Last news in Fakti

29 Юли, 2014 08:14 1 630 0

150 на изпит за депутати пред Бойко

  • герб-
  • бойко борисов-
  • съд-
  • реформа

Преглед на печата

150 на изпит за депутати пред Бойко, отбелязва в. „Стандарт”

50 души ще чакат на опашка пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в седмицата след сформирането на служебния кабинет. Това научи "Стандарт" от високопоставени източници в партията. "Искам да видя и да се запозная лично с всички, които са сложени до 5-о място в листите на ГЕРБ", заръчал Генерала на своите. И ще препита първите петима от всички листи в съответните избирателни райони. Кандидат-депутатите ще минат през своеобразен тест, преди да бъдат обявени официално в листите на партията на вота наесен. "Влизаме в изборите с почти сигурна победа, но не трябва да имаме издънки в листите", казал Борисов пред членове на Изпълкома. И предупредил, че кандидат-депутатите трябва да са доказани професионалисти, образовани и хора с авторитет. Борисов настоял да има и баланс в бъдещата парламентарна група по отношение на силни юристи, икономисти, финансисти и др.

Борисов пуска гражданска квота в листите на ГЕРБ, разкрива в. „24 часа”

В листите на ГЕРБ ще има гражданска квота. Това съобщи за "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кои ще са обществениците, на които ще се гласува доверие, без да са партийни членове, все още е тайна. Лично Борисов ще одобри всяко име от номинираните на областните събрания, които приключиха в края на миналата седмица.

"Личностите вдясно не се понасят и това е проклятието на нашата ориенталска политика. В това отношение левицата има по-добра култура. Вдясно винаги е имало конфликти между личности." Това заяви политологът доц. Огнян Минчев на кръгла маса за съдбата на българската десница, организирана от Института за дясна политика.

В България живеят не само интелектуалци, затова обяснявайте защо сте заедно - реинтеграция на държавата и обществото, ред, сигурност, ефективност на институциите, посъветва още Минчев. Според него нишата на десницата е, че се грижи за нацията.

"Не е прилично, нито е хигиенично да има обединение между ГЕРБ и Реформаторския блок. По-добре е да говорим за единодействие", заяви пред форума евродепутатът и член на изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Съд за свещеник поръчал палеж на къщата на тъщата, разказва в. „Труд”

Свещеник от Свищов отива на съд, защото е поръчал на наемник да подпали къщата на бившите му тъст и тъща. Според обвинението Димитър Андонов, който управлява един от най-големите свищовски православни храмове "Света Троица", искал да запали имота, за да отмъсти на бившата си съпруга Стефка Кирилова.

Прокуратурата твърди, че Андонов е планирал да подпали къщата на Величка и Александър Узунови в горнооряховското село Янтра. Подготвял палежа от началото на май до средата на юни м.г.

Сега обвинителният акт срещу него е внесен в Районния съд в Свищов и се чака да бъде насрочено на първото заседание по делото. Оценителна експертиза е доказала, че ако свещеникът бе осъществил пъкления си план, е щял да нанесе щети за 22 633 лв., каквато е стойността на имота на семейство Узунови.

400 деца просят по улиците на София, разследва в. „Монитор”

Над 400 деца просят по улиците на София. Това показват данните на Столичната община, предоставени на „Монитор”. Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата”, който продължава и до днес. В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца. От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят.

Правосъдният министър в оставка иска споразумение за съдебна реформа, предлага в. „Сега”

Управляващите и опозицията в следващия парламент трябва да подпишат споразумение за съдебна реформа. За това призова правосъдният министър в оставка Зинаида Златанова. Идеята е депутатите да приемат декларация за безспорните стъпки за реформата, защото ако няма съгласие, няма как тя да потръгне. Златанова очерта и основните моменти според нея - избирането на главен съдебен инспектор (мандатът на сегашния изтече преди повече от година и половина, б.а.), приемането на новия Наказателен кодекс и актуализирането на стратегията за съдебна реформа. Все стъпки, които не бяха направени от досегашните управляващи. "Политическата ситуация по време на нашия мандат не беше благоприятна за радикални реформи", обясни вицепремиерът при отчета за свършеното за малко над една година.

Златанова обясни, че е заварила правосъдната система под силен натиск на изпълнителната власт, че имало проблеми със сградния фонд, натрупани дългове за местни такси, забавени европейски проекти и законопроекти. По думите й тези пропуски са преодолени и са направени стъпки към решаването на проблема с неравномерното натоварване в съдебната система. Златанова се похвали и с приемането на стратегия за електронно правосъдие. Досега имало само концепция.

МВР дава 53 млн. лв. за камери, отбелязва в. „Преса”

Над 53 милиона лева с ДДС ще погълне мащабният план на МВР за изграждането на денонощен „Биг Брадър“ по пътищата на страната като мярка срещу бясното шофиране и бума на катастрофи през последните дни.

 Около 39,5 милиона от тази сума ще отидат за купуване на стационарни камери и за изграждането на Единен център за обработка на нарушенията в София. Останалите пари (около 13 млн. лв.) са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител, става ясно от обявление на МВР. Стойността на тези услуги е калкулирана за 54 месеца напред, колкото ще бъде срокът на договора с фирмата изпълнител.

БСП се обяви категорично срещу нови санкции срещу Русия, обобщава в. „Дума”

Категорично против всякакви нови санкции срещу Русия се обявиха в събота вечерта делегатите на 48-я конгрес на БСП. Този текст бе записан в резолюцията на форума по предложение на Светлана Шаренкова. Той се добави към другия записан текст, че социалистите са срещу опитите за разделение между ЕС и Русия.

Налага се да ревизираме отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване на тези, които управляват, обобщиха още делегатите на 48-я конгрес. ДПС не пожела да се отстранят деформациите в управлението, ограничи времето на неговата дейност и това съкрати живота на правителството, мотивираха своето решение социалистите.

КТБ няма да плати по облигационната си емисия, прогнозира в. „Капитал дейли”

КТБ няма да плати падежиращата на 8 август облигационна емисия листвана на Ирландската фондова борса, пише Reuters като цитира източник близък до ситуацията. Това няма как да се случи, тъй като банката е под специален надзор от БНБ от 20 юни и всичките й разплащания са ограничени.

Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, облгационерите ще бъдат един от кредиторите за удовлетворяване по съответния ред при осребряване на активите й, пише Reuters.

Размерът на облигационната емися е 150 млн. долара. Емитирани са от специално създаденото за целта регистрирано в Холандия дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно е използвано от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак".

"Банката е затворена. Задълженията по емисията няма да бъдат изпълнени", е посочил източникът на Reuters, който е пожелал да остане анонимен заради високата чувствителност на темата в България. "Напълно ясно е, че на 8 август плащания по емисията не може да има, защото всичко е замразено. Банката няма да отвори преди тази дата", е коментриал още той.

Зинаида Златанова: Съдебната реформа трябва да е национален приоритет, иска в. „Новинар”

Следващото правителство да превърне съдебната реформа в национален приоритет. Такъв призив отправи министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова, която заедно с екипа си отчете работата на ведомството за последната година.

Като най-неотложни стъпки за изпълнение при следващото управление Златанова посочи избора на главен съдебен инспектор, приемането на нов Наказателен кодекс и обединението около нова стратегия за развитието на съдебната власт.

„За съжаление в последните години рушенето на институциите бавно и последователно доведе до сегашното състояние, в което е много трудно взаимодействието между институциите, в което цари разделение, противопоставяне по теми, по които не би трябвало да го има. Това е най-голямото ми разочарование, защото ако имаше по-добра среда, може би щяхме да постигнем повече”, обобщи министърът в оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове