Last news in Fakti

25 Юли, 2014 07:44 800 0

Гражданите поемат 46% от разходите за здраве

  • печат-
  • вестници-
  • преглед на печата

Гражданите поемат 46% от разходите за здраве, пресмята "Сега"
Съотношението между публични и частни разходи за здравеопазване у нас е прецедент в ЕС. У нас гражданите плащат от джоба си 46% от издръжката на здравната система срещу 54% публични разходи. В Хърватия, Унгария и Словакия това съотношение е далеч "по-здравословно": съответно 84.9 към 15.1, 69.4 към 30.6 и 65.9 към 34.1. Това показва изследване на КНСБ, огласено вчера.
От 2007 г. насам частните болници са се увеличили с над 50% - от 71 на 108, но те не са винаги съобразени с търсенето. Държавните и общинските болници са 190. "Държавата не съдейства за заделяне на достатъчно публични ресурси за здравеопазване, но протекционира и активно съдейства за създаването на лечебни заведения и разкриването на нови дейности. Тези дейности също се финансират от ресурсите на здравната система, въпреки че често не отговарят на здравните потребности", пише в изследването.

Армията скача с нови парашути за 10,5 млн. лева, разкрива "Труд"
"Осигурили сме доставката на необходимите парашутни системи за нуждите на Специалните сили, флота, Сухопътните войски и ВВС. До края на септември трябва да пристигнат първите от тях, които са кръглокуполни и тип "летящо крило", а в рамките на една година и - останалите. Стойността им е близо 10,5 млн. лв., от които българската страна плаща само 600 хил. лв."
Това обяви военният министър в оставка Ангел Найденов, който вчера наблюдава международното учение "Тракийско лято" в авиобаза "Крумово" край Пловдив. По думите му основната част от доставката е по линия на Програмата за международно финансово подпомагане от американското правителство. Министърът даде и кратка оценка за работата си по време на управлението на кабинета "Орешарски".
"Удовлетворен съм от 14-те месеца на правителството. Заварих военното министерство в критично организационно и техническо състояние, както и демотивиран състав от цивилни и военни служители. Успяхме да пречупим тази тенденция. Оставям едно наистина добре функциониращо министерство", допълни Найденов.

Изолираха Станишев от решението за еврокомисар, акцентира "24 часа"
Категорична подкрепа за кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външната политика на ЕС изрази лидерът на ДПС Лютви Местан на влизане в парламента. Той се мотивира, че важни външни фактори са подсказали, че България има някакви шансове да реализира позицията, ако за нея се бори сегашният ни еврокомисар. "Докато български представител има шанс да заеме тази висока позиция, въпрос на национална отговорност е ние всички да направим необходимото това да се случи", подчерта Местан. И одобри факта, че правителството не е номинирало различен от Георгиева кандидат, преди да има отговор на въпроса кой ще е върховният представител на ЕС по външна политика. Това ще стане ясно на 30 август. Премиерът в оставка Пламен Орешарски, който на 16 юли декларира подкрепата си за Георгиева на среща с президента на ЕК Жак-Клод Юнкер, потвърди позицията си пред журналисти в парламента след гласуваната оставка на кабинета.

20 лева с икономии излиза ден на варненския плаж, пише „Монитор”
Удоволствието да се опънеш върху шезлонг на плажа е 5 лв., като няма ограничение за престоя. Чадърите също са по 5 лв. на ден, а шалтето е 1 лев, като общият разход е 11 лева. Ако се влезе в икономичен режим със собствен чадър, малко глезотии, напитка и храна, еднодневен престой край морето може да излезе към 20 лева.

Учат китайски език в ЮЗУ, чакат студенти от Китай, радва се "Стандарт"
Почти сигурно в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград ще стартира обучение по китайски език. В Центъра за източни култури в София деканът на Филологическия факултет на ЮЗУ доц. д-р Антони Стоилов се срещна с ръководството на Института "Конфуций". Целта бе да се проучи възможността за изучаване на китайски език във висшето учебно заведение. От Института са декларирали, че могат да осигурят свои преподаватели и учебници по китайски език, написани на български. Необходимо условие за стартиране на обучението е 8 граждани, желаещи да посещават курс по китайски език, или минимум шестима студенти, които искат да го учат като избираема дисциплина.
На този етап от сътрудничеството изучаването на китайски език може да се осъществи или под формата на курс, или като избираема дисциплина, или и двете форми едновременно.

Подготвят дядо Добри за 20-ия архонт, предупреждава "168 часа"
Скандали изплуваха около 100-годишния юбилей на дядо Добри, известен като светецът от Байлово, тъй като архиереи обмислят да го предложат за архонт.
Така харизматичният старец, който от години събира пари за възстановяване на църкви и манастири, ще влезе в списъка на българските архонти, където се открояват имената на бизнесмени със съмнителен бизнес и неясен произход на парите. Именно заради криминалната биография на някои от носителите на църковната титла се гледа с недобро око. Вече дарените на Църквата около 80 000 лева, от които 36 000 лева за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", са повод в църковните среди да умуват да предложат стареца и за почетен гражданин на София. Инициативата е на ръководството на храма.
Предстоящите отличия за дядо Добри обаче ще констрастират с хладното отношение на висшия клир на БПЦ към него като най-големия дарител на духовната институция. "Някои от архиереите въобще не признават честния и благочестив старец. Смятат го за странник. Резервирано гледат на помощта му", така софийски свещеник описва отношението на неговите началници към стареца.

Вместо облекчения – нови тежести по европроектите, посочва "Капитал Daily"
"Ако искаме да купим дори и пет пакета тоалетна хартия, вече ще трябва да публикуваме официална покана към доставчиците на нашия сайт, както и на сайта на управляващия орган или оператора на съответната програма, която ни финансира. При това поканата трябва да съдържа технически спецификации и прогнозна цена." Това е образното обяснение на новите промени в Постановление №118 на Министерския съвет, което дава Ива Таралежкова, председател на форум "Гражданско участие", в който членуват над 100 неправителствени организации. "Представете си, че трябва да купим автобусни билети за утре. Има ситуации, в които това чисто технически не е възможно да бъде направено, ако искаме да не сме в нарушение. Вместо да се намалява административната тежест, тя се увеличава", допълва Таралежкова, която е и част от сдружението."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове