Last news in Fakti

25 Януари, 2015 17:29 18 789 28

Нови талони за автомобилите от март

  • нови талони-
  • автомобилите-
  • глоби-
  • унгария-
  • гърция-
  • санкции-
  • малкия талон-
  • големия талон

Промяната е заради солените глоби на пътя за наши шофьори в Гърция и Унгария

Нови талони за автомобилите ще има от март. МВР сменя свидетелствата заради големите глоби, които налагат на нашите шофьори в Гърция и Унгария, съобщи Нова тв в свой репортаж. Български водачи отнасят санкции от хиляди евро, защото не носят със себе си големия талон при пътуване.

Росен Калпачки е собственик на превозваческа фирма в Благоевград. Заради липсата на голям талон у шофьора катаджиите в южната ни съседка са го глобили с 9224 евро, припомни медията.

От няколко години гръцките власти изискват големия талон при всяка проверка на пътя. В малкия няма данни за допустимата маса на тира, както и за натоварването на осите, например, което често е повод за огромни санкции. Затова всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия.

Най-голям е проблемът с колите на лизинг, тъй като шофьорите притежават само копие на големия талон, докато не ги изплатят напълно. То обаче не се признава от властите на пътя в Гърция и Унгария. Лизингодателите очакват и друг проблем.

"С промяната в малкия талон ще отговорим на изискването на всеки контрол да установи какви технически параметри има по документи, но формално, ако искат да им се предоставя „част едно”, на нашите малки талони продължава да пише „част две”, обясни Борислав Тодоров.

Заради тази уж формална подробност, въпреки че сме изпълнили изискванията, отново може да се наложи да плащаме солено на пътя.

Затова Росен Калпачки вижда решението другаде: „Единственото решение е банките да си върнат големите талони на собствениците на колите и да няма никакъв проблем. Другият вариант е пак свързан с даване на пари - да бъде само един талон”.

Все пак шансът да се отървем от глоба, ако пътуваме в Гърция или Унгария, е по-голям, ако имаме от новите талони. В момента тече обществена поръчка за изработването им, а променените свидетелства ще ни струват 9 лева. Всички стари талони остават валидни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    5 1 Отговор
    Големи..малки...средни талони...Къде го има това освен тук???Простотия колкото искаш...
  • 2 Vasik Atanasova

    4 1 Отговор
    ПАК ЩЕ ПЪЛНИМ ХАЗНАТА НА БАТ БОЙКО

    Коментиран от #7

  • 3 dyd

    1 1 Отговор
    От началото на май трябва задължително да сменим колите.До 1год. максимум.
  • 4 Омерзен от некадърността

    3 1 Отговор
    "С промяната в малкия талон ще отговорим на изискването на всеки контрол да установи какви технически параметри има по документи, но формално, ако искат да им се предоставя „част едно”, на нашите малки талони продължава да пише „част две”, обясни Борислав Тодоров.

    Ами, г-да, просто погледнете комплект германски документи, за да забележите, че малкият талон, който се носи при шофиране на автомобил и в който са отразени обсолютно всички технически параметри на автомобила, се означава като "TEIL I" (Част 1). Големият талон, който се пази вкъщи, съдържа много по-малко информация и се означава като "TEIL II" (Част 2),
    Направете малък талон с всички данни и просто го назовете "Част 1", а големият талон - "Част 2".
    Явно е много трудно яловите ви микроскопични мозъци да го осмислят или копират от германския опит.
  • 5 onq s konq

    1 3 Отговор
    Не раэбирам къф е проблема ако си носиш в тия двете държави и двата сегашни талона.

    Коментиран от #6

  • 6 Омерзен от некадърността

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Проблемът, Колега, е в случаите, когато автомобилът е лизингов.
    В този случай големият талон остава в лизингодателя до пълното изплащане на автомобила.
    А в Гърция и Унгария не признават нотариално заверени копия.

    Коментиран от #8

  • 7 ghost navigator

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    ДАААААААААААА
    ЗА ВСИЧКО БОЙКО Е ВИНОВЕН
    А КОМУНИСТИТЕ ДЕТО ЗАТРИХА ДЪРЖАВАТА И СЕ НАДЯВАТ НА СТАРА СЛАВА....ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ СМЕ БИЛИ НАРАВНО С АВСТРИЯ И ГЕРМАНИЯ НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ТОВА
    ТО АКО БИЛО ХУБАВО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЯЛ ДА Е КОМУНИЗЪМ
  • 8 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Омерзен от некадърността":

    Ами в тъкъв случай тия лиэингови автомобили ако се эабранят,иэлиэа че проблема с талоните отпада?!
  • 9 999

    3 1 Отговор
    А след девети стигаме до 29 в света. Летим в космоса, атомна централа с 6 реактора,торови заводи,военна промишленост,на второ място по образование в света и то безплатно,язовири и каскади които и днес дават 1 трета от тока,селско стопанство с 60% износ за Европа,наука и изкуство,5 дневна работна седмица,безплатна медицина и много други.Всеки които е участвал в управлението на страната ни последните 25 е престъпник.А строя не ме интересува стига хората да живеят добре.

    Коментиран от #11

  • 10 Красо Зелето

    1 1 Отговор
    Хубавото е, че не задължават да подменяме талоните, а само който иска! Това по-скоро е като информация, да знаят бъдещите собственици на автомобили. Тези които вече имат такива талони, от старите, трябва или да ги сменят, или да си носят с тях големия талон.
  • 11 ghost navigator

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    било безплатно това онова-безплатен обяд няма.
    днес плащаме за всичко
    и за това което го изброяваш

    Коментиран от #14

  • 12 инфо

    3 1 Отговор
    ДОЙДЕ ВРЕМЕ НИЕ ДА ГЛОБИМ ДАРЖАВАТА ЗАРАДИ ТИЯ ГРЕШКИ ГЛОБИХА НИ И СЯ НАШ РЕД ВСЕКИ КОЙТО ОТИВА В КАТ И СИ СМЕНИ ТЛОНА ТРЯБВА ДА МУ ПЛАТЯТ ПАТНИ И ДЕНЯ КОИТО ГУБИМ ДЕТО ЧАКАМЕ ОПАШКИ + ГЛОБА ЗА ВСИЧКО = 200ЛВ АКО МИСЛИТЕ КАТО МЕН ТРЯБВА ДА ИМА ПРОТЕСТИ КОЛКОТО МАЛЧИМ ПОВЕЧЕ НИ ВЛИЗА ТОВА АКО БЕШЕ В НЯКОЯ ДРУГА ДАРЖАВА ЩЕШЕ ДА ИМА НЯКОИ УБИТ
  • 13 миро

    2 1 Отговор
    Това за всички коли ли важи- и за тирове и за трабантчета ?
  • 14 999

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "ghost navigator":

    Само едно уточнение 89г.България е с 8 милярда дълг и приблизителни активи за 300 милярда които се продаваха и крадяха последните години. Сега имаме пак толкова външен дълг и една разграбена държава без достойнство с мазни политици произвеждаща проституция наркомани и убйства.Сега плащаме Цанков Камък ,КТБ и други големи кражби в които е участвал и твоят бог Б.Б.иЦ.Ц. П.С само КТБ е колкото дългът на България 89г.

    Коментиран от #19

  • 15 дженев

    4 2 Отговор
    Да му .ера на ЕВРОСЪЮЗА. Нали и двете изброени държави са нейни членове.Как така не признават.Нали талоните ни са по техни изисквания.Инфо е прав ,че ако не се признават в рамките на съюза всички глоби трябва да бъдат поети от КАТ.
    Издали са невалидни документи.Егати тъпотията......Ми тогава Гърци и Унгарци да карат в България с талони на Български иначе
    9000 евро глоба.....
  • 16 kucho

    1 1 Отговор
    Те ни искат пари , пък ни си мълчим . Конфискация на Гръцки и Унгарски автомобили . Все има за какво . Това докато не прогледнат в малкия талон и не осъзнаят , че там са налични всички необходими данни . Като видиш марката и модела превозно средство , не знаеш максимално допустимата маса ли ?
  • 17 миседниш накура

    3 1 Отговор
    да се глобяват гръцки и унгарски коли за непреведени талони,да им се изисква и договор за покупко-продажба,актовете за раждане на предишните собственици в оригинал и копие заверено в посолството на България,че може да е крадена колата и да е фалшив талона.....а си и византийските и унгарски катъри
  • 18 попай

    1 1 Отговор
    ми така е нас ни мачкат навсякъде а ние неможем да направим нищо дори и на наша територия катоима санкции за нас навън да има санкции и за тях тук за каквото се сетим -ама нали сме си дпеблизци ще си ни клатят цял живот и ние само ще се усмихваме и ще плащаме да сме живи и здрави стягайте задниците
  • 19 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "999":

  • 20 КАТ каца без дъно

    1 0 Отговор
    Като каца без дъно с вечно жаден алкохолик вътре, КАТърите смучат народна кръв като пиявици ненаситни. Днес са талони за Унгария и Гърция, вчера бяха талони за притежание на газова уредба, онзи ден бяха нови номера. Винаги ще гърчат народа и ще го доят. Купете си коли с унгарски номера, научете 50 думи на унгарски ( от които 48 псувни) и с думи благи посрещайте КАТ ако ви спре.
  • 21 666

    1 1 Отговор
    Дисциплинарно уволнение на всички служители в посолствата на Гърция и Унгария. Реципрочни глоби за талони от същите държави ако не са на български.И докато не съм забравил ,един здрав седесарски ШУТ за такива като 999. Още 15г. бродене през пустинята остана. Дано чинията от Бузлуджа ви натовари и отведе в неизвестна посока.
  • 22 JORO

    0 0 Отговор
    Samo ni reketirat .. -- UJASSS
  • 23 екс

    0 0 Отговор
    КАТ вън от МВР
  • 24 onq s konq

    0 0 Отговор
    Толкова ли е трудно да се сетим че истинската причина эа неприемането на малкия талон в тия 2 държави е крайно належащата им нужда от попълване на праэните им хаэни чреэ глоби "эа каквото и да е"?!Ами ако не е "непълнота в талона",ще е "ненапомпена по норма реэервна гума" и пак ще искат пари от нашите шофьори!И нека не търсим обеэателно вината в нашата автомобилна администрация и да иэдаваме нови талони,а да предприемем реципрочни мерки эащото подобни държави само от това раэбират.Така както "решихме" нещата с Турция,която рекетираше наред българските ТИР-ове преди иэвестно време на границата!
  • 25 Киро

    0 2 Отговор
    Вместо да си чешете езиците (и то неграмотно) и да си пилеете времето по форумите, вземете се хванете у работа!
    Тръгнали сега да охкат и ахкат за 10те лева дето щели да им вземат.

    Ми карайте си със старите талони бе и си носете големия в чужбина, кат не ви харесва.

    Ако някой тръгне да направи нещо - лошо било, ако нищо не прави - пак лошо било, на вас, мрънкачите, никой не може да ви угоди.
  • 26 666

    0 0 Отговор
    А тези които ни управляват днес,какви са били по времето за което бленуваш??Да не би да са работили на полето тогава или някакви други случайни хора??Ако не те,то техни близки и приближени са били на някакви постове и сега ни управляват и крадат същите тогавашни управници!!Случайни хора в правителството и парламента няма и сегашното ни положение е следствие на тези 45 години комунизъм!!
  • 27 Цъцъцъ

    0 1 Отговор
    "МВР сменя свидетелствата заради големите глоби, които налагат на нашите шофьори в Гърция и Унгария, " ей това му разтърси най-много. Що на мене ще ми го сменят, заради това, че някой пътува до Унгария или Гърция. Ми аз не пътувам. Който ходи до тези страни да отиде и да си извади нов. Май Гърците още на са си привели регистрационните табели (номерата) на колите по европейските изисквания. А ние вече два пъти до тук, щото Европата искала. За наша сметка разбира се.
  • 28 Yorkishev

    0 0 Отговор
    Това няма да е задължително за рамките на България. Научете закона, или ако не можете да помните си го извадете и преснимайте тази част в която се упоменава, че подмяната на каквито и да е контролни талони на МПС не е задължителна, и си го носете с вас. След като ви отбият МВР за проверка и ако случайно искат да ви глобят за това, им извадете и им прочетете! Защото много от съставените глоби за нарушения са съставени неправомерно и незаконно, именно защото спряният за проверка не знае по дадения член и основание какво е описано в него и същото незнание е и за служителите на МВР. Дори понякога знаят(има и уки но са лимитирана серия)но се правят на ударени защото знаят че в нашия закон има 1000 вратички и при едно евентуално обжалване могат да използват срещу вас, и шофьора като си трайка и те си го аргасат! Не позволявайте да ви изнудват и потъпкват гражданските права на Република България! Аз например и до ден днешен все още си карам автомобила със стария талон, като имам предвид стария казвам този сивия хартиения който е като книжка. Мнозина тука от вас които четат това в момента няма да знаят за какъв талон им говоря, ако са шофьори от 2005г. Както и много млади надъхани корумпирани милиционерчета го гледат на пътя като голям камък, но иначе полицаи ми станали, дори и изпитите не са в състояние да си вземат и покрият елементарните нормативи, но иначе надъхани, но смешни; неуки; без грам интелект и нефизически подготвени - повечето(има и лимитирани серии). И тези младоците които са на служба от вчера и не са виждали такъв талон нито като полицаи нито като шофьори и тръгват разбирашли арогантно да искат да глобяват. Но едно изречение от моя страна и потъват в дън земя, защото са непрофесионално подготвени. Така че можете да си карате в България дори и с тези талони, аз до сега не съм глобяван и няма и да ме глобят. А колкото до автомобила, не е жигул, немски е, просто е регистриран 2002г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове