Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 14:56, обновена 2 Февруари, 2015 21:58 2 772 0

Евакуират 600 души заради наводненията във Варненско

  • наводнение-
  • души-
  • евакуирани-
  • мвр

Към засегнатите райони пътуват вътрешният министър Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Евакуират 600 души заради наводненията във Варненско - 1
Снимка: БТА

Около 600 души ще бъдат временно изведени от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино във Варненско. Към засегнатия регион пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Евакуацията на хората от трите населени места се наложи, след като язовир „Цонево“ започна да прелива. Очаква се около 600 души да бъдат временно изведени и настанени в две училища в град Дългопол. Екипи от пожарникари и спасители продължат да наблюдават критичните участъци и водните нива на реките и хидротехническите съоръжения в района. Полицейските служители са поели сигурността в евакуираните населени места.

Към момента не се налага евакуация на жителите от селата Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и

Заради очакваната тази вечер приливна вълна от язовир Камчия към язовир Цонево и започналата евакуация на жителите от най-застрашените населени места, към Варна пътува министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя ще се запознае на място с обстановката в района след падналите обилни валежи в последното денонощие и рязкото повишаване на нивото на водните обекти в областта.
Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна е мобилизирала екипите си за оказване на пълно съдействие на областната администрация и кризисния щаб.

Старо Оряхово. Хората от тези населените места са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място. Приканват се всички жители на засегнатите от наводненията населени места да спазват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и правилата за безопасно поведение.

Към 17.10 часа временното извеждане на жителите от селата Величково, Гроздьово и Дъбравино е приключило. Засегнатите от наводнението населени места са отцепени от полицейски екипи. В района са разположени групи за наблюдение на критичните участъци. Пожарникари и спасители са в готовност да окажат помощ на жителите от засегнатите селища. Евакуираните хора са настанени в училища в град Дългопол, където им е осигурена храна и вода. Предприето е дежурство на полицейски екипи с цел опазване на имуществото на пострадалите. Възможно е евентуалната приливна вълна да залее част от жп линията Карнобат-Варна и част от пътя Варна-Бургас, съобщиха от МВР.

Вътрешното министерство приканва хората от засегнатите населени места да изпълняват указанията на униформените служители и да не предприемат действия, които застрашават живота им.

Евакуирани са жилетилите на Добричките села Одринци и Долина. Те са транспортирани до село Победа, където са настанени в местното читалище.

Към засегнатия регион пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Към тях ще се присъедини и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", който в момента е в Добрич.

По-рано през деня от пресцентъра на МВР съобщиха, че обстановката в областите Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол и Благоевград остава усложнена, но се наблюдава намаляване на броя на подаваните сигнали.

Предприети са всички възможни действия за преодоляване на последиците от природното бедствие. Само през вчерашния ден бяха евакуирани повече от 250 човека в засегнатите от наводненията населени места.

В сила са обявените бедствени положения в общините Смолян, Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Стражица, Болярово и Бургас. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” инж. Николай Николов ще посети бедстващите населени места и ще се запознае с предприетите от кризисните щабове дейности.

За последните две денонощия служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” са извършили над 1100 спасителни, аварийни и помощни дейности. Към момента екипите участват в локализирането и ликвидирането на 96 произшествия.

И днес в борбата със стихията участват над 400 пожарникари, спасители, полицаи и военнослужещи. Сформирани са екипи, които обхождат критичните места и следят за нивото на водата в реките и водоемите. Извършва се непрекъснат мониторинг на дигите и продължава укрепването с инертни материали и чували с пясък на компрометираните участъци по защитните съоръжения.

В аварийно-възстановителните дейности участват и организирани доброволци от доброволните формирования на засегнатите общини. Координацията и ръководството на всички сили и средства на вътрешното министерство се извършва от Централния оперативен щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, свикан по разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Приканват се хората от пострадалите населени места да изпълняват стриктно указанията на спасителните екипи и да следват правилата за безопасно поведение при наводнение.

Област Добрич

Язовир „Одринци” се изпуска с дебит от 120-150 л/сек. и към момента разполага със свободен обем от 5 400 000 куб.м. Очаква се съоръжението да прелее в рамките на 24 часа. Взето е решение за евакуация на жителите от селата Одринци и Долина. Обявено е бедствено положение за двете населени места. Хората са оповестени и след 15.00 часа предстои да бъде извършена ефективната евакуация. Уведомени са всички местни и държавни институции за предприемане на компетентните действия за ограничаване щетите по инфраструктурата в района.

Област Варна

Към 11 часа в яз. "Цонево" е отчетено, че нивото на водата се покачва с между 5-6 см за час. До преливане през преливника остават 42 см. Очаква се покачване на нивото и на река Камчия. Сформирани са групи, които ще посетят всички застрашени населени места и при необходимост ще се извърши евакуация на хората.

Пожарникари и спасители оказват помощ и отводняват къщи и дворове в селата Блъсково, Бозвелийско, Разделна, Синдел и Дъбравино. Извършва се денонощно наблюдение на критичните места по поречието на река Камчия. През нощта от село Разделна са евакуирани превантивно 30 човека.

Област Бургас

Обстановката в областта постепенно се нормализира. Възстановено напълно е електрическото захранване в града. Остават необработени около 70 сигнала, като по-голяма част от тях са за наводнени приземни етажи, подлези и подземни паркинги. Затворен е пътят Айтос - Провадия в района на село Вишна поради свлачище. На територията на област Бургас преливат язовирите Камчия, Ясна Поляна и Ново Паничарево.

Област Благоевград

Бавно се нормализира оперативната обстановка на територията на областта. Няма населени места без електрическо захранване. Пътищата са проходими, на места със затруднено движение вследствие активизирани свлачища. В село Плетена е прекъснат пътя за училището и детската градина заради разпукан уличен асфалт. Пожарникари и спасители извършват непрекъснато наблюдение на нивата на реките. Продължава издирването на 31-годишната жена, която е в неизвестност от вчера.

Област Смолян

Все още пет населени места са без електричество (селата Киселчово и Чуреково и местностите Кавал тепе, Слънчева поляна и Широка поляна). Затворени са пътните участъци от село Лясково към село Михалково, от село Михалково към град Кричим и пътят за село Страшимир. Водолази издирват мъжа и жената, чийто автомобил се преобърна вчера в река Девинска.

Област Ямбол

Със заповед на кмета на община Болярово е въведен в изпълнение планът за защита при бедствия в частта ”Наводнение” за територията на село Попово. Към момента обстановката се нормализира. В гр. Ямбол е наводнена уличната инфраструктура в кв. „Каргон”, няма получени сигнали за наводнени сгради.

Аварийни екипи отводняват дворове и приземни етажи в селата Веселиново, Окоп и Овчи Кладенец. В района няма данни за пострадали или бедстващи хора.

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 459 см при критично ниво 560 см, при гр. Елхово - към 373 см при критично ниво 395 см.

Област Кърджали

На територията на областта са затворени за движение пътни участъци между населените места с. Китница – с. Русалско, гр. Джебел – с. Софийци и гр. Крумовград – с. Студен кладенец – гр. Хасково. Все още седем населени места са без постоянно електрозахранване.

Област Хасково

Обявено е бедствено положение на територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътните участъци: гр. Маджарово – с. Бориславци; с. Бориславци – с. Малко Брягово; Малко Брягово – с. Долни Главанак и с. Богомил – с . Свирково - гр. Симеоновград. За всички населени места има осигурени обходни маршрути. Нивото на река Марица при Свиленград е 488 см, при Харманли е 459 см и при Димитровград е 341 см. Осигурено е 24-часово наблюдение на дигата на река Марица в Свиленград.

Област Силистра

В село Долец са наводнени 12 къщи. Няма данни за застрашени и пострадали хора. На място работи багер за разширяване на отводнителните канали.

Военнослужещи от Сухопътните войски оказаха помощ на жителите на с. Попово, община Болярово

Двадесет и трима военнослужещи от военно формирование 52 590-Ямбол  оказаха днес, 2 февруари, помощ на жителите на с. Попово, пострадали от наводнението,  причинено от преливането на река Поповска. Военнослужещите  прокарваха канали за оттичане на водата от наводнения участък на селото. Ръководител на модулната група е подполковник Атанас Георгиев, командир на 52 590 – Ямбол.

Военнослужещите се включиха в действията в помощ на населението по разпореждане на министъра на отбраната Николай Ненчев, който днес посети района на бедствието.

Област Сливен

Бедствено положение заради наводненията е обявено в шест села в община Сливен.

За сливенските села Биково, Тополчане, Стара река, Крушаре, Жельо и Злати войвода е обявено бедствено положение заради паднали дъжд от 42 л на кв.м. Обилните валежи са нанесли значителни щети по част от инфраструктурата на Сливен и други населени места в общината.

По поречието на р. Асеновска има ерозия и пропадане на пътен участък около предачния цех по пътя за с. Бяла, където има и увреден далекопровод.

Подкопани са устоите на моста на река Асеновска до Аптечно предприятие, има нарушени комуникации южно от Дамарски мост в Сливен.

Във вилна зона "Селището" са наводнени частни имоти.

В община Котел има наводнени имоти и земеделски земи в общинския център и селата Нейково, Градец и Катунище.

Активирани са свлачища по общинския път от Моллов мост към с. Нейково и по главния път Котел-Омуртаг.

Застрашен е електропровод край с. Градец и трафопост в с. Тича.

В Твърдица, по поречието на река Блягорница, са залети части от земеделски имоти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове