22 Декември, 2014 16:01 23 959 12

Автомобилите вече се регистрират онлайн

  • автомобилите-
  • се регистрират-
  • автоматично

Софтуерът на Министерство на финансите Матеус свързва системите за местни данъци и такси на общините със системата на МВР за Автоматично регистриране на автомобили

При покупка на автомобил, след като той бъде регистриран в КАТ, собственикът няма да има нужда да ходи в общината и отново да подава декларация.

Вече 206 общини използват софтуера за обработка на местни данъци и такси „Матеус“ - в това число и Столична община, като са обхванати и всичките й райони. Програмният продукт е разработен от „Информационно обслужване“ АД по поръчка на Министерството на финансите и се предоставя безплатно на местните власти. В ход е разширяването на централизираната компонента на продукта, която ще позволи онлайн обмен на важна информация към и от общинските администрации, като стъпка към поетапната реализация на услуги на електронното управление.

В областите София-град, Пловдив и Велико Търново пилотно е внедрена услуга за ежедневно получаване на данни за регистрирани и дерегистрани автомобили от КАТ-МВР към централизираната компонента на продукта в Министерство на финансите и непосредственото й предоставяне на службите „Местни данъци и такси“. До края на 2014 г. услугата ще бъде предоставена на всички общини, ползващи софтуера на Министерство на финансите. В процеса на реализация на услугата с промени в Закона за местните данъци и такси се разширява обхватът на получаваните от МВР данни с оглед допълнително подпомогане на общинските администрации при формирането на данъчни задължения за превозни средства. Услугата ще позволи от месец януари 2015 г. да се избегне необходимостта от деклариране на придобитите моторни превозни средства с един собственик в отделите за местни данъци и такси на общините, като това става по електронен път.

С безплатен персонален идентификационен код (ПИК), който може да се получи от данъчната администрация по местоживеене, гражданите ще могат да правят проверки както в данъчно-осигурителната си сметка в Националната агенция за приходите (НАП), така и на задълженията си за местни данъци и такси без необходимост от електронен подпис. Към момента тази услуга е активна за София-град и община Велико Търново.

В ход е пилотно тестване на услуга за предоставяне на данни от общините в Министерство на финансите, която ще даде възможност за онлайн проверка  за неправомерно ползване на облекчения в повече от една община и събиране на обобщена информация за задълженията и приходите от местни данъци и такси в страната.Централизацията на информацията ще позволи преглед на задълженията за данъчно задължени лица във всички общини, което ще елиминира възможността да се ползват многократно данъчни облекчения, като например за регистрирано основно жилище.

Министерството на финансите планира внедряването на допълнителни функционалности за онлайн подаване на декларации за придобити имоти, обработка и връщане на отговор на подателя за статуса на приетия документ и други.

В исторически план Министерство на финансите решава да инвестира в подобна система още през 2008 г., но интензивно по нея се работи от втората половина на 2009 г. съвместно с експерти от Националната агенция за приходите, Националното сдружение на общините в Република България, представители на експерти от общини с оглед създаване на функционалните изисквания и методологията за системата.

Първоначално проектът стартира с пилотно внедряване в четири общини и впоследствие в още пет. През 2011 г. продуктът е внедрен в 118 общини, след което и в още 88. За развитието, внедряването и поддържането на продукта в общините до момента Министерство на финансите е инвестирало над 4 млн. лв., като чрез централизираната инвестиция  се  постига както икономия от мащаба, така и въвеждането на единна методология при администрирането на приходите от местни данъци и такси. Продуктът не е задължителен за общините като всяка може по своя преценка да ползва друга система.

Софтуерът отговаря на целите на Министерство на финансите, свързани с намаляването на разплащанията в брой, като може да обработва плащания чрез ПОС терминали и поддържа онлайн плащане, ако общината има сключен договор с търговска банка. Към системата е разработено и уеб базирано приложение, позволяващо онлайн проверка на задълженията на данъчно задължено лице към съответната община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    3 1 Отговор
    Тове е нещо много добро.
    Дано да доживеем следващото по-добро решение - по някакъв начин да избегнем мъчителното висене пред КАТ с дни и борбата с мафията от автоджамбази и посредници които срещу 100 лева + пълномощно да ми регистрират МПС-то.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 жоро бекъма

    1 0 Отговор
    кога ще отпадне рекета които го налага нотариуса?В повечето европейски държави това е мит в сащ също няма подобна практика зи мпс-та!!!
  • 3 гошо прупрунков

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    мафията за регистриране в кат е само в софия щото само там давате пари на съмнителни типове да ви регистрират колата .
    истинският проблем е при нотариусите защото много често те узаконяват нереална сделка защото като отидеш с нотариалния договор за покупкопродажба в кат и се оказва че автомобила е запориран , или обявен за краден ,(ама нотариуса не го бърка , той пари не връща и отговорност не носи )що взема пари тогава нямам идея (щото в парламента има много прависти) рекета на държавата няма край!!!

    Коментиран от #12

  • 4 qwerty

    0 1 Отговор
    само балъците плащат в кат-софия. регистрацията става за 1 час+канал. е ако автомобила, който се регистрира е "по-така/"съмнителен" всеки ще даде едни пари ......
  • 5 бсжю

    0 0 Отговор
    Това е добре че повече няма да попълваш декларации в общината като малоумник, но наистина.. до кога ще трябва да се ходи на нотариус за едно МПС в нашата прекрасно устроена държавица.. За един телевизор от 800лв. не трябва да ходиш на нотариус а за една 15годишна тояга от 500лв трябва да правиш хиляди гимнастики при нотариуса...
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Поизчакайте малко да видим колко ще работи това чудо на техниката. Те сега се хвалят, че са го купили и уж ще работи. Някой ще им го внедри, общината ще откаже да плаща поддръжка и до 3-4 месеца няма да има и помен от гръмкото чудо на администрацията. Да не говорим за лелките, които ще трябва да работят с чудото. Когато внедряваш чудо трябва да си обучиш персонала, а не да очакваш чудеса от тях. Все едно като имало камери за наблюдения във Варна и София, половин година издирват две коли и се оказа, че инвестираните 10млн. лева са отишли на вятъра. И тук в пълна сила ще се затвърди поговорката "хубава работа ама българска". Българската администрация е майстор на кухите практики.
  • 7 гост

    0 2 Отговор
    Къде се прехвърляла колата при нотариус, та и тук да им плащаме само!!? А там където не прехвърлят при нотариус, никой не плюе по улиците, не си хвърля боклука на едно място, като види бялата линия на паркинга и си я паркира колата на 5 см от нея, мястото на инвалида стои празно и в 3 ч през нощта стои на червен светофар и чака зеленото. Вие такива ли сте, та уете само!!!? Запорът се вписва в регистъра за залозите и само КАТ има достъп, какво са виновни нотариусите!? Малко ви е, трябва поне три пъти да ви вдигнат цените за регистрация на автомобил....

    Коментиран от #10

  • 8 Георги

    0 0 Отговор
    Много съм съгласен с последните 2 поста на "Гост". В белите държави много неща са на светлинни години от нас, та нотариусите в случая са ни последния проблем. Манталитетът ни е най-големия мор на нас. Оправия няма...
  • 9 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 10 Диман

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Нотариусите нямат място в процеса на продажба на кола!Даваме грешни пари и така ги направихме милионери!!!
  • 11 antropos

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Наскоро новият МВР министър съобщи, че е възможно да ти идват на крака, за да регистрират колата ти. Срещу 9 или 13 лв и по постоянен адрес! Кога и дали това ще заработи, не знам, но ще си е чудесен начин да се избегне и висенето, и джамбазите!
  • 12 antropos

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гошо прупрунков":

    Не, не е само в София! Например в Русе е същото - убийствен "ред" и петдневно /минимум/ чакане. Лично аз предпочетох да платя, защото не мога да си взема отпуска, за да вися в КАТ. Пък и като теглиш чертата, се оказва фифти-фифти - дали ще загубиш от надника си или ще си платиш, все тая!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове