Last news in Fakti

4 Декември, 2014 11:16, обновена 4 Декември, 2014 13:01 2 826 1

Бедствено положение в Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин

  • вода-
  • министри-
  • отиват-
  • бедстващи-
  • райони-
  • гкпп капитан андреево

Томислав Дончев изпълнява функциите на министър-председател по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев, който изпълнява функциите на министър-председател по време на посещението на премиера Борисов в Брюксел, на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е въведен в действие Националният план за защита при бедствие в частта „Наводнения”. В област Видин е въведена и частта от Националния план за защита при обледеняване.

Създадена е необходимата организация за наблюдение на всички водоеми в засегнатите райони, за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата и предприемане на действия за своевременно информиране, подпомагане и евакуация, при необходимост, на хората.

На кметовете на общини и органите на централната власт е разпоредено да координират действията по овладяване на ситуацията. Общата координация е възложена на експертна работна група към Националния оперативен щаб за защита при бедствия.

Вицепремиерът Дончев информира постоянно министър-председателя Бойко Борисов за развитието на ситуацията в страната и координира действията си с него.

Няма данни за жертви, но има много сериозни материални щети в наводнените райони, съобщи по-рано вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. На този етап не е необходима допълнителна помощ и военна техника, обясни Дончев и допълни, че институциите са максимално ангажирани.

И засега ситуацията не предполага такова нещо. Ако се наложи, обезателно. От сутринта следим ситуацията и информираме министър-председателя, който знаете, че е в Брюксел. Министър Петкова вече пътува за Белоградчик и Кула, заместник-министърът на вътрешните работи Ципов и комисар Николов пътуват на юг в най-засегнатите райони. Информацията досега е, че няма данни за жертви, има материални поражения, особено в наводнените участъци, има залети къщи, мазета. Следим ситуацията отблизо.

Средствата в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отдавна са изчерпани, въпреки че бяха отпуснати и допълнителни 50 милиона лева, каза вицепремиерът Дончев и припомни, че страната ни ще получи допълнително финансиране от Фонда за солидарност.

За съжаление обемът на щетите, включително и тези от наводненията през годината, е в пъти по-голям. Голяма част от общините все още не са получили средствата, които са поискали. Допълнително ще имаме финансиране от Фонда за солидарност. Не е цялата поискана сума, само по един процент от него, който по най-бързия начин ще бъде разпределен на пострадалите. Заместник-министър Николова е в Брюксел, обсъжда с Европейската комисия механизма, по който да става това, но в прав текст тези средства ще бъдат в помощ и също няма докрай да бъдат достатъчни, защото основно пораженията по публичната инфраструктура от наводненията в средата на годината са изключително тежки и няма как в рамките на половин или една година да бъдат възстановени.

По разпореждане на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев членове на правителството пътуват към засегнатите от бедствия райони в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Томислав Дончев изпълнява функциите на министър-председател по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде около 11 ч. в Община Белоградчик, където е обявено бедствено положение заради скъсаните електропроводи и спиране на електроподаването в различни населени места. В сградата на общината тя ще има среща с членовете на кризисния щаб и с представители на ЧЕЗ.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и главен комисар Никола Николов тръгват към района на Ямбол, Елхово и Сливен, където повишените нива на реките значително са усложнили обстановка.

Задачата на членовете на правителството е да се запознаят на място със ситуацията и предприетите действия и да окажат максимална подкрепа на местните власти за овладяване и преодоляване на последиците от бедствията.

Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с вицепремиера Дончев и следи обстановката в страната.

След постъпила от НИМХ информация за очаквани значителни валежи и повишение на речните нива в цялата страна, на 03.12.2014 г.

МОСВ активира Оперативното звено

за предотвратяване на вредното въздействие на водите от преминаване на високи вълни в следствие на непредвидими обстоятелства. Активирана е 24-часовата работа на Оперативното звено, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води, уточняват от екоминистерството.

Граничният пункт "Капитан Андреево" беше затворен

тази сутрин, съобщиха читатели на Факти.бг. Ппътното платно беше покрито с половин метър вода.

От МВР препоръчват да се използват обходни маршрути за влизане в Турция.

Пътят между Хасково и Свиленград в района на с. Подкрепа е залят от придошлите води на река Марица. При Любимец колите и камионите се отклоняват към граничния пункт Лесово.

В Свиленград нивото на реката остава високо. В Елхово е създаден кризисен щаб.

В Свиленград пътят към квартал Гарата е залят. За последните 40 мин. нивото на река Марица се е вдигнало с 12 см. Пожарната и общината са предупредени, че на едното място дигата изпуска.

В Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е свикан Централният оперативен щаб

Във връзка с усложнената оперативна обстановка в областите Видин, Бургас , Ямбол, Хасково и Сливен в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е свикан Централният оперативен щаб, съобщиха от МВР.

В бедстващите райони са въведени плановете за действия при кризи, а в две населени места от община Средец – селата Радойново и Драка, е извършена частична евакуация.

Положението при нас е критично заради язовир Зорница, съобщи пред Gramofona.com кметът на община Средец Иван Жабов.

Живеещите в ниските части на селата Радойново и Драка се местят при свои роднини и познати, които живеят в по-високите части.

Няколко къщи, разположени по поречието на реката са застрашени. Язовир Зорница прелива, водата се изпуска контролирано от преливниците, но количеството е огромно и има риск ситуацията да излезе извън контрол, призна Жабов.

Частично затворен остава пътният участък между Поморие и Ахелой. Движението в посока Поморие се осъществява през Каблешково, съобщиха за Gramofona.com от Областно пътно управление.

От там уточниха, че движението в обратната посока от Ахелой към Поморие вече е възстановено, но ако продължи да вали може да се наложи отново затваряне на участъка.

На много места в региона има наводнени отсечки, но като цяло пътищата са проходими, макар и трудно. Кални наноси има по пътя Айтос – Карнобат.

Затруднено е идвижението между селата Габър и Вършило в община Созопол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    0 0 Отговор
    Планираните и допълнитело отпуснатите 50 млн.лв. са изразходвани.
    Как няма тоне бяха предиборни помошти даваха се леки коли катери лодки дървени къшти на пострадали в Бургас а жертвите се забравиха.
    Язовира на Илчо Доганов за кой ли път се къса и нанася штети но той иска да лапа без да влага средства за подръжка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове