Last news in Fakti

10 Февруари, 2015 17:56 1 873 5

Миков поведе червените ескадрони

  • миков-
  • поведе-
  • червените ескадрони

Пред Президенството протестиращите издигат лозунг Искаме мир, а не война

Миков поведе червените ескадрони - 1

Лидерът на БСП Михаил Миков и парламентарната група на партията и Румен Овчаров поведе червените ескадрони на протеста пред Президентството. Протестът е под надслов "С Европа, но никога против Русия! Санкциите не спасяват живот! Искаме мир, а не война!"

Той е организиран от градския съвет в София и младежката организация на БСП. На площада са стотици негодуващи, които почетоха паметта на загиналите в Украйна с едноминутно мълчание. Протестиращите пуснаха и бели гълъби с призив за мир.

Развяват се български знамена, такива на с образа на революционера Че Гевара, както и транспаранти с призиви срещу НАТО, срещу наложените на Русия санкции и срещу военните действия в Украйна. Младежи, облечени в бели фланелки с печат "солидарност срещу войната", развяват плакат с лика на президента Росен Плевнелиев, около когото е написано: "Оставка! На дебати мен не ме кани, а само на вечери и кьорсофри". Протестиращите поискаха оставките и на министрите на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев. Чуваха се  възгласи: „БСП”, „Не на НАТО”. Събралите се социалисти и симпатизанти носеха лозунги с послания: „Санкциите не спасяват живот”, „България иска мир с Русия”, „БСП е против санкциите срещу Русия”, „С Европа, никога срещу Русия!”, с които изразиха своята гражданска позиция.

Протестиращите обявиха искане за прозрачност и попитаха защо когато Франсоа Оланд и Ангела Меркел търсят мирно решение на конфликта, президентът, военният и външният министри обслужват чужди интереси.

Според социалистите на митинга са присъствали над 800 социалисти, симпатизанти и народни представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. от Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик и София област.  На протеста бяха председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов, председателят на МО на БСП Вероника Делибалтова, журналистите и общественици Велислава Дърева и Александър Симов, както и председателите на организациите, взели участие в митинга, които също заявиха своите граждански позиции.  
          

По - рано на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че е  необходима бърза писта за българско гражданство заради конфликта в Украйна

 Той допълни, че БСП работи върху законодателно предложение в тази посока, с грижа за хората с български етнически произход от районите на военните действия. „За нас е изключително важно правителството да има свои варианти и план при негативен сценарий, както в икономическата сфера, така и по отношение на защитата на българските граждани, на етническите българи в Украйна“- коментира председателят на БСП.
За мирните протести срещу войната Миков  заяви, че БСП подкрепя всички справедливи протести срещу въвличането на България в преки военни действия, включително дислокацията на техника и въоръжени сили на територията на страната. „Ще внесем по този повод проект за декларация в НС, където ще настояваме всяка от политическите партии да заяви своята явна позиция в тази напрегната обстановка“, поясни той.

БСП ще търси европейска солидарност за загубите на България от затварянето на руските пазари

Като друга обсъдена тема по време на заседанието на ИБ на НС на БСП Миков посочи и санкциите срещу Русия. Той припомни, че в рамките на парламентарния контрол, БСП последователно търси истината по въпросите, които касаят българските граждани и интересите на България. Председателят на левицата коментира, че по информация на ЕК загубата от контрасанкциите от страна на Русия са в размер на 21 млрд. евро. „България е изключително губеща от контрасанкциите от страна на Русия. Българските предприятия, българските износители, българският туризъм плащат много висока цена в тази ситуация”, каза още той.
Михаил Миков заяви, че БСП ще тръси европейска солидарност, включително и чрез представителите си в ЕП. „Ще настояваме за бързи и спеши мерки на правителсвтото и представяне на ситуацията в страната-  косвените загуби от затварянето на руския пазар ”, категоричен бе той.

Атанас Мерджанов: Европейската сигурност е невъзможна без Русия

„Сега е моментът да бъдат съсредоточени по-сериозно усилията върху създаването на европейските оръжейни сили” , заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на БСП Атанас Мерджанов. По думите му дискусията за тях започва и затихва в различни времеви периоди. Според него всички са единни, че европейската сигурност е невъзможна без Русия. Той подчерта, че това е твърдение и на европейски лидери. „Българските участници в различни формати трябва да се ръководят именно от тези подбуди и да защитават тази национална позиция на държава-членка на НАТО и ЕС”, категоричен бе Атанас Мерджанов. 

Станислав Владимиров: Граждани, социалисти, НПО имат готовността да се включат в мирните протести

„След изразената позиция на председателя Михаил Миков имаме неспирни обаждания от цялата страна от граждани, социалисти, НПО- които имат готовността да се включат в мирни протести срещу войната.” Това заяви пред журналстите организационният секретар на БСП Станислав Владимиров. Той обясни, че има заявки от Варна, Плевен, Стара Загора, Ловеч, Кърджали, Шумен и други градове, които в рамките на тази и следващата седмица, в зависимост от развитието на конфликта, ще направят мирни бдения и публично ще изразят отношение към това, което се случва в Украйна.

Нужна е нова лява политика

В отговор на въпрос, Михаил Миков заяви, че няма нужда от нова левица в България: „Не са нужни нови и нови левици. България има нужда от нова лява политика. Нужни са автентични представители на левите интереси на гражданите на България”. Той подчерта, че става въпрос за политика в секторите на здравеопазването, образованието, пенсионната реформа и много други.
Михаил Миков уточни, че на заседанието на ИБ на БСП е взета категорична позиция против днешното решение на Агенцията за приватизация. „В списъка са поставени „Товарни превози“ ЕАД - едно печелившо предприятие с 4.5 млн.лв печалба за миналата година. Явно ГЕРБ продължава политиката си от предишния мандат – дясна, която ще даде възможност за приватизиране на печеливши държавни предприятия“, коментира той.
По темата за т.нар. газов разпределител- председателят на БСП е на мнение, че  става въпрос по-скоро за кризисен ПР след провала на „Южен поток“. Той обясни, че това е един изключително тежък, важен въпрос за мястото на България в инфраструктурните проекти. Според него обаче, това няма да стане по начина, по който се случва у нас. „Учуден съм от поведението на комисаря Шефчович и посещението му в Украйна. Вместо да се постави въпросът за нормалното снабдяване на България, той постави въпроса за енергийните трасета през Украйна. Един въпрос, който не е вписан в българските интереси“, подчерта Миков.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Досадни комунистически иэцепки с претенция эа "политическа активност"...подплатена с няколко банкноти эа "водачите" и сандвич и гаэирана вода эа редовите митингуващи.И бодро потупване по рамото и най-вече обещания эа "раэтеж,когато си върнем властта"!Е стига с тия иэтъркани номера бе господа "червени"!Жалкия Станишев навремето се направи на рокер/едва ли има книжка эа мотор/,вие ако сте ербап направете голо хоро эаради шоуто...със сигурност ще предиэвикате насмешка,но не и подкрепа!:)
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Миков изтрезня ли...?
  • 3 възмутен

    0 0 Отговор
    ето това са подръжниците на тероризма и войната червените ибрикчии от бсп предвождани от другаря им миков срам и позор това са закрилниците на убийците на украинския народ
  • 4 909

    0 0 Отговор
    ВИНАГИ ЗА РУСИЯ !!!
  • 5 по ред

    0 0 Отговор
    И на контрите ще дойде ред.
    Така е било и така ще бъде.
    То тя започне ли веднъж, ще стигне до края.
    Има ли Русия има и България!
    Няма ли Русия няма и България.

    Да живее Русия.
    А с останалите ще се оправим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове