Last news in Fakti

22 Януари, 2015 20:15 1 590 13

Плевнелиев призова за актуализация на бюджета за отбрана

  • плевнелиев-
  • актуализация-
  • бюджета-
  • отбрана-
  • нато-
  • борисов

България е надежден съюзник и партньор в НАТО

Президентът Росен Плевнелиев призова националният бюджет за отбрана да бъде актуализиран през 2015 г., с което България да отговори на поетия ангажимент на Срещата на върха на НАТО в Уелс за повече инвестиции в отбранителните си способности. Държавният глава разговаря днес на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след което двамата дадоха съвместна пресконференция.

Президентът припомни, че постепенното нарастване на разходите за отбрана е заложено и в приетата Програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“. С програмата се въвежда дългосрочно планиране на отделяните средства за отбрана и осигуряването на  финансиране за седемте приоритетни проекта за модернизация на Въоръжените сили.

„България е стратегически съюзник и партньор на НАТО в Югоизточна Европа, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който подчерта, стабилизиращата роля на страната ни в регион, разположен в близост до редица кризисни ситуации в Близкия Изток, Северна Африка и Украйна. Йенс Столтенберг подчерта, че поетият от държавите членки ангажимент за нарастване на средствата за отбрана при подобряването на икономическите им показатели е нужно както за повишаване на собствената им сигурност, така и за съхраняване на отбранителните възможности на Алианса.

България разчита на подкрепа от своите партньори в НАТО за превъоръжаване и технологична модернизация на въоръжените си сили, посочи държавният глава и подчерта, че страната ни трябва да намали зависимостта си от един оръжеен доставчик, както и по отношение на  поддръжката на въоръжението и бойната техника. „Постигането на оперативна съвместимост на Българската армия с армиите на съюзниците ни от Алианса е задължително условие за ефективното изпълнение на съвместни мисии. Това е приоритет за българския парламент, правителство и за президентската институция“, каза още Росен Плевнелиев.

Променената среда на сигурност в региона на Черно море налага провеждането на повече и по-мащабни тренировки и учения, беше отбелязано още по време на пресконференцията. За обучението на съюзническите войски може да се използват по-ефективно и изградените вече съвместни военни съоръжения у нас, отбеляза държавният глава.

Предприетите от НАТО мерки за повишаване на сигурността в Източна Европа, като присъствието на повече патрулни кораби в Черно море, имат изцяло отбранителен характер, заяви Йенс Столтенберг. Предстои в Източна Европа да бъдат установени шест многонационални елементи за Командване и управление на НАТО, чиято цел е да планират провеждането на съвместни учения и да подобрят координацията между националните командни центрове и командните структури на Алианса. Кризата в Украйна и терористичните заплахи налагат по-засилено присъствие на НАТО в нашия регион, стана ясно от думите на генералния секретар на Алианса. В страната ни ще бъде разположен контролно-команден център в рамките на Плана за готовност за действие на НАТО. Подобни центрове ще има още и в З-те балтийски страни, Полша и Румъния. Целта е тези звена да свързват националните сили с тези на НАТО, обясни Йенс Столтенберг.

„Готови сме да предприемем необходимите мерки за да можем да защитим всичките си съюзници срещу всякакви заплахи“, категоричен беше Йенс Столтенберг.

Споделянето на ресурси между съюзниците от НАТО в рамките на инициативата „Интелигентна отбрана“ е от ключово значение за постигането на повече ефективност в условията на финансови затруднения, отбеляза президентът Плевнелиев. Според българския държавен глава страната ни има потенциал да се специализира в областта на медицинските способности, кибер-сигурността, логистиката и разузнаването. Държавният глава потвърди и подкрепата на страната ни за политиката на „Отворени врати“ на Алианса.

Нарушаването на суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост създават заплаха за стабилността и мира в Европа, беше общата позиция на държавния глава и на генералния секретар на НАТО. България е водеща нация във Фонда на НАТО за осигуряване на медицинска помощ и рехабилитация на ранени украински военнослужещи, стана ясно от думите на държавния глава.

„Оставаме ангажирани с мисията „Решителна подкрепа“ на НАТО, която има за цел да подпомогне изграждането на отбранителните  способности на афганистанската армия“, заяви още президентът пред представителите на медиите. След изтеглянето на съюзническите войски в края на 2014 г.,  България участва в новата мисия на НАТО в Афганистан с до 110 военнослужещи.

Държавният глава беше категоричен, че страната ни е солидарна със своите съюзници и ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма и с терористичната групировка „Ислямска държава“. „Трагичните събития в Париж показаха, че няма „застраховани“ държави срещу подобни терористични атаки“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

България е близо до двете най-сериозни предизвикателства пред НАТО в момента - несигурността в Близкия изток и напрежението в Черноморския регион. Затова страната ни трябва да е част от стратегията на Алианса за отговор. Около това се обединиха при срещата си генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг и министърът на отбраната Николай Ненчев при срещата си.

Двамата обсъдиха ситуацията за сигурност в света и заплахите, които произтичат към съюзниците. „Силно сме обезпокоени от това, което става в Близкия изток и ситуацията с Ислямска държава, а от още по-близо следим какво става в Черно море“, заяви министър Ненчев и добави, че България полага огромни усилия да устои на нестабилността в тези региони и на бежанската вълна, която има опасност да се увеличи.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг и министър Ненчев обсъдиха и развитието на Плана за действие за готовност  (Readiness  Action Plan), който беше приет по време на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс миналата година като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността. Това е основата за засилване на способностите на съюзниците за бързо реагиране на непредвидени ситуации.

Ненчев запозна Йенс Столтенберг с  развитието на Доверителния фонд за рехабилитиране на ранени украински войници. България стана водеща държава в този фонд по време на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс. 

Генералният секретар Столтенберг благодари на България за участието в мисиите на Алианса в Афганистан, Средиземно море, Сомалия, Турция и Косово.

Атака заподозря разполагане на бази на НАТО у нас и протестира с лозунги "Не ни вкарвайте във война с Русия", "Не желаем бази на НАТО у нас.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Съкращения в в армията и същевременно увеличаване на разходите за отбрана. И при последните посещения гарант за сигурността ни са терористите от нато.

    Какъв е извода. Че тези увеличени разходи за отбрана ще отидат при терористите от нато.

    Който няма своя армия храни чужда. Да ви е честити президента че мисли за отбраната.

    Не забравяйте как нато защити Гърция когато турция нахлу и окупира северен кипър.

    Коментиран от #4

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    ВЪН НАТО ОТ БЪЛГАРИЯ ! ДОЛУ ПРОДАЖНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ !
  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    Вземи парите от бюджета за Санирането на Панелките.
    -На ли си Биз- Бизе с Борисов. Кажи му да се разбере с пухкавото Лили да намали дебелината на изолацията с 1см. и ще спестите за самолети.
  • 4 999

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Наш путьо сигурно разчита на ловците те са 120000х. души

    Коментиран от #9

  • 5 Чоки

    0 0 Отговор
    А тези терористи на последната снимка кой ще ги изгони ??
    Той сидераста не иска и не може да управлява, само лъже хората, нали сме го гласували. Откачалка от класа която събира откачалки от класа.
  • 6 ДТиБ

    0 0 Отговор
    "999", приличаш по иазказваниятя си на Б.Б.
    Номер 9 може да има само Христо СТИЧКОВ. Професионал в делото си, пламенен, всеотгаен, несломим, страстен, виртузен, критичен и нетърпим към некадърниците и посредсвените, прям и безпардонен към фалша, истински родолюбец, достоен син на МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Представи си ако всички бяха като него, като Нешка РОБЕВА, като АБАДЖИЕВ и мн др.достойни знайни и незнайни честни труженичи на БЪЛГАРИЯ. Представи си, ако всеки един от народните измамници - избранници, днес са като тях и си вършеха работата, какво би била днес България.
    ДА АМА НЕ !

    НО УВИ, днес имаме ТРИ "999" и това си ТИ!
    За успокоение мога само едно да ти пиша, РАДВАЙ СЕ ЧАДО, ЗАЩОТО ТИ НЕ СИ САМ, ЦЕЛИЯТ ДЪРЖАВЕН АПАРАТ СА ВСЕ
    ТРИ" 999".

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛДАРИЯ щото у нас СЛЯПОТО ПРОГЛЕДА !

    НАТО търси кой да вади горещите кестени, да поемем удара от РУСИЯ, в готвещият се конфликт.
    И ШАРАНИТЕ БЪЛГАРСКИ КЪЛВАТ ЛИ КЪЛВЪТ.
    И Б.Б. и о- Бесен Плевнелиев, ПОЗИРАТ, ФИГУРИРАТ, ПОДПИСВАТ, НИКОЙ НЕ ПИТАТ, кой ще прегръща голготата.
    Народ ли сме?
    Хора ли сме?
    Какво ни е мнението аджеба?
    Той ли ще яхне белия кон да поведе войската в горящия котел
    или ще е госпожата и шампанско в Брюксел в пет звезди ХОТЕЛ?

    Не виждаме ли какво ни се готви?
    Кога и ние ще заживеем додре?
    КОРБАНИ НИ ГЛАСЯТ.
    НЕ Е НА ДОБРЕ.
    РАБОТАТА Е МНОГО ЗЛЕ!

    А 999, бълнува ЕВРОПА, Швейцария БМВ-та.
    ХАЛЮЦИНАЦИИ и МИРАЖИ имаш бе !
    Ти не си ли виждал магарето на сватба защо го вземат?
    Знам ти отговора предварително, не ми го казвай.
    Грешене е, не за да спи със булката, а да ниси чеизите.
    РАЗБРА ЛИ БЕ .

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДТиБ":

    Ти да не си имал шизофренична криза, та скачаш да обиждаш колегата 999? Аз не виждам с нещо да провокира подобна плеяда от твоите неграмотни полюции? Да не си онзи от Горна баня, който размахваше фланелката си с надпис "България на три морета" и стреляше с въздушна пушка о полицията?
    Честно - ходи се прегледай!!!
  • 8 нато

    0 0 Отговор
    Ще актуализира ама от къде? От нашите джобове, за какво? За скъпите ракети и самолети на "братята" хамерикаци, докато се чудим как да свържем двата края! Като сме им стабилен съюзник, защо не са ни подарили дори един стар Ф-16? Явно не сме толкова стабилни. ;)
    Болния сигурно е по мразен и от Бай Ахемд!
  • 9 999

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Веднага се извини защото мисля като теб и не съм каун а шоп и съм имал друго в предвид под путьо .Не се отнася за Путин който заслужава уважение, ни си обърнал внимание на думата НАШ .А ида не забравя ловците на Русия са около 8мил.
  • 10 Монго

    0 0 Отговор
    На първата снимка някой се смее така, сякаш страда от синдрома на Даун, а на последната друг гледа сякаш не си е взел хапчетата.
  • 11 Мечока

    0 1 Отговор
    Това че по-света хората се смеят и изглеждат глуповато не значи че са идиоти ! Просто в България сме свикнали да се подиграваме на нормалните човешки качества на белият човек- да белият човек чувства и мисли - това са най-отличителните му белези.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мечока":

    Сигурно и нормално трябва да понасяме централата на цру в София и позорното привикване там на медии, депутати и Министри.

    Айй стига демагогии и слагане на колонизаторите.

    Комунизма тръгна от прогресивният запад и ще прогресира именно там.

    Вижте как те урсул урсул въвеждат методите от които нас ни накараха да изоставим и се устремихме към пропастта.

  • 13 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мечока":

    Пък нищо не казваш за коментара ми спрямо Болен? И к*во плевнята за мъж ли го имаш? К*во му е наред, осанката ли, гласа ли, че има първа дама ли. Или не знаеш кой му проправи път за бизнеса, пък сега ги хули, даже и плакати държал...,за демокрацията, е объркал се малко ама простено му е. От такива, като тебе...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове