Last news in Fakti

21 Юли, 2014 08:19 2 927 3

10 години затвор за банкери, които крият данни от БНБ

  • преглед-
  • печата-
  • банкери-
  • затвор

Преглед на печата

10 г. затвор за банкери, които крият данни от БНБ, разкрива в. „24 часа“

Наказателният кодекс да предвижда затвор от 5 до 10 г. и глоба от 10 000 до 30 000 лв. за банкери, които не предоставят информация за дейността и състоянието на финансовата институция.

Тази поправка в НК предлагат Янаки Стоилов и останалите четирима депутати на Коалиция за България в правната комисия на парламента. Текстът, с който "24 часа" разполага, е внесен в деловодството на Народното събрание късно в петък.

Поправката е залегнала в две нови алинеи на чл. 252 а от глава VI, раздел IV "Престъпления против паричната и кредитна система" на НК. "Наказанието касае всички длъжностни лица на БНБ и на търговските банки, които укриват или изопачават информация, която са длъжни да предоставят всеки ден до Банков надзор. Който пък от своя страна докладва по системата", обясни пред "24 часа" Янаки Стоилов.

Лихвите по влоговете се свиха двойно за 5 години, пресмята в. „Труд“

Например през май лихвата по срочните влогове в лева за нови клиенти е била 3,59 процента. През същия месец на 2009 година тя е достигала внушителните 8,23%. През този период обаче банките се надпреварваха да предлагат изгодни условия по депозитите, за да компенсират свитото финансиране от международните пазари заради кризата. Привличането на депозити тогава беше един от малкото начини да си набавят свеж ресурс, с който да могат да кредитират фирмите и гражданите.

Според най-новите данни на централната банка лихвата по срочните влогове в евро за нови клиенти е по-ниска от тази по депозитите в националната валута. Например през май средната доходност по евровите влогове е била 3,44 на сто. Пет години по-рано обаче доходността по сметките със сходни условия е била 6,73%.

Бойко: Спасяваме само чистите пари в КТБ, пише в. „Стандарт“

"Ако след два месеца народът даде на ГЕРБ първото място, ще направим така, че всички, които имат чисти пари в КТБ, да си ги получат". Обещанието даде председателят на партията Бойко Борисов вчера.

Той отсече, че няма да участва в създаването на специален банков закон, защото закон вече има и трябва да се работи по него. По думите му обаче, "за да може квестурата да си изпълни всички законови процедури и да покани акционерите, които имат желание да увеличат капитала на банката, задължително управителят и подуправителят на БНБ трябва да бъдат сменени".

Борисов подчерта, че не желае партията му да бъде вкарвана "в задкулисни игри за специален закон". И уточни още, че ГЕРБ няма да приеме и предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс, които криминализират разпространението на сведения за банки, които могат да доведат до смут и паника в населението.

Порция цаца удари 10 лева, чуди се в. „Монитор“

Скъпотия като за Гинес шашка чуждите и родни туристи по морето това лято, като хората пропищяха от надутите цени на храна и атракциони.

Напук на по-евтините нощувки в хотелите, по плажа и в заведенията десетачките вървят неусетно и дори 100 лв. на ден не стигат на 4-членно семейство, за да се нахрани и да отдъхне край вълните, недоволни са неорганизираните туристи. Порция пържена цаца по Северното Черноморие удря 8 лв. по плажните заведения, а на Златните от години си е десетачка. Миналата година по капанчетата край морето беше по 2-3 лв., а на самия плаж 6-7 лв.

1041 осъдени се укриват и МВР не може да ги вкара в затвора, тревожи се в. „Сега“

Схемата "Братя Галеви" - да изчезнеш, когато трябва да влезеш в затвора, се използва от всеки десети, осъден на лишаване от свобода. 871 престъпници, осъдени да влязат в затвора, са останали незадържани в края на м.г. от съдебната охрана към Министерството на правосъдието и от МВР. Тези хора се укриват в страната и в чужбина и срещу тях е задвижена процедура по издирване. Това става ясно от доклада за дейността на прокуратурата за 2013 г., публикуван на сайта й. С натрупване от 1993 г. неизпълнените присъди "лишаване от свобода" са 1115, наложени на 1041 души.

Курс: еврозона, анализира в. „Капитал дейли“

Седемнадесети юни. Опашка от клиенти пред клона на Корпоративна търговска банка във Варна. Няколко дни по-късно паниката се разраства в цялата страна...

Оттук нататък със сигурност можете да продължите историята и сами. Тя най-вероятно ще завърши с това, че от горд носител на медала "финансов отличник" България ще се превърне в необясним за западния читател казус на тема "Как да си направите сами криза".

Над 3500 документа събират прах, отбелязва в. „Преса“

Над 3500 документа си чакат реда за подпис във фонд „Земеделие“. От тях 2500 са забавените проекти, анекси на общините и писма на различни бенефициенти. Има и голямо количество затлачена вътрешна кореспонденция. Основната документация е открита в кабинета на отстранения шеф Мирослав Николов, но има и при заместничката му Виолета Александрова. Това е показала проверката на специално назначена комисия.

Утреновият изпълнителен директор Атанас Добрев ще представи пред управителния съвет на структурата подробен доклад, в който е описано всичко, което са открили експертите.

В "България без цензура" започна разпад, обобщава в. „Дума“

Партията на Николай Бареков "България без цензура" започна да се разпада, след като зам.-председателят Ангел Славчев напусна вчера. Той обяви, че най-странното и позорното е, че всъщност Бареков не е истинският лидер на ББЦ. Той се оказа просто една марионетка, задействана и ръководена всекидневно от депутата от ДПС Делян Пеевски, заяви Славчев. Той призова хората в организацията да не се поддават на натиск. "Вече минах през всички тези фази - на "съветване" чрез sms, позвънявания късно вечер, намеци, съпътствани от грубиянски тон, както и подмятания, че "имаме едни борци, които, ако направиш грешна стъпка, ще те смачкат, пък имаш и деца". Пробвал е и да ме купи, като ми е предлагал огромна заплата, за да си кротувам", разкри Славчев.

Бареков не закъсня с реакция и обяви, че ще го съди за клевета.

Българската диня е на изчезване, пише в. „Новинар“

Българската диня е на път да изчезне от пазарите у нас.

Причина за това са ниските цени на вносните плодове и градушките, които тази година съсипаха голяма част от продукцията. По тържищата в страната през последните години масово се предлагат гръцки дини, макар на етикетите на голяма част от тях да пише, че са от Любимец, предаде Нова телевизия.

Земеделци обясниха, че гръцките дини заливат родните пазари, тъй като чуждите производители могат да си позволят да свалят цените заради по-високите субсидии."От 30 декара намалих на 7 декара.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitar Ignatov

    0 0 Отговор
    Важното е като се крие инфо да се търпи наказание. Крие се инфо от народа.
  • 2 Милко Илиев

    1 0 Отговор
    Цветанов доста години ще си лежи там на топло.
  • 3 мечока

    0 3 Отговор
    А ти можеш ли да назовеш, Милко, поне едно престъпление за което Цецо трябва да лежи ? Или и ти говориш каквото са ви напълнили в главите? Имахме 1 свестно ченге което си вършеше работата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове