Last news in Fakti

18 Юли, 2014 08:06 2 200 0

Германия ни връща 3000 бежанци

  • печат

Преглед на печата

Германия ни връща 3000 бежанци - 1
Снимка: АП/БТА

Германия ни връща 3000 бежанци, алармира в. „Сега“

От следващата седмица властите в Германия ще започнат да връщат в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа. Предупреждението от германските власти е било получено преди седмица, съобщи вчера шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев. Решението на Берлин е изненадало неприятно българските власти, които се надяваха, че Западна Европа ще поеме част от бежанския поток. Заради това от ДАБ ускориха процедурите по даване на статут. Сега обаче се оказва, че този план не работи. По този повод вчера Чирпанлиев призова да бъде променен Дъблинският регламент и той да се прилага не на географски, а на икономически принцип.

В БСП бесни на Орешарски - дал подкрепа за Кристалина, без да каже, пише в. „24 часа“

Темата бе най-обсъжданата както сред червените депутати, така и на заседанието на ИБ на партията по-късно вчера. Истината е, че решението за името е на правителството, а Орешарски няма как да не подкрепи Георгиева като българка, особено ако тя има шансове за висок пост, но това не е било консултирано с нас, коментираха червени. Премиерът не бил споделил намерението си дори и със соцлидера Сергей Станишев, който миналата седмица получил мандат от ИБ да преговаря с Орешарски за кандидатура на социалист. БСП ще продължава да държи на кандидатурата си за еврокомисар - Кристиан Вигенин, реши ръководство вчера. Червени разказаха, че напоследък премиерът не слуша никого и никой не може да го застави да направи нещо, което не иска. Дори често прави нещата напук, както стана с актуализацията на бюджета.

Етническият модел „Македония“ скърца, коментира в. „Труд“

Острият език на американската дипломация Виктория Нюланд отиде и си замина от Скопие, без да остави нови и неочаквани препоръки към премиера Никола Груевски и неговото правителство. Вики Острата уста изпрати послания, които вече са чувани като уверение за стратегическото партньорство между Скопие и Вашингтон, с което намаза с мехлем душата на Груевски... Главното обаче, което тя препоръча, бе Македония да бъде запазена и стабилизирана като регионален пример за мирно съжителство между албанци и македонци. Македония - пример за междуетническо съжителство и толерантност е формула, лансирана и защитавана от Вашингттон и европейските институции след кървавото лято на 2001 г. Друг е въпросът, че “моделът Македония” се крепеше на много компромиси, които днес избухват като бомби със закъснител.

Раздута ли е наистина системата ни от ВУЗ-ове, пита се в. „Дума“

Още три от останалите до момента 7 самостоятелни колежа в България ще бъдат повишени в ранг, ако МС предложи на парламента да ги преобразува в специализирани висши училища. Проектите за решения са обнародвани в сайта на МОН и становища по тях се събират до 29 юли. Ако намеренията станат факт, мрежата от 51 висши училища в малката ни държава ще изглежда още по-красиво: 29 университета, 6 академии, 8 специализирани висши училища, 4 колежа и 4 военни вуза. Колежите у нас по закон имат право да обучават в най-ниската степен на висше образование - "професионален бакалавър по..." (предишното полувисше), не бакалаври и магистри. Това отдавна дразни душите на колежанските дейци. Не е престижно и не блазни достатъчно кандидати. Затова и напъните на колежите да се превръщат в специализирани висши училища са очевидни.

Две церемонии за жертвите в Сарафово, отбелязва в. „Стандарт“

Две церемонии ще отбележат втората годишнина от атентата на летище "Сарафово". Бомбата отне живота на 7 души и рани още 35 точно преди две години. Почти всички бяха израелци. Днес в памет на загиналите ще бъдат поднесени цветя пред паметника, издигнат в тяхна чест. На 24 юли ще е същинското честване на паметта на жертвите. Тогава ще се проведе религиозна церемония, тъй като на тази дата се навършват две години от трагедията по еврейските традиции. На церемонията най-вероятно ще присъства и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Само ден след годишнината от зловещия бомбен атентат у нас ще пее и световноизвестната певица Ищар. Атентатът не отказа израелските гости от българското море. С 20% повече са туристите във Варна през първите 6 месеца на годината в сравнение с миналата, съобщи проф. Красимир Методиев, почетен консул на Израел в морската столица.

Варненска дупка убиец стана арт инсталация, информира в. „Монитор“

Варненци оприличиха на арт инсталация обезопасена дупка убиец на тротоара по пътя към Морска гара-Варна. Ямата на тротоара може да осакати за цял живот някой минувач, турист или местен, коментират тези, които са я видели в естествена големина. Други подозират, че тази атр инсталация е направена от самия Кристо Явашев, за да накара варненци да се замислят. Човекът, който е предотвратил подобни последици, като се е погрижил това да не стане, е поставил транспортен дървен палет върху кратера, а след това е написал пояснението: „Всеки ден десетки хора минават покрй тази дупка и на никого не му прави впечатление, че някой може да стане инвалид, заради безхаберието им. Жалко е!!!” След това с дребен шрифт е добавил в долния десен ъгъл: „Палетът го донесох тук от 500+ метра, за да се опитам да обезопася дупката. Надявам се да не бъде откраднат”.

Гласове на евроскептицизма – какво ни казват те, разсъждава в. „Преса“

Малцина предвидиха силата на националистическия прилив, който заля Стария континент с евроизборите. Кой не сбърка? Анонимните гласоподаватели. Именно те - било чрез активен, било чрез наказателен вот - изразиха критичното си отношение към европейския проект и неговите протагонисти. В това свободомислещият експрезидент на Чехия Вацлав Клаус видя причина да заяви, че големият победител на евроизборите били... негласуващите. Казват, че в цялата конфузна ситуация имало и положителен момент: изправени пред заплахата от екстремния национализъм, старите партии направиха компромис и общността ще се управлява от голяма коалиция (което било гаранция за стабилност). И още - обединеното управление на десни и леви щяло да постави бариера пред по-натъшното настъпление на евроскептиците. Съмнявам се, че е така, контрира проф. Кръстьо Петков.

Гаджет“ уреди следят разговорите по мобилния, издава в. „Новинар“

Уредите за следене станаха хит с настъпването на летния сезон. Идващите горещини, които предразполагат към извършване на сладък грях, принудиха голяма част от ревнивците да се обърнат към фирми, предлагащи своеобразни „гаджет” уреди за следене. Те всъщност представляват софтуер, който се инсталира на мобилния телефон и предават в реално време разговори, есемеси и десетки интернет приложения само с няколко кликвания на телефона. Инсталацията на софтуера се извършва в рамките на 30-60 секунди, като може да се направи и от специалист, и от лаик в IT технологиите. Услугата, за която желаещите трябва да се бръкнат с 590 лв. за 12 месеца, предоставя последните разговори и изпратени снимки на половинката ни. От бранша съобщиха, че не липсват желаещи, които използват джаджата и за следене на по-буйни деца или просто родители, които се притесняват за отрочетата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове