Last news in Fakti

14 Август, 2014 16:03 670 0

Янаки Стоилов: Служебният премиер да не влиза в ролята на политически еничар

  • янаки стоилов-
  • служебният-
  • премиер-
  • ролята-
  • политически-
  • еничар

Някои от последните решения на служебния кабинет, които се отнасят до кадрови въпроси, показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт преди да са проведени предсрочните парламентарни избори. Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Той бе категоричен, че се прави опит както на централно, така и на областно ниво да бъдат поставяни хора, пряко свързани. В тази връзка Стоилов припомни, че по Конституция служебното правителство е предвидено, за да може в относително неутрален състав да гарантира равностойни условия за политическите партии преди провеждане на предсрочни избори. Социалистът направи паралел с действията на президента по отношение на състава на предишното служебно правителство и назначенията в администрацията, като припомни, че през 2013 година не са били направени почти никакви промени на завареното от управлението на ГЕРБ. „Сега, година и половина по-късно, виждаме много активни действия за промени както в централната администрация, така и в областните управи и това дава основания да смятаме, че президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ”, каза още Стоилов.

По думите му това трябва да мобилизира българските граждани да използват своето право на участие в  изборите, както и че се правят опити да се намали значението на прекия вот. „Апелираме към служебния премиер да не влиза в ролята на политически еничар и назначенията, които се правят, наистина да бъдат професионално обосновани и по възможност промените да бъдат правени само там, където те са необходими”, каза още зам.-председателят на БСП. Той подчерта, че е добре да се проучат въпросите за опасността от прокарването на различни лобистки интереси и призова медиите да потърсят информация по отношение на редица от назначаваните лица - дали не съществува конфликт на интереси с предишни техни дейности. „Разбира се ако те са декларирали такъв конфликт, разполагат с време, за да го преустановят. Но ние бихме искали действията на служебното правителство да не се използват нито за преки политически цели в полза на една от партиите – ГЕРБ, нито за прокарване на интереси на различни икономически групи”, категоричен бе Стоилов.

Зам.-председателят на БСП посочи и задачите, върху които служебното правителство трябва да съсредоточи своите действия. На първо място като такава Стоилов посочи организиране на честни и свободни избори. Второ - предприемане на първи действия за отстраняване на щетите от наводненията и възстановяване на засегнатите райони. Трето - продължаване на стабилизационните мерки в енергетиката, които да предотвратят поскъпване на тока. Като друга важна задача социалистът определи и рационалното използване на допълнително осигурените средства за подобряване на здравеопазването; възстановяване на плащанията по европейски програми, завършване на подготовката за новия програмен период. Според Стоилов са нужни анализ и решение на въпроса с наложените търговски ограничения за износ на земеделски стоки от страна на Русия. „Не бива да се подценява разрастването на тези действия по отношение на промишлени предприятия, а дори за следващата година и в областта на туризма. Така че е необходимо правителството да прецени всички тези възможни развития, да потърси компенсаторни мерки от страна на ЕК и доколкото е възможно да ограничи разширяването на такива мерки, които могат да имат сериозно отражение върху българската икономика”, заключи Янаки Стоилов.


 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове