си знаят.Защото след всяко позвъняване на 112 или на друга структура за помощ следваше един отговор-"нямаме достатъчно ресурси".С две думи спасявайте се кой както може.И хората се спасяваха,както могат,без да мрънкат.А през това време властта се караше със себе си,кой крив и кой прав,нали така.
    Айде молим,мрънкачите и лапачите ги знаем кои са.
  • 12 Румен Янев

    5 0 Отговор
    Мейджър много минуси бе ! Кефиш ли се ?
  • 13 Станимир Драгов

    5 0 Отговор
    Да наричаме един обикновен дъжд природно бедствие ето това е целта на така наречените управляващи.Понеже всичко е затлачено в тая държава и окрадено вместо да се подържа сега трябва да внушим на хората че не сме виновни ние а природата защото това е "природно бедствие".Аз съм от Бургас и съм израснал в Приморско.Този дъжд който валя снощи не е причина да прелеят двете реки.На близо има язовир Ясна поляна.Хващам се на бас че са го изпуснали "контролирано".Бил съ в Анталия и ме е валял дъжд какъвто тука не сме и сънували.Там това е почи ежедневие.Наводняват им се приземните етажи на хотелите,никой не прави трагедии ,няма жертви ,няма потопи и туризма си върви.Но там макар че не са в европейския съюз са мноооого по-напред от нас.А ако някой знае как наричат нас българите в Турция и то не без причина може би ще се замисли че не природата ни наказва а както гласи една поговорка "Каквото сам си го направиш никой не може да ти го направи." сами се наказваме защото сме крадливо измекярско племе.Сори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове