Last news in Fakti

24 Декември, 2014 16:50 2 057 7

Министър Танев се извини за изказванията си във Враца

  • тодор танев-
  • министър-
  • изказванията-
  • враца

От БСП пък заявиха, че обмислят да поиска оставката му

Министър Танев се извини за изказванията си във Враца - 1
Снимка: БТА

Министърът на образованието проф. Тодор Танев се е извинил за изказванията си по време на открит урок по химия пред ученици от врачанското училище СОУ „Христо Ботев”, съобщиха от „Дарик“. Той използва страницата на предаването „Дарик кафе” във Facebook, за да изрази своето становище около скандалното видео с учениците.

Министърът отбелязва, че вече е написал и официално извинение отново в социалната мрежа, ако някой се е почувствал засегнат.

„Което най-вече казах на учениците е да вземат пример от Мария Кюри, която е по-голям учен от другите, защото е два пъти Нобелов лауреат и то по две различни науки в „мъжки времена”, пише Танев.

„Напоследък имам множество ценни срещи, каквато беше и тази във Враца, с още много учители и ученици по страната, на които обсъждаме така нужните реформи в образованието. Срещам разбиране, идеи и подкрепа за законопроекта. Реформата в образованието е най-важното, което предстои в Новата година”, посочва още той и изразява своята готовност за диалог по темата.

От БСП пък заявиха, в писмо изпратено до медиите, че обмислят да поиска оставката на проф. Танев. В позицията на партията се казва, че Танев се е погаврил с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор и дългогодишен ръководител на катедра Политология в СУ "Св. Климент Охридски".

От БСП смятат, че е недопустимо омаловажаването на делото и приносите на тези личности.

Пълният му текст на позицията на партията гласи:

„На 9 декември 2014 година се случи един от най-скандалните епизоди в културния живот на Следосвобожденска България. На този ден министърът на образованието и науката Тодор Танев се погаври с институцията, която представлява, както и с високото си звание на професор, дългогодишен ръководител на катедра „Политология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Тогава на открит урок по химия пред ученици в СОУ „Христо Ботев” гр. Враца, той дава крайно негативни и подигравателни оценки и характеристики на възлови имена от науката, превърнали се в символ на обществения прогрес.

Недопустимо е омаловажаването на делото и приносите на френския учен Фредерик Жолио-Кюри, заради участието му в антифашистката съпротива. Недопустимо е пренебрежителното отношение на министъра към Михаил Ломоносов, основоположника на руската наука и изящна словесност. Недопустимо е и подценяването на научния принос и обществена дейност на проф. Асен Златаров заради книгата му „ В страната на Съветите”.

Професорът по публична администрация би трябвало да знае, че Фредерик Жолио-Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1935 година заради откритата от него и съпругата му изкуствена радиоактивност. Той доказва разпада на атомните ядра на урана при бомбандиране с неутрони. Фредерик Жолио-Кюри е основен организатор на строежа на първия атомен реактор във Франция. Фредерик Жолио - Кюри е член на Френската академия на науките и на Академията по медицина - произведен е в Кавалер на Почетния легион.

Проф. Тодор Танев би трябвало да знае също, че Михаил Ломоносов е бележит световен учен, който първи открива съвременното определение за физико-химия. Ломоносов открива закона за запазване на масата при химични реакции. Обосновава закон за запазване на енергията. Развива теория за молекулярния строеж на веществата и за природата на топлината. Ехидниченето на проф.Танев може да намери обяснение само в това, че той по принцип не обича нищо руско, не обича даже гениите на руската наука и култура.

Българският министър на образованието и науката би трябвало да знае още, че през 30-те години на ХХ век проф. Асен Златаров създава у нас дисциплината браматология, че той е ученият, открил специфична реакция на нитритните йони, наречена на неговото име в световната научна литература. Наред с това проф. Златаров е създателят на биохимията в България и председател на химиците у нас от 1929 г. до смъртта си през 1936 г.

В нетрадиционен стил проф. Танев изрича пред учениците в съседния кабинет по история и друг шедьовър: „да се държат твърдо с „маджари, евреи, арменци, докато омекнат”.

Да оставим встрани политическото мракобесие, с което са наситени словата на проф. Танев. На такъв начин на изказ сме свидетели вече четвърт век. Най-поразяващо е, че с пропуските в своето прогимназиално образование, с неграмотните си и пълни с дебелашко самочувствие оценки, господин професорът доказва собствената си духовна нищета и професионална неподготвеност. Като министър от квотата на Реформаторския блок г-н Танев нанася удар и върху мита за „красивите и умните” негови съратници – протестъри, които преди една година окупираха Софийския университет, давайки заявка, че те са носители на образованието и културата, на „новия морал”.

Всеки индивид с достойнство, при наличието на такива, позорящи факти, би подал веднага оставка, заради усещането си, че е допуснал крупен духовен провал. Българската общественост все още се надява, че в дните преди Нова година така ще постъпи и министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев.

НС на БСП заявява, че ако проф. Тодор Танев не намери в себе си сили да постъпи по достоен начин, БСП Лява България ще постави в Народното събрание въпроса за незабавна оставка на министъра на образованието и науката. Надяваме се, че тази позиция ще бъде подкрепена от всички парламентарно представени партии.“

Факти.бг припомня, че откритият урок се е провел в началото на месеца, но клипът се появи едва вчера и предизвика бурни реакции. Посочвайки портретите на известни учени в кабинета по химия, Танев с няколко изречения отхвърля научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, изтъквайки в същото време постиженията на двукратния нобелов лауреат Мари Кюри.

„Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, „за да се фука”, казва министърът. „На Фредерик му се е отворило по политически причини, защото е бил в Съпротивата като в „Ало, Ало”, продължава Танев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 1 Отговор
    Защо ще се извинява? Последния абзац на статията е абсолютно верен. Подробно трябва да се чете и да се отсява истината. Не трябва да се смесват откривателите с учените. Отново казвам, че министъра е прав.

    Коментиран от #4

  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Оденакъде ше се иэвинява?Човека с прибежки и припълэявания станал министър,иэвинения ще поднася на Сульо&Пульо!Така си мисли,така го говори-това е положението!
  • 3 std

    1 1 Отговор
    Великолепен министър на образованието, слънце. Първо, бих го попитал колко време е бил член на БКП, та сега от Савел се превърнал на Павел. Би следвало също да знае, че Мария Склодовска само е добавила Кюри и е станала Мария Склодовска-Кюри, както и Фредерик Жолио е добавил Кюри и станал Фредерик Жолио-Кюри. Но от професор по политология не може да се очаква нищо друго. Горко на българското школо и на горките даскали (даскал не е обидна, а почетна дума, направиха я обидна комунистите, като първата им работа беше да избият попа, даскала и кмета по селата).
  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    Добре, че и ти не си министър...
    П.П. Той разбра грешката и се извинява, ти на какъв се правиш незнам...
  • 5 Българин

    2 0 Отговор
    Здравейте драги ми критици и коментатори!
    Радвам се, че всеки от вас е малко или много информиран за различните видове история и случки за развитието на дадени личности и факти за тях, които в повечето случаи сте научили от Интернет или исторически книжки позволени да бъдат тиражирани за масовите читатели. Така да бъде. Не мога да оспорвам нито един от коментарите.
    Виждам че всеки има доста дълбоки разбирания към човека направил груби изказвания към личности които и той самия не е познавал. Или по-скоро познава от книжките и информацията добита от всеобщото пространство. До колко е запознат и господина в предаването не знам и не го познавам що за личност е.
    По-скоро бих коментирал факта, че всички българи обичат да оплюват сънародниците си и да величаят чуждото, като че ли ще направят добро впечатление на нации, които се стараят да покорят други такива. Особено нас Българите. Защото сме неудобни. Защото сме на неудобно място за тях и използвайки истории да ни настройват един срещу друг. И въпреки големите им успехи и дългите периоди на потискане и манипулации, Българската нация е оцеляла над 7400 години. Най-старата нация без прекъсване с добри и лоши моменти. С велики личности, които слабо познаваме, а много нации дори не се досещат че са Българи. За тях няма значение, а по-скоро завист и омраза с цел пълното ни унищожение като нация. Защото ги е страх!
    Моето послание е да се обичате и помагате един на друг БЪЛГАРИ. Не си пречете и не се спъвайте един друг. Който е неугоден и пречи на нацията, го свалете и заемете неговото място. Стига само оплювате и давате акъли. Помагайте за бъдещето на нас и вашите деца, за благото на тази свята родина, не копирайте чуждото, а бъдете такива каквито сте.
    Помогнете на България, а не на Тях да ни унищожат!!!!
  • 6 Тодоров

    1 0 Отговор
    Та както съм коментирал, след като бе обявен персоналният състав на последното ни правителство: "Това е правителство на доказали се негодници". За всеобщо съжаление.......поредното потвърждение.
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор
    БСП-то му приписва следното изречение, казано в съседна стая:

    „да се държат твърдо с „маджари, евреи, арменци, докато омекнат”.

    Както пише Гор Видал - "Най-лошо е да те набедят, че си антисемит" .
    Точно по тази причина смятам, че червените кхмери са налучкали ваксата на времето и ще съборят този министър, след като тънко, тънко го набедиха, че е антисемит. Въпрос на време.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове