Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 17:39 2 290 3

Защо Радан Кънев гласува против заема на първо четене

  • радан кънев-
  • гласува-
  • против-
  • заема-
  • първо четене-
  • реформаторския блок-
  • горанов-
  • дълг-
  • парламентът

Съпредседателят на Реформаторския блок искал да покаже, че мнозинството е стабилно и не е заплашено

Защо Радан Кънев гласува против заема на първо четене - 1
Снимка: БТА

Макар че парламентарната група на Реформаторския блок подкрепи като цяло ратификацията на тегленето на заема от 16 млрд. лева, съпредседателят на РБ Радан Кънев на първо четене гласува „против“ заема, за да докаже, че мнозинството не е заплашено.

Няма съмнение и вярвайте ми, както и да гласуваме днес, както и да приключи това гласуване, в никой или в почти никой в тази зала вече няма съмнение от полезността, а в голяма степен и от необходимостта на предложените от министър Горанов мерки, коментира Кънев от парламентарната трибуна. 

„Големият дефицит на неговото предложение, липсата на обсъждане, прибързаното внасяне в парламента, липсата на диалог в мнозинството, а както господин Местан правилно отбеляза – и в опозицията, тъй като говорим за 30-годишен хоризонт, беше макар със закъснение преодолян, включително от изключително искреното и прецизно изказване на финансовия министър днес, и от провежданите цяла седмица консултации“, поясни лидерът на ДСБ.

Без съмнение България има нужда от подобен дългов инструмент, има нужда да емитира дълг както за рефинансиране на съществуващи задължения, така и за финансиране на бъдещи дефицити, за да може да обезпечи стабилно управление.

Тук идва големият въпрос – за какво ще се използват тези дефицити? Те могат, за да бъдат полезни и за да бъдат намалени, да се използват единствено за извършване на реформи, които да ги намалят в бъдеще заедно с всички изложени от вас злоупотреби. В този смисъл подкрепата и запазването на парламентарното мнозинство са определящи, за да може да бъде полезен този инструмент, а да не се окаже вреден и да доведе до нови емисии в бъдещите години, каза Кънев.

По-късно той поясни: „На първо място искам да заявя, че групата на РБ ще гласува и на второ четене за така предложения законопроект... И за разлика от първото четене ще гласува 100 % „за“.

„На второ място искам специално да поздравя колегите от ДПС и АБВ, особено тези от ДПС, защото те са опозиция, имаха моралното и политическо право да са в хора на политическия популизъм, но не го направиха... Коректното и отговорно политическо поведение трябва да се признава и да се отразява“, коментира Радан Кънев.

„На трето място няколко думи защо гласувах „против“ по време на първото четене, аз ще гласувам „за“ по време на второто. Нашата позиция в подкрепа на така предложеното споразумение е непоколебима от първия момент, в който то е публично известно. Ние го подкрепяхме активно без оглед на възможните популистки дивиденти, без най-малкото колебание, че когато си убеден в правилността на една мярка, дори да не си сигурен, че ще успееш да убедиш избирателите си, трябва да направиш максималното, за отговорно и стабилно управление“, обясни лидерът на ДСБ.

Кънев призна, че ако подкрепата е висяла на косъм, и той щял да гласува „за“ още на първо четене. „По тази причина в нито един момент, никой от нас не се поколеба да извади аргументи, да се бори, и по всякакъв начин да гарантира, че тази мярка няма да бъде оттеглена, отменена или пък да не мине през пленарна зала. Така че нямайте съмнение, че ако висеше на косъм, както се очертаваше в началото на днешния ден, и моят глас щеше да бъде „за“. Длъжен съм обаче в името на същата тази стабилност, за която говорим, в името на стабилната перспектива на управлението в България, да подчертая, че не трябва да остане в обществото и най-малкото съмнение, че става дума за политически маньовър, който може да постави под въпрос сегашното мнозинство в 43-тия парламент на България. Мнозинство от 4 партии за 4 години с премиер Бойко Борисов за втори мандат. Това е решението в името, на което сме се обединили, когато сме гласували правителството, това е форматът, който е подписал една много амбициозна управленска програма, съдържаща необходимите реформи и повече такъв травматичен дебат около държавния дълг да не ни се налага да водим“, каза Кънев.

И ако това мнозинство бъде поставено под съмнение и ако неговия мандат бъде поставен под съмнение в името на дребни политически сметки, вярвайте ми, следващия път ще се дискутират 16 млрд., но евро и тогава по-добре да не сме в тая зала, защото няма да ни пуснат да излезем от нея. Така че този отрицателен вот беше вот в подкрепа на амбицията на премиера Борисов да управлява България в продължение на 4 години с реформаторско мнозинство, изключващо предишните управляващи от редиците си и с усилията и на правителството, и на мнозинството да наложи всички реформи, които са отразени в програмната декларация на правителството“, витиевато се опита да поясни съпредседателят на РБ.

И най-сетне, когато правителството и днес мнозинството, заедно с части от опозицията, обезпечават финансовата стабилност на държавата, възможно е да обезпечават и финансовата стабилност на десетките хиляди фирми, виснали на държавните и общинските бюджети като пиявици, благодарение на чието безпроблемно съществуване сме на този хал. Комфортът за управлението на страната може да значи комфорт за тези, които са свикнали на злоупотреби с управлението на страната и тогава финансовата стабилност ще просъществува кратко и стабилността на управлението ще просъществува кратко. Предвид травматичния начин, по който протече представянето и одоберението на сегашното споразумение, което днес ще подкрепим и на второ четене, аз разчитам на личните гаранции на премиера Борисов, че ще се проведат именно тези реформи, които да не позволят и стотинка от този дълг да бъде открадната, както беше нерядко досега“, завърши изявлението си Радан Кънев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909

    0 0 Отговор
    Защото е умен не е прост като Боко Тиквата !
  • 2 радан кънев

    0 0 Отговор
    и тоз не е наясно защо е в правителството
  • 3 vib

    0 0 Отговор
    zashtoto e izmekqrin
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове