Last news in Fakti

29 Юли, 2014 09:53 754 0

Менда Стоянова: Актуализацията на бюджета не е предизборна приумица на ГЕРБ

  • менда стоянова-
  • румен гечев-
  • герб-
  • актуализацията на бюджета-
  • бюджет

Румен Гечев: Ще подкрепим единствено актуализация на бюджета на НЗОК

В Парламента депутатите ще заседават извънредно, за да разгледат актуализацията на Държавния бюджет и този на Здравната каса. Законопроект, внесен от правителството в оставка, предвижда увеличение на дефицита до 2,7% и ръст на държавния дълг до 3,4 млрд. лева. Държавният глава Росен Плевнелиев също призова за преразглеждане на план сметката миналия петък. Дали ще се вслушат обаче депутатите, предстои да разберем по-късно днес. 

Актуализацията на бюджета не е предизборна приумица на ГЕРБ или на президента, каза в интервю за БНТ депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й, няма повече политика, отколкото числа в искането за актуализация на бюджета.

Следващите три месеца ще управлява служебно правителство, или повече от три, защото мандатът на едно служебно правителство може да продължи и повече. Това е безвремието на държавата. За тези месеци трябва да има достатъчен ресурс, за да може държавата да продължи да работи нормално. Първото е бюджетът на НЗОК. Правителството е преценило, че там трябва да има допълнително пари и гилдията казва, че ако това не се осигури, ще спрат безплатните лекарства, коментира Стоянова.

Другият сериозен аргумент е банковата криза в КТБ. На 21 септември изтича срокът, в който квестурата трябва да приключи. И ако тя каже, че банката има сериозен недостиг на капитал, държавата трябва да осигури милиард и половина лева, плюс два милиарда и сто от Фонда за гарантиране на вземанията, за да се платят гарантираните влогове, посочи депутатът от ГЕРБ.

БСП има една цел и аз напълно ги разбирам, която те много успешно експлоатираха 2009 година - в момента, в който предадат мандата, правителството взема едни числа и после ги размахва. Сега ще размахват следващите четири години, че фискалният резерв е 8 милиарда. Но тук е голямата лъжа. 8 милиарда резерв е само число, но не трябва да забравяме, че вътре в това число има 3 милиарда, които само преди 10 дни дойдоха от европейската облигация заем и още 1 милиард и 300, които в момента правителството тегли. Тези две цифри означават 4 милиарда и 300 минус от този резерв. И тук не трябва да се прави спекулация с тези числа. Аз призовавам да се гледа държавнически на кризата в КТБ, каза още Менда Стоянова.

Румен Гечев заяви, че в 13.30 парламентарната група на КБ има среща, на която ще се вземе решение за поведението им и тактиката им по време на днешното парламентарно заседание. Той изрази увереност, че ще бъде намерен начин депутатите от левицата да изразят позицията си, да я аргументират, така че тези аргументи да бъдат чути и разбрани от обществеността, тъй като освен ГЕРБ и ДПС никой друг не вижда необходимост бюджетът да бъде актуализиран.

Гечев беше категоричен, че правителството не е обсъждало с левицата актуализацията и не може да приемем подход, при който да се приема нещо, което не е анализирано на експертно равнище. Бюджетът е един от най-важните закони за всяка страна и е нормално да има поне седмица за обсъждане на този закон, подчерта той. По думите му мотивите на правителството са вътрешно противоречиви. За нас това е един политически ход и ние не можем да приемем такъв ход – в последния момент на мандатоносителя да бъде предлагана актуализация, която не е обсъждана.

Гечев посочи, че БСП подкрепя актуализация на бюджета на Здравната каса от 225 млн. лева, тъй като системата на здравеопазването не бива да бъде подлагана дори на минимален риск. Но експертите на левицата са на мнение, че нищо повече не може да бъде гласувано.

БСП трябва да се подобри организационно, да направи лек завой наляво, да се приближи към своите избиратели с програми, в които хората да виждат много по-силна социална защита и по-голяма социална справедливост. Така Гечев коментира нужните промени в партията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове