Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 08:33, обновена 2 Февруари, 2015 09:48 1 787 2

Щети за над 10 млн. лв. от наводненията в неделя

  • порои-
  • наводнение-
  • лазар лазаров-
  • бедствено

Най-тежко е положението в Смолян. Дъждовете и свлачищата влошават обстановката

Само от вчерашния ден по ориентировъчни данни щетите нанесени на пътната инфраструктура са за около 10 милиона лева, заяви за Нова телевизия председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Неделя беше изключително тежък ден за българските пътища, масово се активизираха свличания, преляха много реки и много пътища бяха затворени. На много места в страната са разрушени подпорни стени, мостове, каза още шефът на пътната агенция.

Най-тежко е положението в Смолян. По пътя за Телиш около 200 метра подпорна стена е подкопана е много опасно. В цялата област има опасност от падащи камъни и призовавам шофьорите да пътуват с повишено внимание и по-ниска скорост. В неделя имаше и свлачище на пътя за Пампорово, но към 3.30 тази нощ успяхме да отворим пътя за движение, съобщи той.

Все още не са открити и телата на Захари и Маргарита Вълкови, чийто автомобил е бил пометен от река Девинска. Маргарита Вълкова е шеф на горското стопанство в Михалково.

"Бедственото положение остава поне до 10:30 ч., когато ще се реши дали да бъде отменено", обяви на живо малко по-късно областният управител на област Смолян Недялко Славов. Неговата информация също е, че жертвите на потопа са Захари и Маргарита Вълкови.

"Вече има предпоставки за отмяна на бедственото положените, но след това ще трябва да започнем да възстановяваме щетите", добави пред ТВ7 кметът на Смолян Николай Мелемов.

Частично бедствено положение е обявено в област Добрич. Тежка е ситуацията в Провадия и Дългопол. Областният управител на Провадия даде разрешение за умишлено скъсване на дигите на два язовира в общината, защото е имало непосредствена опасност за населените места, съобщава БНТ.

В Бургас – силни ветрове, улици и мазета са наводнени. Бедствено положение е обявено в най-засегнатите квартали “Лозово” и “Долно Езорово”, където са наводнени около 70 къщи.

Доброволци и аварийни групи на пожарната, ВиК и местни фирми с техника успяха да запушат днес пробойните и укрепят ниските части на дигите на р. Камчия в района на Гроздьово. Селото бе спасено от наводнение. След многочасова битка операцията приключи успешно в неделя вечер около 21,30 ч, когато нивото на реката започна да спада с 2 см и слезе под критичното ниво. Действията на спасителните групи бяха ръководени на място от кмета на община Долни чифлик Борислав Натов и от шефа на общинската Гражданска защита Стефан Василев. Доброволците бяха мобилизирани с помощта на кмета на селото Николай Облаков. В продължение на няколко часа, когато възникна непосредствена опасност от разливи, започна укрепването на дигите с чували, пълни с пясък, и с помощта на земекопна техника. В кметството на селото се поддържа запас от 1500 празни чувала, а в непосредствена близост до него има складиран пясък.

Около 19,45 ч след решение на областния кризисния щаб бе взривена дигата на реката край с. Сава, община Дългопол, и придошлите води бяха отклонени към по-ниските терени до тях. Това доведе до спадане на нивото на Камчия след около два часа.

В Гроздьово няма пострадали хора, наводнени дворове и къщи, каза началникът на Гражданска защита в общината Стефан Василев. В Горен чифлик обаче в ниската част на селото има наводнени 7-8 двора, но водата от тях е започнала да се оттича. Под вода е 300 м от главната улица на селото, но е въведена временна организация на движението с обходен маршрут.

През нощта наблюдатели ще следят за нивото на реката и язовирите на територията на общината, обясни кметът Борислав Натов и благодари на доброволците и аварийните групи за тяхната всеотдайност при справяне с кризисната ситуация.

Екипи на Гражданска защита ще извършват огледи и ще оценяват днес щетите нанесени след поройните дъждове в Свети Влас, съобщиха от кметството.

Заради обилните валежи в града са нанесени значителни поражения по пътната инфраструктура. В няколко района има сериозно повредена настилка, изкривен асфалт, на места водата е отнесла парчета от него, нанесени са разрушения и по тротоари. Пораженията по улиците след последния дъжд надхвърлят 300 000 лева.

Всички централни улици бяха силно наводнени, на места настилката беше под 30 см вода.

Едно от кризисните места е квартал „Инцараки”, пътят там е сериозно повреден, заради свличане на огромно количество вода са се образували коловози. Мястото е трудно достъпно за хора и автомобили. Тежкият порой е оставил след себе си изровени и почти непроходими улици. Тежко е положението и в местността „Юрта” над главния път.

В Свети Влас са наводнени частни къщи, дворове, приземни етажи, избени помещения. Пострадали хора няма, няма хора останали без подслон.

Бурята разсипа и плажа в Свети Влас. Пясъчната ивица е отнесена в морето. Последният порой е шестият от година насам, който причинява щети в района.

Ситуацията в страната постепенно се нормализира, но нивата на реките продължават да бъдат високи. Много общини в Южна и Източна България продължават да са в тежко положение.

Нивата на реките и язовирите се следят постоянно, увери в студиото на “Денят започва” по Нова телевизия екоминистърът Ивелина Василева. Тази година само по оперативна програма “Околна среда” са заделени 2 милиарда и половина за подобряване на водната инфраструктура у нас.

Основният проблем беше предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район. Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда, Тунджа.

Има преливане на язовири, което се извършва контролирано от комплексните и големи язовири. В момента преливат Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район. В Източнобеломорския район – Асеновец, Боровица, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград.

В Дунавския – Среченска бара и Йовковци. Западнобеломорския – Студена, Дяково и Пчелина. Язовирите, които са определени в предаварийно състояние, са непрекъснато под наблюдение, няма сигнали за критични състояния възникнали там, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mathur

    0 0 Отговор
    Ще вземете парите от КТБ и ще платите на хората, а не цветанчо и КОЙ....да си харчат за коремите....НЕ НИ ТРЯБВА ПОДОБНО ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО.....Гладни сме....
  • 2 Фъки

    0 0 Отговор
    О, защо и плажа...напоследък само лоши новини чета...и вече имам нужда от нещо по-оптимистично
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове