Last news in Fakti

7 Януари, 2015 11:02 1 556 3

Ангел Джамбазки: Президентът и военният министър не са чели закона

  • ангел джамбазки-
  • президентът-
  • военният министър-
  • закона-
  • росен плевнелиев-
  • бежанци

С нарастващо безпокойство следя административния хаос, в който се хвърлиха МВР и Министерство на отбраната, по темата за пресичане на нелегалната имиграция. Повече от година предупреждавам, че до подобна ситуация ще се стигне. Днес това вече е факт.

Ако за последната година и половината нищо не се направи, то вина носи нескопосаното управление на БСП, ДПС и „Атака“. Днес, обаче, не може да има никакви извинения за бездействието. Според регламента „Дъблин 2“  всеки, който е получил статут на бежанец или хуманитарен статут, рано или късно ще ни бъде върнат. Въпросът е защо се допусна и продължава да се допуска Държавната агенция за бежанците да раздава статути на килограм на хора, които са чисто и просто икономически имигранти, при това незаконно влезли на наша територия (извършили са престъпления). 

Искрено съм потресен от изказванията на президента Росен Плевнелиев и на военния министър Николай Ненчев. Те показват отчайващо непознаване на закона. Подобни приказки на едро и без покритие биха могли да изрекат хора, които не са чели Закона за отбраната и въоръжените сили. Недопустимо е главнокомандващият и военният министър да обясняват как армията не може да защити границата на държавата. С подобни изказвания доказваме, че де факто сме неспособни да защитим държавата. Неуместни са внушенията на Плевнелиев, че дислоцирането на въоръжени сили за охрана на границата щяло да се изтълкува от Турция като агресия. България е суверенна държава и има право да защитава границите и територията си с всички налични средства. Не отива на държавния глава да държи сметка повече за притесненията на чуждите държави отколкото за интересите на България.

Отделно от това е недопустимо главнокомандващият и министърът на отбраната да заявяват, че армията ни не може да се справи с охраната на границата. С набързо направените си изказвания двамата публично заявиха, макар и иносказателно, че армията ни не може да се противопостави дори на нелегалната имиграция. Подобно поведение може да бъде окачествено само като безотговорно, дори като антидържавно.

Следва да припомня и на двамата, че в редица държави-членки на ЕС армията участва активно в борбата с нелегалната имиграция, какъвто пример е Италия.

Нелегалната имиграция е предизвикателство пред сигурността на държавата и обществото очаква действия, а не тюхкане от държавните мъже.

ВМРО продължава да поддържа тезата, че е необходимо довършване на защитното съоръжение по цялата граница с Турция, засилване на контрола по морската граница и увеличение на щата на „Гранична полиция”. Отделно от това правителството следва да поиска допълнителна помощ от Европейската комисия по линия на механизма „Фронтекс”. Информацията за повече от 150 опита на ден за незаконно пресичане на южната ни граница ни връща към най-песимистичните прогнози за нова вълна от имигранти.

Президентът и военният министър да не бягат от отговорност, а да покажат мъжество.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Немезис

    0 0 Отговор
    Цитан от текста:Президентът и военният министър да не бягат от отговорност, а да покажат мъжество.
    Мъжество може да покаже само мъж.Не всеки който има мъжки полов орган между краката е такъв
  • 2 Ник

    0 0 Отговор
    Дано по- скоро да дойдат изборите, че по смотан Президент в новата история на България не е имало!
    Все още не мога да разбера и не приемам идеята армията да стои и да "дебелее" в казармите.
    Това е въпрос от национална сигурност и не виждам причина да стоят на страни от проблема

    Коментиран от #3

  • 3 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Колега, такова чучало нали не мислиш, че може да стане случайно президент?! Той си е подготвян човека, което означва, че е силно зависим, а моето лично мнение, че той е плод на новите евроатлантически ценности. :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове