13 Януари, 2015 09:53 842 2

Вучков: Абсурд е да се твърди, че издирването на Сертов е струвало 500 000 лв.

  • веселин вучков-
  • издирването-
  • сертов-
  • струвало-
  • петко сертов

Няма никаква информация за европейците, които се бият за ИД, заяви още той

Вучков: Абсурд е да се твърди, че издирването на Сертов е струвало 500 000 лв. - 1
Снимка: БТА

Абсурд е да се твърди, че издирването на Сертов е струвало 500 000 лева. Заяви в БНР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по повод завръщането на Петко Сертов.

Има стотици случаи на издирване на български граждани в шенгенската информационна система и Интерпол, защото местонахождението им е неизвестно, коментира Вучков.

Двама висши служители на "Криминална полиция" са били командировани в Гърция за два дни, за да направят контакт с гръцките служби, заяви той. Служителите на гръцкото ведомство са направили доста опити да установят местонахождението на Сертов, но не са могли. Министърът е уведомен веднага за завръщането на бившия шеф на ДАНС.

В МВР не е имало предварителна информация, че съпругата и братът на Сертов тръгват да се срещат с него в чужбина:

„Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно едно облитане. Обаче половин милион!? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори. Но, наистина, най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят общо взето дори преди 1 месец беше приключил.“

В нощта срещу 1-ви януари българската гранична полиция е задържала хаитянин с френско гражданство по искане на френските власти заради родителско отвличане на дете.

„Вчера се проведе съдебното заседание в Хасковския окръжен съд. Това е по първото искане – за родителско отвличане. След това детето беше настанено за няколко дни в социален дом и след това се прибра с майката във Франция. Но, получихме, нова европейска заповед за арест с основание подозрения в тероризъм. Предстои до края на седмицата Хасковският окръжен съд, по отношение на същото лице, да гледа отново това искане – за европейска заповед за арест – вече на ново основание.“

Когато имаме предварителен обмен на информация, българските служби работят добре с партньорските и не е проблем да бъдат установени и задържани лица, преминаващи през страната, обобщи Вучков. Проблемът е, че стотици граждани на страни от Средна и Западна Европа могат да с валидните си документи да преминават през територията на България и на Турция и да се сражават за ислямистките групировки, след което да се върнат в страните, от които са дошли, а страните, в които живеят, често нямат данни за тях.

Според Вучков спорът за охраната на границата ни от армията е "много безсмислен":

„Никога не е ставало дума за това с танкове, с БТР-и, с извадени оръжия някой да стреля по бежанци или срещу турските власти. Никога не е ставало дума за това! Въпреки всичко, аз си оставам на мнение, че няма нито законодателен проблем, нито организационен, армията да помага на полицията за осъществяване на гранично наблюдение. Нищо повече. Тъй като в момента няма такава сериозна необходимост, за момента ще се справим със собствени сили – на МВР и на гранична полиция, но утре на Министерски съвет ще взема конкретен график. Преди да говорим за хора, трябва да се свършат много други неща – няма пътища. С Министерство на земеделието започваме да изграждаме една артерия от пътища успоредно на браздата и в подходите към нея около 100 км. За това ще са необходими няколко седмици докъм 2-3 месеца. Независимо дали ще бъдат гранични полицаи, бежанци или армейци, те трябва да се движат по сравнително безопасни пътища. След това правим график за удължение на инжинеро-техническото съоръжение. Там има много тежки административни процедури. Едва след това ще мислим дали трябва да усилваме периодично състава на "Гранична полиция" с допълнителен човешки ресурс.“

Изпращането на близо 1000 полицаи от вътрешността на страната по границата поражда големи проблеми, призна министърът. Хората не могат да ползват отпуските си, нито да работят по преписките си в съответните РПУ.

Вучков коментира и реформата в МВР. Към момента всички служители на ведомството – 41 000 души са първа категория труд и липсва вътрешно степенуване и диференциране на държавната служба, сподели той. Промените ще засегнат новоназначените служители в някои дирекции на ведомството:

„С полицейски и пожарникарски правомощия в България , в момента, работят 35 531 служители на МВР. Всички останали 12 000 отгоре работят по трудов договор или специфична администрация, която е 5000 човека. Тоест 41 300 са тези, които са държавни служители и всички са първа категория. Необходимо е диференциране – тези, които не са администрация, както и някои дейности, които не са толкова тежки – например специална куриерска служба, дирекция: "Български документи за самоличност", телефон 112 – да се подчиняват на регламентите на Закона за държавния служител. Това е изключително важно, за да има вътрешно степенуване. Не толкова по отношение на възнагражденията им, макар че и това е важно, а като последица за пенсионно-осигурителната система. Не е нормално МВР да генерира годишно пенсионери, чиято средна възраст за излизане в пенсия да е 49 или 50 години.

Някой ще попита не може ли по-радикално да се подходи – действащите служители в тези администрации да се преподчинят автоматично по силата на Закона. Това, по принцип, на теория, би могло да се осъществи, но са необходими не по-малко от 150 милиона лева обезщетения, тъй като тези, които в момента работят на държавна служба в МВР, се подчиняват на Закона за МВР до един. Държавата, в лицето на МВР, им дължи обезщетения, немалко на брой. Средно един служител, когато напуска държавната служба, получава не по-малко от 10-15-20, а някои и 30 000 лева обезщетение.“

Тази седмица започват срещите с всички синдикати, всички парламентарни групи и с неправителствения сектор, коментира Вучков.

„Нашият екип няма намерения да се отказва от тази реформа. Тя се отлага от дълго време и трябва да се постави началото ѝ. Но не виждам причина синдикатите да не са съгласни на такава реформа. Основно в синдикатите членуват пожарникари и полицаи, които са на улицата.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 0 Отговор
    Това, по принцип, на теория, би могло да се осъществи, но са необходими не по-малко от 150 милиона лева обезщетения, тъй като тези, които в момента работят на държавна служба в МВР, се подчиняват на Закона за МВР до един. Държавата, в лицето на МВР, им дължи обезщетения, немалко на брой. Средно един служител, когато напуска държавната служба, получава не по-малко от 10-15-20, а някои и 30 000 лева обезщетение.“


    още ли смятате неплащането на данък мпс и други данъци за престъпление? и това 4е ако вси4ки сте плащали данъците държавата щяла да цъфне и върже и да мине швейцария?
  • 2 кмета

    0 0 Отговор
    а на договорите за сътрудничество кои им плаща бройката е по 3
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове