Last news in Fakti

13 Август, 2014 17:33 1 069 0

Кристалина Георгиева поиска комплексна програма за възстановяване и превенция

  • кристалина георгиева-
  • комплексна-
  • програма-
  • възстановяване-
  • превенция-
  • враца-
  • мизия

Бакалов заяви категорично, че действията на служителите на МВР ще продължат докато се възстанови нормалният живот на хората в Мизия; Приоритетна задача на ОДМВР-Враца е превенция на посегателствата върху имуществото на хората

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ  Кристалина Георгиева  се запознаха на място с оперативната обстановка, работата на екипите, условията, при които са настанени евакуираните и нанесените щети от наводнението в Мизия.

Те на практика видяха и работата на новата техника на ГД "Пожарна безопасност за населението", получена по европейски проекти и програми, която доказа своята ефективност в критичната ситуация.  Заместник-директорът на ГД "Пожарна безопасност за населението" и командир на спасителната операция Васил Василев даде за пример факта, че само за три дни, с помощта на хидромоторните помпи, от засегнатите райони на града вече са изпомпани 1 милион и 100 хиляди кубични метра вода. 

След запознаване в детайли, оценката на еврокомисар Георгиева е, че първите действия в помощ на пострадалите хора веднага след бедствието, са били добре организирани. Тя благодари на пожарникарите, спасителите, полицаите, Червения кръст и местната власт, които по думите й, са обединили усилия за преодоляване на последствията. Според нея, това, което е важно в този момент, е да се подготви комплексна програма за възстановяване и превенция. 

По думите на Йордан Бакалов, дошъл отново в Мизия, за да се увери на място за темповете, с които вървят възстановителните работи, дейността е организирана много по-добре. „Нашите действия тук продължават докато се възстанови нормалният живот на хората“, увери вътрешният министър. Той допълни, че паралелно с отводнителните дейности, приоритетна задача на ОДМВР-Враца е превенция на посегателствата върху имуществото на хората. Министър Бакалов съобщи, че утре предстои първото извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. На него комисията ще се запознае с приетите до този момент решения, свързани с преодоляване на бедствената ситуация в пострадали от наводненията райони. Ще се обсъждат и възможностите за допълнително подпомагане на засегнатите от последните поройни дъждове населени места в Северозападна България. Той припомни, че една от първите стъпки, предприета от служебното правителство бе деблокирането на държавния резерв, откъдето са осигурени помощни средства и инструменти за разчистването на района.

Фактите до този момент сочат, че България много активно помага чрез европейските механизми за гражданска защита на други страни, засегнати от бедствия, и е по-малко активна, когато трябва да се ползва от солидарността на този механизъм. Пример за това е фактът, че от 2007 г. досега страната ни 13 пъти е предоставила материална и експертна помощ и 4 пъти е ползвала такава помощ. В този смисъл е наложително България да  инвестира средства от ЕС в техника и обучение, така че страната ни да е подготвена в посрещането на подобни предизвикателства. “Опитът сочи, че при всички случаи превенцията изисква много по-малко ресурси от реакцията“,  поясни еврокомисар Кристалина Георгиева.  Тя детайлно се спря на необходимите стъпки за задействане на Европейския механизъм за гражданска защита. Това става по искане на засегнатата страна при особено мащабни бедствия, които надхвърлят капацитета за реакция на тази страна. На помощ идват спасителни екипи и техника от страните-членки, като Комисията осигурява координацията и финансира голяма част от транспортните разходи. Относно финансовата помощ от Комисията, когато щетите надхвърлят 0.6 % от брутния национален доход или 1.5 % от брутния продукт на засегнатия регион, страната може да кандидатсва за помощ от Фонда за солидарност (който може да разпределя до 500 милиона евро годишно). Само незастраховани обществени загуби могат да бъдат обект на компенсация от Фонда за солидарност.  Молбата за кандидатсване трябва да бъде внесена до 12 седмици след бедствието и утвърждаването й отнема около 3-4 месеца.  С новия регламент, който въведе регионалния критерий, също е възможно да се получи авансово част от помощта“,  поясни еврокомисарят.

Ежедневно екипи от повече от 100 пожарникари и спасители от 11 областни управления на ГД "Пожарна безопасност за населението" отводняват частни дворове и къщи. Те работят със 75 помпи, 4000 моторни модула и 29 автомобила. Към тях се присъединиха и огнеборци от Столичната пожарна, които са свободни от дежурство и са пожелали да положат доброволен труд. До този момент са отводнени 700 къщи. Евакуираните хора получават топла храна от кухнята, организирана от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Министерството на вътрешните работи. Българският червен кръст осигурява пакетирана храна, вода и медикаменти за пострадалите от наводнението, а медицински екип от ВМА продължава да оказва нужното медицинско обслужване.  В почистването на засегнатите от водната стихия жилища се включиха и  доброволните формирования към общините Вълчедръм, Гулянци, Белоградчик, Никопол и Белене. Затворници на лек режим от Врачанския затвор  започнаха да разчистват двете училищни сгради в Мизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове